x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șoc: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acuzat că a fost colaborator al Securității

Șoc: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acuzat că a fost colaborator al Securității

15 Iun 2020   •   21:59
Șoc: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acuzat că a fost colaborator al Securității

Mugur Isarescu este acuzat de CNSAS că a fost colaborator al fostei Securități. Colegiul instituției a aprobat, săptămâna trecută, nota în care îi este consemnată această calitate, scrie site-ul Antena3

Conform procedurii, Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel București, chemată să confirme sau să infirme verdictul Colegiului.

"Au fost analizate 6 cereri şi a fost încheiată procedura de deconspirare pentru un număr de 5 surse, identitatea reală a acestora urmând a fi comunicată la solicitarea persoanelor subiect al unor dosare de urmărire informativă şi a petenţilor îndreptăţiţi, potrivit prevederilor art. 1 alin. 7 din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008.

Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) - 1 persoana", se arata in comunicatul dat de institutie dupa sedinta de martea trecuta a Colegiului.

Colegiul a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate faţă de cele reţinute în deciziile/adeverinţele eliberate anterior şi a dispus menţinerea acestora pentru următoarele categorii de persoane:

- art. 3 lit. l (judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inclusiv cei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, judecătorii, procurorii şi primgrefierii de la instanţele şi parchetele civile şi militare)– 32 persoane

- art. 3 lit. z (persoanele care deţin titlul de luptător pentru victoria Revoluţiei din decembrie

1989 ) - 1 persoană.

Antena3

×
Subiecte în articol: Mugur Isărescu