x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spectacol - Adolescentii, invatati fara mita

Spectacol - Adolescentii, invatati fara mita

04 Noi 2004   •   00:00

Peste 100 de adolescenti de la clasa a V-a pana la clasa a XII-a se agitau ieri, la ora 11:00, sa-si gaseasca loc in sala de festivitati a liceului bucurestean "Jean Monnet", pentru a asista la un spectacol de teatru-forum despre cum sa nu dai spaga.

IOANA MOLDOVEANU

Click pentru a mari imaginea
Actori de la teatrul "Ariel" au jucat o scena din viata reala, dupa care copiii au intervenit in rezolvarea problemei prezentate pe scena, scopul educational al campaniei fiind atins si aplaudat de toata sala.

FILIERA. Actiunea scenetei se desfasoara in jurul sistemului sanitar. Domnul Popescu isi asteapta copilul sa vina de la scoala, care apare schiopatand si cu febra mare din cauza unui furuncul. Tatal suna medicul de familie sa intervina, dar acesta refuza, pentru ca se afla la o nunta. Parintele nu vrea sa duca baiatul la urgenta de teama ca acolo sunt cazuri mult mai grave si nu-i va baga nimeni in seama. El cauta o filiera prin care sa ajunga la un medic si, disperat ca nu gaseste, apeleaza la tanti Nuti, vecina care este femeie de serviciu la spitalul de Urgenta.

Ea se codeste sa le dea vreo informatie, spune ca e sambata si nu poate sa apeleze la oricine, dar dupa ce tatal promite ca va fi "atent" cu cel care-l va ajuta, tanti Nuti ii trimite pe cei doi la asistenta Anisoara. Domnul Popescu isi indeasa in geanta tigari, alune si cafea, ia din sifonier banii stransi pentru bicicleta copilului si ii explica acestuia ca "asa este sistemul. Pac-pac, ai dat si ai fost servit. Asa se face".

TARIF. Ca sa ajunga la asistenta, tatal trebuie sa mituiasca portarul. Ajunsi la ea intr-un final, Anisoara traieste intens un moment culminant dintr-o telenovela si refuza sa se ocupe de copil. Il trimite la parter, sa faca analizele. Spre uimirea tatalui, domnisoara de la laborator refuza pachetul de cafea si banii bagati in buzunar si explica ca ei ii place ceea ce face, este deja platita pentru asta si nu mai are nevoie de alte atentii. Asteptand pe culoar, cu analizele in mana, domnul Popescu are o discutie cu un pacient care ii marturiseste incantarea lui fata de spagile ieftine cerute la acest spital. "Ceilalti sunt niste hoti, cer prea mult!", urla pacientul, aratand paradoxul situatiei.

SOLUTII. Copiii au condamnat spaga si au dat solutii pentru combaterea ei. Un elev a ales sa se duca la clinicile particulare, dar colegul sau l-a contrazis, a iesit pe scena, jucand rolul copilului si-a convins tatal ca spaga nu este o solutie, ca se poate si fara. "Tata, mai bine mort decat spaga", a urlat baiatul pe scena, si toata sala l-a aplaudat frenetic.
×
Subiecte în articol: observator