Spartan aleargă după preţul corect
Zbateri â"Cine se scuza se acuza"
Ministerul Apărării şi compania Alenia joacă roluri distribuite ca in filmele cu proşti. Ancheta publicată luni de ziarul nostru "Cine umflă două milioane de euro din Spartan?" i-a pus pe oficialii implicaţi in tranzacţia sulfuroasă să arate cu degetul unii la alţii. Diferenţa de peste două milioane de euro intre preţurile anunţate la Roma şi Bucureşti nu a fost ştearsă, deşi o serie de comunicate vor să ne convingă de contrariu.
Zbateri â"Cine se scuza se acuza"
Ministerul Apărării şi compania Alenia joacă roluri distribuite ca in filmele cu proşti. Ancheta publicată luni de ziarul nostru "Cine umflă două milioane de euro din Spartan?" i-a pus pe oficialii implicaţi in tranzacţia sulfuroasă să arate cu degetul unii la alţii. Diferenţa de peste două milioane de euro intre preţurile anunţate la Roma şi Bucureşti nu a fost ştearsă, deşi o serie de comunicate vor să ne convingă de contrariu.
Au trebuit să treacă mai bine de 20 de ore de la postarea pe internet a ediţiei electronice a Jurnalului Naţional pănă să avem o reacţie publică a Ministerului Apărării Naţionale şi a Companiei Alenia Aeronautica la intrebările noastre faţă de versiunile diferite de valoare a contractului pentru şapte avioane tip Spartan C-27J. La Bucureşti, Departamentul pentru Armamente din MApN anunţase incă de la 10 decembrie că se vor plăti 219.043.960 de euro; in schimb, italienii informau incă de la 7 decembrie, pe site-ul grupului Finmeccanica - din care face parte Alenia Aeronautica - furnizorul avioanelor, o sumă de "circa 217 milioane de euro".
Date fiind condiţiile controversate in care s-a ajuns la finalizarea contractului şi fiind in joc două milioane de euro, sumă neclară ce se plăteşte din banul public, am supus acest caz DNA, instituţie abilitată să verifice suspiciunile in cazurile de corupţie.
INDIRECT. Nici un oficial de la Ministerul Apărării sau de la Alenia nu s-a adresat in cursul zilei de luni ziarului nostru pentru a lămuri diferenţele de preţ. Au ales căi indirecte de difuzare a informaţiilor. Aflăm astfel, in versiunea Mediafax, că "Ministerul Apărării, prin Romtehnica SA, a solicitat companiei Alenia Aeronautica SA să dea publicităţii valoarea exactă a contractului". De ce a trebuit să treacă zece zile pănă ca Alenia să-şi modifice preţul anunţat şi să-l aducă la valoarea din oferta făcută deja publică de Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării incă de la 10 decembrie? Mister? De ce Ministerul Apărării a făcut publică această solicitare către Alenia prin intermediarul Romtehnica? Mister. Din poziţia penibilă a cumpărătorului - Ministerul Apărării, care se roagă de vănzător, Alenia, să zică preţul corect - parcă il bate mama acasă că a pierdut banii pe drum.
Cum au răspuns italienii la smiorcăiala romănului prins cu măţa-n sac? A zis şi el că aşa-i! A confirmat printr-un comunicat către o agenţie de presă că "nu-i 217 milioane, ci 219.043.960".
Brava! Şi aşa s-au făcut italienii de incă "circa două milioane de euro". Să le ajungă!
UITUCI. Bomba vine tot din zona Finmeccanica. Dornici să dea curs solicitării MApN, italienii au modificat doar una dintre ştirile privind preţul plătit de romăni. Luni seară, după ora 21:00, erau in "funcţiune: două preţuri pentru acest contract. Le-am făcut capturi pentru a da o informaţie de "la sursă" şi furnizorilor de comunicate care le inghit precum guvizii şi le dau spre difuzare.
GRAV. Dacă se opreau aici, comunicatorii ar fi şters "ruşinica" de două milioane şi ar fi putut raporta şefilor "misiune executată".
Dar nerespectănd zicala "dacă tăceai, filozof rămăneai", un comunicat, probabil al MApN, livrat către ROMPRES infundă contractul precum intră MigLancer in pămănt.
Citim din ştirea ROMPRES difuzată luni, 17 decembrie, ora 18:39. "In cadrul programului de achiziţie erau prevăzute iniţial şi serviciile de mentenanţă pe parcursul ciclului de viaţă al avioanelor. In urma negocierilor, finalizate la 7 decembrie, obiectivele programului de achiziţie au fost in mare parte indeplinite, mai puţin serviciile de mentenanţă."
Cu alte cuvinte, obiectivele din caietul de sarcini al licitaţiei nu au fost indeplinite. Ca atare, "succesul" este un insucces cu căntec. Legea achiziţiilor publice a fost interpretată după urechea celor care au dat din urechi. Ca atare, licitaţia ar trebui anulată, ca nulă de drept.
![]() | ![]() |
ACELAŞI. Luni seară, in italiană, Finmeccanica n-a schimbat preţul | SCHIMBAT. In versiunea engleză (de export) era preţul cerut de MApN |
- click pentru a mari imaginile

Ştiri din .ro
- Poliția în alertă – cadavru carbonizat descoperit într-o mașină incendiată lângă Timișoara UPDATE 5 Varianta principală a anchetatorilor Pressalert.ro
- Averile consilierilor locali din Timișoara. Cine are patru mașini, cine l-a împrumutat în campanie pe Fritz și cine are locuință în Olanda Pressalert.ro
Donald Trump scapă de două acțiuni în instanță
Italia rămâne fără premier. Giuseppe Conte a anunțat că își dă marți demisia
Incendiu într-un parc industrial din Ploiești. 100 de muncitori au fost evacuați
Uniunea Europeană reia războiul cu Marea Britanie. Mărul discordiei – recunoaştere statutului ambasadorului UE
Comisia Europeană, nemulţumită de numărul dozelor de vaccin furnizate de AstraZeneca
Dominic Fritz propune un nou algoritm de distribuție al vaccinurilor în România: Trebuie să se țină cont și de rata de infectare și numărul de programări
PSD, despre campania de vaccinare: Prioritar nu mai e cel mai vulnerabil, ci cel mai șmecher
Încă șapte persoane de la Școala nr. 28 din București au fost confirmate cu COVID-19
Daniel Băluță, îl provoacă pe Robert Negoiță să facă împreună un pasaj rutier în zona târgului Vitan
VIDEO. CEO-ul AstraZeneca a criticat comportamentul egoist al anumitor țări
