x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Spiru Haret" cere elevilor să le accepte acţiunile

"Spiru Haret" cere elevilor să le accepte acţiunile

29 Mai 2010   •   00:00

Federaţia "Spiru Haret" lansează un apel către cadrele didactice să nu se lase intimidate de presiuni, arătând că este "ultimul moment" în care se mai poate demonstra că învăţământul a ajuns la limita suportabilităţii. În plus, sindicaliştii le cer elevilor să accepte acest demers ca fiind "legitim".

"Domnilor directori, vă cerem să nu uitaţi că, dincolo de funcţia pe care o ocupaţi, sunteţi cadre didactice. Mandatul care vă plasează la conducerea unei instituţii are o finalitate, dincolo de care vă veţi reîntoarce la catedră. Vă cerem să cumpăniţi, astăzi, cu conştiinţă de dascăl, dacă această grevă este necesară: ştim că, din postura de director al instituţiei de învăţământ, nu puteţi să sprijiniţi, formal, greva generală ce va fi declanşată în data de 31 mai", este mesajul pe care "Spriu Haret" îl transmite cadrelor didactice cu funcţii de conducere.

Federaţia sindicală le cere cadrelor didactice "să nu facă jocul actualei puteri" şi să nu se lase intimidate de presiuni, care pot fi diverse de la "simplul ordin «Împiedicaţi greva!», până la şantajul sub diferite forme".

"Pentru că actuala putere va încerca, aşa cum a făcut de fiecare dată, să promită, să manipuleze, să dezbine, să găsească vinovaţi, să arate cu degetul, să demonstreze că angajaţii din învăţământ sunt dezbinaţi, sunt mulţumiţi cu starea în care se află, nu au conştiinţă profesională sau sunt incapabili să-şi asume o mişcare de protest. Este ultimul moment în care mai putem face ceva pentru a demonstra că situaţia învăţământului românesc şi a celor ce lucrează în sistem a ajuns la limita suportabilităţii. Cât veţi mai suporta dispreţul şi bătaia de joc la care ne supun guvernanţii şi statutul de «milogi bugetari» în propria voastră ţară?", susţine federaţia.

De asemenea, într-un alt apel adresat elevilor, sindicaliştii le cer acestora să accepte demersul celor din învăţământ ca fiind legitim.

"(...), să înţelegeţi că starea de sărăcie ce se va accentua la nivelul întregii ţări nu este «opera» mişcării sindicale şi dezbinarea între dumneavoastră şi dascăli nu va face decât să favorizeze jocul de manipulare practicat de guvernanţi. Locul dumneavoastră este lângă noi şi nu în opoziţie cu noi!", este mesajul sindiliştilor către elevi, potrivit Mediafax.

Federaţia atenţionează elevii că sumele "aşa-zis economisite" de la bugetul de stat înseamnă şi resursele lor financiare, banii pentru cărţi, pentru spaţii de învăţământ, pentru taxe şcolare, pentru tot ceea ce înseamnă viaţa de zi cu zi.

Sindicaliştii din educaţie intră în grevă generală din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut însă în ultimele zile, în mod repetat, că examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale din 31 mai.

×
Subiecte în articol: observator