x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sometra obţine o păsuire de la Mediu

Sometra obţine o păsuire de la Mediu

19 Iul 2007   •   00:00
Sometra obţine o păsuire de la Mediu

Şeful Agenţiei Regionale de Mediu Sibiu, Dumitru Ungureanu, ne-a transmis ieri un răspuns cu privire la situaţia creată la Copşa Mică: "Dorim să vă mulţumim pentru informaţia dvs. cu privire la sistarea livrărilor de zgură de furnal de Sometra Copşa Mică către Tudor Construct SRL, informaţie care s-a dovedit a fi reală", după care ne informează că a notificat Sometra.

In vizorul UE

Şeful Agenţiei Regionale de Mediu Sibiu, Dumitru Ungureanu, ne-a transmis ieri un răspuns cu privire la situaţia creată la Copşa Mică: "Dorim să vă mulţumim pentru informaţia dvs. cu privire la sistarea livrărilor de zgură de furnal de Sometra Copşa Mică către Tudor Construct SRL, informaţie care s-a dovedit a fi reală", după care ne informează că a notificat Sometra. Potrivit notificării, dacă pănă la 1 august Sometra nu pune in funcţiune primul modul al haldei, societatea va fi inchisă pentru un termen de pănă la şase luni.

Â

O NOUĂ AMĂNARE. Reamintim că preluarea zgurii a fost un compromis cras făcut de autorităţile romăne faţă de Sometra, proprietate a grupului Mytilineos, care după ani intregi de amănări nu a indeplinit nici una din cerinţele stringente de mediu, printre care şi construirea unei halde ecologice pentru depozitarea zgurii de furnal. Răspunsul directorului ARPM Sibiu este aiuritor, deoarece intr-un mesaj anterior adresat redacţiei, el afirmase că "in fiecare zi sunt avizate şi verificate cantitativ şi calitativ transporturile de zgură de la Copşa Mică către judeţul Cluj". Aşadar, ARPM ştia foarte bine ce se intămplă acolo.

Iar ne ia de fraieri dl Ungureanu şi iată de ce. Planul de conformare invocat, şi anume măsura 7.4 "Amenajarea unei halde ecologice de deşeuri industriale, Etapa I", prevede negru pe alb că punerea in funcţiune are termen "anul 2006", şi nu august 2007. Aşadar, dl Ungureanu nu, face altceva decăt să mai incalce odată legea. De notat că "Programul de conformare" a fost intocmit pe baza "obligaţiilor asumate prin procesul de negocieri la Capitolul 22 - Mediu, pentru aderarea Romăniei la UE. Pentru incălcarea acestor angajamente, Romănia riscă să fie introdusă in procedura de infringement («non communication infringement procedure»), care constă fie in acţionarea in judecată a statului care a incălcat dispoziţiile legislaţiei comunitare, fie in aplicarea de amenzi foarte mari celor care s-au abătut de la politica comunitară".

Ce părere are premierul Tăriceanu despre această situaţie ingrijorătoare?

×
Subiecte în articol: observator