x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şomajul ridicat în rândul ţărilor din UE indicator al nivelului crizei economice

Şomajul ridicat în rândul ţărilor din UE indicator al nivelului crizei economice

14 Mar 2013   •   12:45
Şomajul ridicat în rândul ţărilor din UE indicator al nivelului crizei economice
Sursa foto: JULIEN WARNAND/EPA

Nivelurile inacceptabil de ridicate ale şomajului arată că nu am depăşit încă criza, însă se poate vedea că eforturile statelor membre încep să dea roade, corectând dezechilibre foarte importante din economia europeană, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, într-o scrisoare adresată liderilor ţărilor UE care vor participa la Consiliul European din 14-15 martie, dedicat creşterii şi locurilor de muncă.

 
"Am constatat o îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa financiară în a doua jumătate a anului 2012, însă acest lucru nu a generat încă o redresare a economiei reale, iar şomajul a atins niveluri fără precedent în multe state membre. Ajustările de bilanţ în scopul reducerii datoriei publice şi private continuă să reprezinte o povară pentru creşterea economică pe termen scurt. Consecinţele sociale ale crizei reprezintă un motiv deosebit de îngrijorare pentru Comisie", subliniază Barroso în scrisoare, făcută publică de Comisia Europeană. El aminteşte că în 2013 se preconizează o creştere a PIB-ului de aproximativ 0,1 % în UE şi de -0,3 % în zona euro. 
 
Printre semnele pozitive, preşedintele CE remarcă faptul că o parte dintre dezechilibrele macroeconomice acumulate înainte de criză sunt în curs de a fi corectate, iar reformele structurale iniţiate în mai multe ţări contribuie la o reechilibrare a economiei UE, în special în zona euro. Mai mult, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, reducându-se deficitele fiscale globale şi menţinându-se sub control creşterea ponderii datoriei în PIB. 
 
Barroso anunţă în scrisoare că în succinta prezentare pe care o va susţine în faţa Consiliului European, se va axa, în principal, asupra provocării reprezentate de competitivitate şi asupra şomajului în rândul tinerilor.

×
Subiecte în articol: somaj criza economica ue