În mesajul dedicat Zilei Justiţiei, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Virgil Andreieş cere magistraţilor sacrificii, Parlamentului un sistem legislativ simplificat, coerent şi stabil, şi Executivului o susţinere corespunzătoare la nivelul resurselor.
În condiţiile în care societatea românească în ansamblul ei se confruntă cu efectele negative produse de criza economică şi financiară, şi sistemul judiciar traversează un moment dificil. "Aspecte precum supraîncărcarea cu dosare şi insuficienţa resurselor au devenit probleme cronice ale sistemului, timp în care celelalte două puteri ale statului întârzie să aibă o reacţie corespunzătoare faţă de solicitarea CSM de a garanta şi de a întări statutul magistraţilor, pentru a limita numărul de ieşiri din sistem şi pentru a asigura prestigiul justiţiei", spune preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Virgil Andreieş, în mesajul adresat celor din interiorul sistemului cu prilejul Zilei Justiţiei, sărbătorită anual la data de 5 iulie. "Este o situaţie care cere sacrificii din partea tuturor, inclusiv din partea magistraţilor, însă aceste sacrificii nu trebuie să afecteze statutul de independenţă al magistraţilor, deoarece el nu reprezintă un set de privilegii, ci unul de garanţii instituit pentru protecţia milioanelor de persoane care în fiecare an se adresează justiţiei".
CE TREBUIE SĂ ÎNŢELEAGĂ POLITICIENII
"Politicienii trebuie să înţeleagă şi să apere rolul fundamental al justiţiei într-un stat de drept, căci fără o justiţie independentă şi funcţională nu există democraţie, iar fără democraţie însăşi lupta politică îşi pierde legitimitatea. Ei nu trebuie să profite de atitudinea de rezervă care este specifică sistemului judiciar. Rolul magistraţilor nu este acela de a-şi apără soluţiile în dezbateri televizate şi nici acela de a excela în ştiinţa relaţiilor cu publicul (...) Rolul nostru este de a asigura respectarea legii, aşa cum ne este ea dată de legiuitor", spune preşedintele CSM. Justiţia a evoluat în ultimii ani, chiar şi pentru un ochi critic, dar "în prezent însă ne aflăm la un punct-limită cu privire la ceea ce putem face prin simple măsuri administrative în interiorul sistemului". "Pentru o reformă profundă a justiţiei aşteptăm din partea Legislativului un sistem legislativ simplificat, coerent şi stabil, iar din partea Executivului o susţinere corespunzătoare la nivelul resurselor".
CINE SUNT SĂRBĂTORIŢII PRIN MESAJE
Andreieş a spus că măcar un lucru are toată legitimitatea de a fi celebrat cu ocazia Zilei Justiţiei: "Este vorba de dăruirea şi efortul fiecăruia dintre oamenii care compun acest sistem, judecători, procurori, magistraţi asistenţi, asistenţi judiciari, grefieri şi întregul personal auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor". Precizăm că anul acesta este pentru prima oară de la instituirea sărbătoririi Zilei Justiţiei în prima duminică a lunii iulie, când, din cauza crizei economico-financiare, lipsesc festivităţile organizate în cinstea magistraţilor şi a personalului auxiliar din sistemul judiciar.
PREMIANŢII DIN STREHAIA ŞI CAREI
Mesaje de mulţumiri şi felicitări au transmis deja încă de miercuri procurorul general al României, Codruţa Kovesi, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Acesta din urmă a subliniat că Justiţia trebuie trecută pe agenda de priorităţi a Guvernului. Kovesi a îndemnat la solidaritate, i-a felicitat pe procurori pentru că nu se dau bătuţi şi a mulţumit tuturor celor care au făcut deja sacrificii în anul care a trecut. Ea a evidenţiat 100 de procurori pentru merite deosebite în perioada 2008-2009. Ei primesc doar mulţumiri şi diplome. Printre premianţi se află Ştefania Chelu, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Strehaia, evidenţiată pentru că a soluţionat 1.140 de cauze penale, dar şi Bara Voicu, prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Carei, instituţie ce a funcţionat în 2008 cu un singur procuror. El a soluţionat 524 de dosare penale, a formulat 194 de concluzii în cauzele penale de la instanţă, a declarat şi motivat patru căi de atac, a soluţionat 32 de plângeri.
În 2009 a soluţionat 1.595 de cauze penale, 32 de plângeri şi a avut 69 de participări la şedinţele de judecată.
MESAJUL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII CĂTRE JUDECĂTORI ŞI PROCURORI, CU OCAZIA ZILEI JUSTIŢIEI, 5 iulie 2009 (fişier PDF)
Citește pe Antena3.ro