„Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) ia act cu stupoare de modul rusinos in care, evitand dialogul social care ramane doar un concept, Guvernul Romaniei elimina prin Legea dialogului social (art. 202) asumata pe data de 17 aprilie 2011, un drept consacrat printr-o lege organica inca din anul 2006 si anume dreptul la greva al personalului cu statut special din penitenciare.”, informează SNLP printr-un comunicat remis redacţiei Jurnalul Naţional.
Sindicaliştii se plâng de faptul că ultima variantă a proiectului de lege privind dialogul social impus ce a fost înaintată spre avizare Consiliului Economic si Social în luna martie, în varianta asumată de Guvern, măreşte numărul categoriilor căropra le era interzis dreptul la grevă şi în vechea legislaţie. Astfel, SNLP se plânge că personalul cu statut special din ANP a primit interdicţia de a declanşa greva. „În mod evident această prevedere, care nu a existat în proiectul ce urma să primească avizul CES, este o livrare secretă de ultim moment, gest atent premeditat de conducerea Ministerului Justitiei/Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor deranjată de acţiunile specifice organizate de sindicatele din penitenciare pentru revendicarea unor drepturi neacordate sau pentru condiţii de muncă decente”, se arată în comunicatul SNLP, semnat de preşedintele de sindicat Ştefan Teoroc.
Legislaţia internaţională ratificată de ţara noastră în anul 1957 permite limitarea prin cadrul legislativ intern a dreptului la grevă doar pentru forţele armate şi poliţie, sistemul penitenciar neîncadrându-se în nici una dintre aceste categorii, motiv pentru care Parlamentul României a aprobat salariatilor din penitenciare dreptul la grevă prin lege organică (Legea 293/2004, statut special). „O interpretare hazardată a conducerii în exerciţiu a ANP ar plasa penitenciarele în categoria forţelor armate. Nu are rost să comentăm această afirmaţie.”, susţine SNLP.
În Statutul special al personalului din penitenciare aprobat prin Legea nr 293/2004 republicată, este consacrat dreptul la grevă precum şi condiţiile speciale în care acest tip de acţiune se poate declanşa având în vedere misiunile îndeplinite în sistemul penitenciar. Sindicatele din penitenciare au uzat o singură dată de acest drept, declanşând legal greva pe data de 31 mai 2010. SNLP atenţionează că planul de grevă a fost întocmit împreună cu administraţia şi a fost respectat întocmai de sindicalişti, fără aducerea vreunei atingeri siguranţei naţionale şi fără nici un alt eveniment negativ constatat la finalul acţiunii. „Sindicatele au ştiut să respecte legislaţia şi să uzeze corect de un drept consacrat. Suntem convinşi că modul vizibil şi mediatizat în care SNLP a evidenţiat greva la Penitenciarele Rahova şi Jilava a deranjat. Acum, Guvernul României a reuşit să pună în conflict o lege organică (293/2004) cu una neorganică (legea dialogului social) şi va fi obligat să descrie în faţa Curţii Constituţionale situaţia care a generat restricţionarea unui drept (în conformitate cu art. 53 din Constitutie).”, a precizat preşedintele sindicatului.
Sindicatul personalului din penitenciare îi apelează dur pe cei pe care îi consideră responsabili de restricţionarea dreptului lor la grevă: „Domnule preşedinte al României, nu vrem să ne iertaţi pentru că am avut curajul să ne cerem drepturile! Domnule prim-ministru, nu ne cerem scuze că am îndrăznit să avem revendicări! Domnule ministru al muncii, nu am crezut nici o secundă că veţi juca cinstit ca iniţiator al legii, deci nu vrem nimic de la dumneavoastră, oricum ne-aţi părăsit… cu onoare! Domnule ministru al justiţiei, încălcarea unor convenţii internaţionale ratificate de România şi suprimarea unor drepturi legale nu sunt tocmai acte de justiţie!Domnule director general ANP, vă mulţumim că preocuparea dumneavoastră principală o constituie sindicatele!”
SNLP are şi nişte propuneri:
„Stimati conducatori, SNLP va sugereaza o serie de aspecte care pot face obiectul atentiei dumneavoastra in continuare, mai mult decat limitarea unor libertati sindicale:
· Cele peste 100.000 de ore suplimentare pe anul 2010 care puteau fi compensate doar pana la 31 martie 2011.
· Conditiile de munca derizorii din penitenciare, dotarea si echiparea personalului demne de anii ‘70.
· Protectia personalului (statutul special obliga la adoptarea unor masuri inca de acum 7 ani) si asistenta juridica (o simpla prevedere in statut, cu trimitere la un ordin al ministrului care nu a fost emis niciodata).
· Despagubirile de risc si biletele de odihna si tratament (drepturi nascute moarte in 2004).
· Regulile privind sanatatea si securitatea in munca care nu au fost respectate niciodata.
· Tensiunile enorme existente in sistem si evidentiate chiar de studiile ANP (psihologia personalului), pe fondul gradului mare de indatorare al salariatilor si al diminuarilor salariale care se suprapun pe stresul specific activitatii.
· Riscul de supraaglomerare a penitenciarelor ca urmare a repatrierii detinutilor romani din alte state (decizia Parlamentului european).
· Inechitatile generate de aplicarea defectuoasa si neunitara a legislatiei in unitatile de penitenciare (programul de lucru, pontarea muncii, ore suplimentare, etc).”
Totodată SNLP avertizează că se va adresa atât Organizaţiei Internaţionale a Munci, cât şi Curţii Europene a Drepturilor Omului. Blocul National Sindical a formulat si inaintat prin procedura legala catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii dialogului social, sesizare care include si precizari privind eliminarea dreptului la greva pentru personalul cu statut special din ANP. În funcţie de verdictul CCR, SNLP va stabili acţiuni de protest în următoarea perioadă.