x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Solutie de avarie - Lege noua pentru parcuri

Solutie de avarie - Lege noua pentru parcuri

de Monica C. Andrei    |    17 Feb 2006   •   00:00
Solutie de avarie - Lege noua pentru parcuri

Pentru a salva parcurile bucurestene, Guvernul trebuie de urgenta sa modifice Legea 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. Anumite paragrafe din lege sunt interpretabile si permit restituirea chiar si a domeniului public.

Functionarii publici din Primaria Capitalei sunt asaltati de sute de cereri privind retrocedarea parcurilor, spatiilor verzi dintre blocuri, gradinilor publice, scolilor si spitalelor. Pentru ca Legea 247/2005 este interpretabila, fostii proprietari pot intra si in posesia bunurilor chiar daca acestea sunt domeniu public. Daca nu primesc ceea ce solicita, ii trag la raspundere pe angajatii Municipalitatii, care incearca sa evite pe cat posibil retrocedarea parcurilor atat de ravnite. Multi functionari se trezesc cu plangeri penale, fiind obligati sa se justifice in fata instantelor.

"Singura solutie in momentul de fata este modificarea anumitor paragrafe din Legea 247/2005, care permit restituirea in natura chiar si a domeniului public, aici fiind incluse parcurile, zonele verzi", ne-a spus Cristina Setran, director al Directiei Evidenta Imobiliara si Cadastrala, din cadrul Primariei Capitalei.

DOMENIUL PUBLIC. Pentru a pune capat nebuniei create in jurul retrocedarilor, Guvernul trebuie sa elaboreze de urgenta o alta lege care sa nu aiba un text interpretabil si sa nu permita restituirea parcurilor.

O intalnire intre reprezentantii Executivului, Primariei, Prefecturii si Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a avut deja loc, constituindu-se o comisie pentru a analiza situatia strict pe Bucuresti.

SCUMP. Trebuie precizat faptul ca Municipalitatea a cheltuit, in ultimii ani, zeci de milioane de dolari pentru reamenjarea si modernizarea parcurilor revendicate. In plus, sunt in derulare ale proiecte, cum ar fi "Ecologizarea, reabilitarea si dezvoltarea potentialului turistic de recreere si agrement al parcurilor:Tineretului, Cismigiu, Herastrau, Carol". Investitia este de circa 13,5 milioane de euro, din care contributia nerambursabila a Comisiei Europene este de 5,5 milioane de euro.

In prezent, indicele de spatiu verde pe cap de locuitor prevazut de norma europeana este de minimum 20 m, iar in Bucuresti acesta este de aproximativ 5-6 mp.

IN NATURA
"Se restituie in natura inclusiv terenurile fara constructii afectate de lucrarile de investitii de interes public aprobate, daca nu a inceput constructia acestora, ori lucrarile aprobate au fost abandonate" - Legea 247/2005

×
Subiecte în articol: observator