x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitale funcţionale, transformate în azile de bătrâni

Spitale funcţionale, transformate în azile de bătrâni

07 Feb 2011   •   14:22

Cadrele medicale ale Spitalului de Pneumoftiziologie din Floreşti (Prahova)  au protestat azi în curtea unităţii, faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a transforma unitatea medicală în cămin de bătrâni, informează Mediafax. Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti se află, alături de Preventoriul TBC Poiana Ţapului şi Centrele de Sănătate de la Urlaţi şi Bălţeşti, pe lista Ministerului Sănătăţii cu spitale propuse spre transformare în cămine de bătrâni. Potrivit asistentului şef Iuliana Cujbă din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Floreşti, la protest au participat aproximativ o sută de angajaţi ai spitalului şi câteva zeci de pacienţi, în mare parte sunt cazuri sociale. "Am asigurat tratamentul, am asigurat hrana bolnavilor şi am ieşit în stradă să protestăm. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Lucrez de 17 ani în acest spital şi ştiu câtă nevoie este de acest spital în Prahova. Nu înţelegem pe ce criterii ia ministerul astfel de decizii", a spus Iuliana Cujbă. Ea a mai spus că angajaţii spitalului sunt decişi să protesteze în fiecare zi. Primarul comunei Floreşti, Eugen Davida a catalogat propunerea MS drept "o măsură luată pe picior, cu puternic caracter politic". "Spitalul a avut 200 de paturi, 50 au fost desfiinţate. Acum spitalul este arhiplin. Cele 150 de paturi care au rămas sunt ocupate toate şi dacă ar fi nevoie de noi internări nu am avea paturi pentru pacienţi", spune primarul.

Şi în Capitală, o parte dintre angajaţii Spitalului Caritas din Capitală au protestat, nemulţumiţi de anunţul făcut de ministrul Sănătăţii privind transformarea spitalului în cămin de bătrâni. Managerul Spitalului  Caritas, Bogdan George Jansen, s-a declarat surprins de decizia ministrului Sănătăţii. "Mă surprinde această decizie pentru că până acum nu s-a pus problema transformării spitalului în azil de bătrâni. Probabil ulterior va fi transformat în cimitir. Ce facem însă cu oamenii? Mă refer atât la angajaţi, dar şi la cei care se adresează Spitalului Caritas, care de cele mai multe ori sunt oameni amărâţi. Caritas este ca un spital al săracilor, este un spital tampon care deserveşte majoritar populaţia feminină a sectorului 3. Cea mai mare problemă în acest moment este desfinţarea maternităţii, unde vin anual peste 2.000 de femei", a mai spus managerul Spitalului Caritas. Potrivit directorului general al Administraţiei Spitalelor Servicii Medicale (ASSM) Bucureşti, doctor Marius Savu, clădirea spitalului Caritas din Bucureşti este retrocedată de peste şase ani Fundaţiei Caritatea, doar un pavilion şi câteva anexe aparţin municipalităţii, care în prezent reorganizează alte spitale pentru preluarea clinicilor din Caritas. Spitalului Caritas aparţine Fundaţiei "Caritatea", membră a Federaţiilor Cominuităţilor evreieşti şi  are un contract de închiriere cu fundaţia Caritatea până în 2015.

“Toţi suntem de acord că în 2015 va trebui să ne mutăm. Până acum nu au existat locuri unde să fim transferaţi nici măcar pe bucăţele. Mai mult decât atât, potrivit legislaţiei în vigoare, locurile sunt blocate şi greu poate fi angajată o persoană. Mă întreb cine poate angaja dintr-o dată 450 de medici, asistente şi infirmiere", a declarat managerul spitalului Caritas, Bogdan George Jansen.

×