x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soluții pentru reducerea riscurilor pentru fumători

Soluții pentru reducerea riscurilor pentru fumători

28 Mai 2019   •   17:29
Soluții pentru reducerea riscurilor pentru fumători
Sursa foto: golubovy/Getty Images/iStockphoto

Unul din cele mai vechi obiceiuri de pe glob, fumatul ţigărilor tradiţionale, a devenit în prezent o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume. Acesta este unul din factorii principali de risc major, care conduce la consecinţe extrem de grave pentru sănătatea omului. Cu ajutorul campaniei Think Twice ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.

Peste 1 miliard de oameni fumează în toată lumea, indiferent de tipul de țigaretă, tradițională, electronică, pe vapori sau dispozitive care încălzesc tutunul. În același timp, peste 7 milioane de oameni la nivel global mor din cauza bolilor provocate de dependența de tutun. În România, peste un sfert din populația cu vârsta de peste 15 ani fumează.  În ciuda reducerii fumatului în lume în general, asistăm și la o creștere a populației în timp, de aceea numărul fumătorilor în viitorul apropiat va rămâne cam același, spun specialiştii. 

”România se află în Europa de Est, iar în Europa de Est, de sus până jos, există un număr foarte mare de fumători, în special în rândul bărbaţilor. Femeile sunt într-o situaţie mai bună, nu fumează atât de mult, dar tot mor din cauza bolilor care ucid fumătorii. Deci, atât bărbaţiile cât şi femeile din România au nevoie de opţiuni ca să renunţe complet la fumat.”, spune Brad Rodu, cercetător în reducerea riscurilor fumatului la Universitatea Louisville

”În alte zone de politică de sănătate nu acceptăm politica de abstinenţă. Dacă le-ai spune oamenilor că problema HIV e ca şi rezolvată dacă nu faci sex, oameni vor râde de tine. E acelaşi lucru cu care ne confruntăm noi. Oamenii vor continua să fumeze, vor continua să apeleze la nicotină.”, declară CLIVE BATES, expert în politici publice

Pentru succesul oricărei alternative fără fum în reducerea rapidă a efectelor dăunătoare comparativ cu continuarea fumatului, trebuie îndeplinite două criterii: trebuie demonstrat științific că este semnificativ mai puțin dăunătoare decât țigările și trebuie să fie satisfăcătoare pentru fumători, astfel încât aceștia să renunțe definitiv la țigări în favoarea acesteia.

”Ştiu că pot renunţa brusc sau pot folosi medicamente sau pot primi sprijin de la diverse organizaţii, dar unii descoperă că le este mai bine să treacă la produse de tutun mai sigure cu costuri mai mici pentru sănătatea lor.”, a declarat Brad Rodu, cercetător în reducerea riscurilor fumatului la Universitatea Louisville

Potențialul produselor pentru reducerea efectelor dăunătoare ale tutunului în scăderea incidenței bolilor asociate fumatului este foarte mare.

”Primul lucru important pe care trebuie să îl ştim despre produsele cu tutun încălzit este că nu ard tutunul. Tocmai arderea tutunului produce marea majoritate a chimicalelor dăunătoare care cauzează bolile asociate fumatului.”, spune Moira Gilchrist, reprezentant producător de produse din tutun.

Dispozitivele care încălzesc tutunul sunt disponibile în toată lumea. Producătorii susţin că datele clinice arată că există o reducere de 90% a substanțelor chimice comparativ cu fumatul tradițional. În Japonia, de exemplu, unde au fost introduse în 2014, consumul de țigări clasice a scăzut foarte mult. În Marea Britanie, guvernul a încurajat alterativa oferită de ţigările electronice pentru cei care nu au putut renunţa la fumat. Procentul fumătorilor de ţigări clasice a atins astfel un minim istoric anul trecut, de doar 15% din populaţia adultă, cu un sfert mai puţin faţă de anul 2011. 

”În Spania sunt foarte mulţi doctori care cred cu adevărat că ţigările electronice sunt bune, nu sunt o problemă ci o parte din soluţie.”, declară și Riccardo Polosa, profesor universitar, cercetător Universitatea din Catania.

Reducerea riscurilor legate de consum este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvolta un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem. 

×