x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sinuciderea culturală a României

Sinuciderea culturală a României

16 Ian 2017   •   20:10
Sinuciderea culturală a României
Sursa foto: Alex TUDOR / AGERPRES FOTO

Duminică, de Ziua Culturii Naționale, ministrul de resort Ionuţ Vulpescu a optat pentru un discurs dur, adecvat realității, în locul unuia festivist – practicat în general la zile de sărbătoare. Vorbind la ședința solemnă a Academiei Române, noul minstru al Culturii și Identității Naționale a spus că societatea românească experimentează sinucigaș abandonarea culturii.

„În opinia mea, am intrat într-o epocă a derizoriului, care este la fel de periculoasă pentru cultură ca şi epoca anticulturală, reprezentată de defunctul regim comunist. Acum nimeni nu mai ameninţă făţiş cultura şi pe creatorii ei, nici nu-i mai cenzurează politic manifestările, însă un văl apăsător de tensiune şi dispreţ, de indiferenţă instituţională şi iresponsabilitate acoperă zi de zi tot ce se face în materie de cultură. De la şcoală, în care se învaţă tot mai puţin, mai ales limbă şi literatură română şi istorie, până la mass-media din care cultura pare a fi dispărut, societatea românească experimentează sinucigaş abandonarea culturii. (...) Dacă până acum vorbeam despre dezvoltarea durabilă, acum suntem confruntaţi cu deculturalizarea la fel de durabilă”, a spus ministrul Vulpescu, la sesiunea solemnă „În jurul identităţii româneşti”, organizată de Academia Română şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă.

Ionuţ Vulpescu a propus declanşarea unui proces de repoziţionare a culturii în societate - „o bătălie pentru valorile culturii noastre, (...) o campanie susţinută şi inteligentă prin care oameni şi instituţii să colaboreze pentru repoziţionarea culturii în societate. Vă propun să relansăm ideea strategiei culturale naţionale, care să nu se bazeze pe proiecte goale şi pe cheltuirea ingenioasă a banilor publici naţionali şi europeni, ci pe crearea unui consens în jurul promovării valorilor culturii naţionale, inclusiv prin măsuri legislative".

Britanicii au ales Eminescu, francezii - Coșbuc

Ambasada Marii Britanii şi Ambasada Franţei la Bucureşti au sărbătorit cultura românească postând pe conturile de Facebook mesaje video în care înalții reprezentanți ai celor două țări recitată poezii de Eminescu şi Coşbuc. „De Ziua Culturii Naţionale, diplomaţii Ambasadei Franţei vă oferă un cadou, care sperăm să vă aducă zâmbetul pe buze: celebra poezie Iarna pe uliţă de George Coşbuc", a postat Ambasada Franţei pe Facebook, alături de un videoclip în care diplomaţii din Hexagon recită în decor hibernal. Şi ambasadorul britanic, Paul Brummell, a recitat, însă excelenţa-sa a ales de 15 ianuarie Scrisoarea I, de Mihai Eminescu.

Potrivit ministrului Culturii, în societate există pericolul pierderii identităţii, atât a celei culturale, cât şi a identităţii antropologice. El a menţionat o statistică conform căreia în Finlanda, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, sunt tipărite mai multe titluri şi într-un tiraj mai mare decât în ţara noastră, care are 21 de milioane de locuitori

15 ianuarie, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, a fost declarată prin lege Ziua Culturii Naționale, în decembrie 2010

×