x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ŞOSELELE MORŢII UNDE SE ÎNTÂMPLĂ CELE MAI MULTE ACCIDENTE . Punctele negre din Bucureşti şi din ţară

ŞOSELELE MORŢII UNDE SE ÎNTÂMPLĂ CELE MAI MULTE ACCIDENTE . Punctele negre din Bucureşti şi din ţară

de Mara Raducanu    |    09 Apr 2014   •   22:43
ŞOSELELE MORŢII UNDE SE ÎNTÂMPLĂ CELE MAI MULTE ACCIDENTE . Punctele negre din Bucureşti şi din ţară

În perioada 2009- 2013, în 81 de zone identificate ca fiind cu un grad ridicat de risc - aşa numitele puncte negre -  au avut loc 890 de accidente de circulaţie, soldate cu 293 de persoane decedate şi 814 răniţi grav. În continuare,  primul loc în topul drumurilor unde se produc cele mai multe accidente îl ocupă DN1. Poliţiştii de la Brigada Rutieră au identificat si soselele din Bucuresti unde se petrec cele mai multe dintre accidentele rutiere, dar si cauzele care au dus la producerea accestor.
 
CE REPREZINTĂ UN PUNCT NEGRU
Mai exact, Punctul negru reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin 10 persoane decedate sau rănite grav.
Practic, prin implementarea acestui program, şoferii vor întâlni în trafic un nou indicator rutier, care semnalizează o zonă cu risc accidentogen ridicat. Noul indicator rutier a fost introdus în legislaţia naţională în decembrie anul trecut, prin modificarea Standardului Român 1848 – 1:2011- Semnalizare Rutieră. Astfel, au fost amplasate  un număr de 32 de panouri cu caracter preventiv pe DN7, sectorul cuprins între localitaţile Bucureşti-Nădlac şi 8 panouri pe DN1 în judeţul Sibiu.
 
HARTA PUNCTELOR NEGRE DIN ŢARA NOASTRĂ
Reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenţiei şi evitarea efectuării oricăror manevre riscante sunt recomandate în zonele identificate ca fiind "Puncte negre”. De asemenea, în cadrul campaniei de informare a programului, a fost realizat site-ul ,,www.hartapunctelornegre.ro'. Prin accesarea site-ului, se va putea vizualiza poziţiile punctelor negre existente la nivel naţional şi va găsi informaţii statistice despre numărul accidentelor grave de circulaţie  şi cauzele de producere a acestora.
Principalele cauze generatoare a accidentelor grave de circulaţie, pe tronsoanele de drum cu risc rutier sporit, au fost: viteza, traversarea neregulamentară a drumului public, nerespectarea distanţei între vehicule, neacordarea priorităţii  vehiculelor şi  depăşirea neregulamentară.

VEZI HARTA PUNCTELOR NEGRE DIN ŢARA NOASTRĂ - format PDF

×