Liderii Federaţiei Sanitas au anunţat luni, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca, că vor pregăti ample mişcări de protest, care să aducă aminte de ceea ce reprezenta organizaţia în urmă cu 20 de ani, când forţa sindicatului s-a văzut în stradă, dacă revendicările sale, în special cele salariale, nu vor fi luate în seamă de guvernanţi.
Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că ar fi normal ca un asistent medical să aibă un salariu de 2.000 de euro, în condiţiile în care România se află în Uniunea Europeană şi preţurile cu care trebuie să se confrunte populaţia sunt la fel ca cele practicate în ţările vestice.
El a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că 28.000 de asistenţi medicali au plecat din sistem şi că România devine un furnizor de specialişti pentru celelalte ţări din Uniune.
'Legat de legea salarizării, spre ce ne ducem? Spre o lege prin care un asistent medical care lucrează în sala de operaţii va fi plătit la finalul lunii cât o infirmieră care face curat. Şi asta în condiţiile în care îmi doresc ca şi infirmiera să aibă un salariu mare, de 15 milioane pe lună. Dar trebuie să se înţeleagă importanţa unei grile de salarizare ca să putem păstra asistenţii medicali şi medicii. Drama cea mai mare nu este că au plecat medicii, au plecat asistenţii. Sunt peste 28 de mii de asistenţi plecaţi. Ei spun că pentru un trai mai bun, dar sunt drame la nivel naţional de părinţi care îşi sacrifică familia şi copii ca să poată să ia doi lei în plus din Uniunea Europeană', a spus Marius Sepi, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că este nevoie de 15 ani pentru a forma un asistent medical de sală de operaţie, care, 'după ce ai investit în el, pleacă din ţară pentru că nu îşi mai poate permite să trăiască din salariul care i se oferă', iar în sistem rămân 'oameni nepregătiţi încă'.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că organizaţia pe care o conduce pregăteşte, pentru toamna acestui an, o mişcare care va fi 'mult mai dură' decât altele organizate de sindicat. El a precizat că, din consultările pe care Sanitas le face în cadrul organizaţiilor sale din ţară, reiese că angajaţii din sistemul sanitar sunt nemulţumiţi atât de salarii, cât şi de statutul lor social, dar şi de condiţiile de muncă.
'Lumea este mult mai înrăită, oamenii privesc lucrurile mult mai dur. Asistenţii medicali şi colegii din Sanitas s-au săturat. Dacă cât de curând nu vedem o mărire salarială sau măcar o respectare a sporurilor, sau măcar o degrevare de tot ceea ce înseamnă FMI sau alte entităţi care nu-ţi dau voie să aplici legi care au fost create pentru a fi bine în acest sistem, poziţia noastră va fi extrem de dură. Le vom demonstra că suntem acelaşi Sanitas de acum 20 de ani, când atitudinea noastră era numai în stradă, dar ne putem manifesta şi printr-o grevă mai dură decât altă dată. (...) Pentru alţii s-a putut şi sunt tot entităţi care fac parte din zona bugetarilor şi sunt entităţi care întotdeauna au primit. Şi numai acolo unde se munceşte nu este timp să-i vezi, să-i auzi şi nu sunt bani', a declarat Leonard Bărăscu.
Conducerea Federaţiei Sanitas s-a aflat luni la Cluj pentru a participa la prima întâlnire regională organizată în cadrul unei caravane care are ca scop adunarea unor informaţii direct, de la membrii de sindicat, despre problemele din sistem.
Potrivit liderilor Sanitas, toate aceste informaţii vor fi folosite pentru redactarea unui raport care va fi dezbătut în toamna acestui an şi va fi prezentat în cadrul congresului pe care organizaţia îl pregăteşte pentru luna octombrie.