x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SNA: Jurnalul Naţional, numărul unu

SNA: Jurnalul Naţional, numărul unu

de Adrian Vaduva    |    16 Feb 2009   •   00:00

Jurnalul Naţional este liderul incontestabil al ziarelor de calitate din România, lucru confirmat şi de cele mai recente cifre furnizate de SNA Focus. Este cel de-al 15-lea val de audienţă care poziţionează Jurnalul pe prima treaptă în topul preferinţelor cititorilor de presă de calitate din România.



Dacă privim cu atenţie cele mai recente cifre lansate de Studiul Naţional de Audienţă Focus (SNAF), creşterile sau scăderile înregistrate de principalele cotidiane sunt nesemnificative. Acest lucru ar putea fi o dovadă că acest segment de piaţă începe să se stabilizeze.

Cu o medie zilnică de 695.000 de cititori, Jurnalul Naţional este numărul unu în România şi în perioada octombrie 2007-oc­tom­brie 2008. La o distanţă de aproximativ 140.000 de cititori, poziţia a doua a clasamentului este ocupată de Evenimentul zilei. Cotidianul editat de Ringier are o medie zilnică de 558.000 de cititori. Ade­vărul, cu 402.000 de cititori, ocupă abia poziţia a treia în ceea ce priveşte publicaţiile de calitate din România, având în fiecare zi cu aproape 300.000 (trei sute de mii) de cititori mai puţin decât Jurnalul Naţional (695.000 de cititori).

Nici dacă cititorii ziarului editat de Adevărul Holding s-ar uni cu cei ai României libere (cotidian situat pe po­zi­ţia a patra, cu 256.000 de cititori), Ade­vă­rul nu ar depăşi numărul de cititori înregistrat de Jurnalul Naţional. Ultimele trei poziţii în acest top sunt ocupate în ordine de publicaţiile Gândul (248.000), Cotidianul (224.000) şi respectiv Ziua (121.000).

Audienţa ziarelor de calitate pe cel mai recent val SNA Focus
Click pentru a mari imaginea


EDIŢII DE DUMINICĂ
Şi în ceea ce priveşte ediţiile de du­mi­ni­că, Jurnalul Naţional este preferatul cititorilor. Drept dovadă, Jurnalul de du­mi­ni­că a înregistrat în perioada studiului o audienţă de 509.000 de cititori. La o distanţă de 64.000 de cititori se situează edi­ţia de duminică a cotidianului editat de Ringier. Cu aproape jumătate din nu­mărul mediu de cititori al Jurnalului de duminică, Adevărul de duminică se si­tu­ea­ză pe poziţia a treia la acest capitol (264.000 de cititori).

CITITORII JN
Jurnalul Naţional are un public educat, peste 72% dintre cititori fiind absolvenţi de studii superioare, postliceale sau li­ce­a­le. În plus, cei care se informează din Jur­nalul Naţional provin din Bucureşti sau din localităţi cu peste 200.000 de locuitori. 52,2% sunt bărbaţi, 47,8% sunt femei, aşadar repartiţia pe sexe este aproxi­mativ echilibrată. Trebuie amintit faptul că 59% dintre cititori au vârste cu­prinse între 14 şi 44 de ani. Un sfert din publi­-cul-ţintă este format din întreprin­ză­tori particulari sau salariaţi cu funcţie de conducere.

SUPLIMENTE JURNALUL NAŢIONAL
Cele cinci suplimente editate de Jurnalul Naţional sunt la rândul lor apreciate de sute de mii de cititori. Ediţia de Colecţie din fiecare luni are o medie de 402.000 de cititori, la fel ca şi ocupantul locului 3 în topul cotidienelor de calitate de la noi. Cu 393.000 de oameni la fiecare ediţie, Jurnalul tv este cel de-al doilea cel mai bine citit supliment editat de Jurnalul Naţional şi cel mai citit supliment tv al cotidienelor
de calitate. Îl urmează Jurnalul de sănătate, cu 382.000 de cititori, şi Jurnalul de bucătărie (318.000 de cititori per ediţie). De asemenea, Jurnalul casei mele se bucură de apreciere în rândul a 233.000 de oameni.

ZIARELE DE SPORT
Cu o medie de 774.000 de cititori zilnic, Gazeta Sporturilor s-a impus de ceva vreme în faţa ProSport, care a înregistrat o medie de 619.000 cititori. Meciul dintre cele două cotidiene de sport a fost câştigat de echipa lui Tolontan, indiferet de schimbările făcute de Ringier sau Media Pro.

Click pentru a mari imaginea

×
Subiecte în articol: observator jurnalul national cititori