x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SPECTACOLE, TĂRGURI ŞI MULTĂ VESELIE/Capitală pregătită pentru Sărbători

SPECTACOLE, TĂRGURI ŞI MULTĂ VESELIE/Capitală pregătită pentru Sărbători

de Monica Andrei Capatos    |    06 Dec 2008   •   00:00
SPECTACOLE, TĂRGURI ŞI MULTĂ VESELIE/Capitală pregătită pentru Sărbători

Pentru că bucureştenii au fost cuminţi, astăzi Moş Nicolae îi răsfaţă. Capitala va fi împodobită de sărbătoare, iar edilul Sorin Oprescu va aprinde beculeţele chiar din Primărie.



În Piaţa Unirii va fi amplasat un brad de Crăciun de 17 metri înălţime, în timp ce la Academia Militară şi în parcurile Tineretului, Herăstrău şi Regina Maria vor fi amenajaţi alţi patru pomi ornamentali, decoraţi în culorile roşu şi auriu, specifice perioadei de Sărbători. Tot astăzi va fi deschis "Târgul de Crăciun", atmosfera de poveste va fi creată de cele 240 de căsuţe care vor fi amplasate pe Bulevardul Unirii, la Piaţa Unirii, în Parcul Tineretului, pe Edgar Quinet, în Herăstrău, în Regie şi în Piaţa Victoriei. Comercianţii le vor oferi vizitatorilor de la alviţă, sucuri şi ceai, până la cârnaţi şi vin fiert, dar şi suveniruri specifice Sărbătorilor de iarnă. Vor fi târguri dedicate: târg de dulciuri, culinar, al meşteşugurilor şi buchiniştilor. De Moş Nicolae, şi Muzeul Ţăranului Român îi inivită atât pe cei mici, cât şi pe cei mari la târg. În Căsuţa Moşului, copiii vor găsi mici cadouri şi vor primi câte o foaie din hârtie lucrată manual pe care să scrie o scrisoare lui Moş Crăciun. Nu vor lipsi nici jocuri cu măşti şi nici alte obiceiuri de iarnă. Primăria Sectorul 2 a pus la cale evenimente asemănătoare, în Parcul Obor fiind montate căsuţe frumos împodobite, în stil vienez. Trecătorii vor putea cumpăra: cozonaci, vin fiert, turtă dulce, jucării, suveniruri de sezon, dulciuri, cărţi, tablouri, muzică, bijuterii, design vestimentar şi multe alte cadouri. Serile târgului vor fi întregite de colinde şi cântece tradiţionale româneşti, dansuri populare prezentate de grupuri de artişti din toată ţara, concursuri şi jocuri pentru copii, lansări de carte, lecturi publice şi multe alte surprize.

CIRCULAŢIE OPRITĂ
Pentru a păstra farmecul de sărbătoare, mai multe străzi din oraş vor în închise. Astfel, traficul va fi închis în perioada 6 decembrie-4 ianuarie 2009, pe Bulevardul Unirii, între I.C. Brătianu şi Libertăţii. Pentru evitarea aglomerării excesive, Brigada de Poliţie Rutieră recomandă şoferilor să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun sau să evite zonele mai sus menţionate.
În cazul în care se vor înregistra afluxuri masive de public, circulaţia va fi restricţionată sau închisă total, progresiv, pe I.C. Brătianu, Unirii, Libertăţii,  Izvor, Naţiunilor Unite, B.P. Hasdeu şi Splaiul Independenţei.


Pelerinaj la moaştele Sfântului Nicolae

Creştinii ortodocşi şi cei catolici îl serbează astăzi pe Ierarhul Nicolae (280-345), unul dintre cei mai populari şi iubiţi sfinţi. Încă de ieri, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, unde se păstrează mâna dreaptă a sfântului, credincioşii au venit  spre a-l venera în mod special pe Sfântul Nicolae, formându-se un mic pelerinaj la raclă. Moaştele sfântului care s-a născut la Mira (Turcia de azi) sunt în oraşul italian Bari, unde au fost duse în 1087 pentru a nu fi profanate de păgâni. Este patronul Greciei, al Rusiei şi al Ţărilor de Jos, precum şi al multor oraşe din Apusul Europei. Cele mai cunoscute dintre minunile lui sunt învierea a trei copii omorâţi de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corăbii, salvarea de la căderea în prostituţie a fiicelor bogatului care ajunsese în sapă de lemn, episcopul aruncând pe fereastra lor trei saci de aur. Sfântul Nicolae este ocrotitor al copiilor, cărora le dădea încă din viaţă multe daruri, al fetelor de măritat, al marinarilor, al călătorilor, al celor care au suferit nedreptăţi în instanţele de judecată. Copiii creştinilor de pretutindeni, în noaptea de 5-6 decembrie, aşteaptă ca Moş Nicolae să le lase în bocănceii lor lustruiţi dulciuri şi jucării.
  • Daniela Şontică

×
Subiecte în articol: observator