x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şoferii vor primi contravenţiile în plic, acasă, chiar dacă au fost amendaţi în alt stat UE

Şoferii vor primi contravenţiile în plic, acasă, chiar dacă au fost amendaţi în alt stat UE

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   12:09

O directiva adoptata la 6 iulie de Parlamentul European va permite statelor membre sa-si acceseze reciproc bazele cu datele de inregistrare ale autovehiculelor, astfel incat conducatorii auto amendati intr-un stat membru si care au masina inregistrata in alt stat membru, sa poata fi identificati, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene.

Soferii din UE vor fi pedepsiti pentru infractiunile de trafic comise in strainatate, inclusiv pentru cele patru cauze care genereaza 75% dintre accidentele rutiere mortale – viteza excesiva, nerespectarea culorii rosii a semaforului, neutilizarea centurilor de siguranta si condusul sub influenta alcoolului. La acestea se mai adauga conducerea sub influenta drogurilor, utilizarea ilegala a benzii de urgenta si utilizarea ilegala a unui telefon mobil in timpul conducerii.

Statisticile UE arata ca soferii straini reprezinta cam 5% din conducatorii auto prezenti in trafic intr-un anumit stat membru, dar amenzile pentru viteza pe care le primesc reprezinta aproximativ 15% din totalul amenzilor de acest tip. Majoritatea dintre ei scapa nepedepsiti deoarece tarile care le-au aplicat contraventiile nu ii mai pot constrange sa le plateasca dupa ce parasesc statul respectiv.

Directiva referitoare la schimbul transfrontalier de informatii privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera are rolul de a remedia aceasta situatie. Ea va permite identificarea conducatorilor auto din UE, in cazul in care acestia au comis o infractiune rutiera in interiorul Uniunii, indiferent de statul membru in care este inregistrat automobilul. Practic, noua reglementare ofera statelor membre acces reciproc la bazele de date nationale care contin datele de inregistrare ale vehiculelor. Aceasta se va face prin intermediul unei retele electronice ce urmeaza sa fie pusa in functiune si care va permite un schimb de date intre tara in care s-a produs infractiunea si tara in care este inmatriculata masina.

De mentionat ca directiva adoptata de Parlamentul European nu armonizeaza legislatia rutiera sau cuantumul amenzilor, conducatorii auto urmand sa raspunda potrivit legislatiei statului in care s-a produs incidentul rutier.

Dupa ce directiva va fi adoptata oficial, statele membre vor avea la dispozitie doi ani sa il transpuna in legislatia nationala.

×