Spitalul Floreasca recupereaza in medie sub 10% din banii cheltuiti pentru ingrijirea victimelor accidentelor rutiere, sumele platite in trei luni pentru astfel de tratamente si interventii reprezentand bugetul pe o luna pentru medicamentele intregii unitati.
"Numai in 2010, media cheltuielilor pentru ingrijirea si tratamentul victimelor accidentelor rutiere a fost de 700.000 de lei, iar recuperarea a fost sub 10 la suta. Mai mult, spitalul are de recuperat bani cheltuiti in 2006, dar cea mai veche plata nerecuperata dateaza din 1996", a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca din Capitala, medicul Bogdan Oprita.
"Spitalul de Urgenta Floreasca este centru regional. Pe langa victimele accidentelor rutiere, in spital sunt aduse victimele agresiunilor, cu agresori cunoscuti. Pot spune ca intr-un caz de acest fel spitalul a cheltuit intr-un an doua milioane de lei. Procesul este in curs, victima in continuare in stare grava", a precizat Bogdan Oprita.
Pana in 2002, rapoartele de acest fel erau trimise la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), care dadea spitalului banii si se constituia parte civila. Acum, spitalul raporteaza cazul, CASMB il valideaza si ii plateste la caz rezolvat (DRG). Dupa ce spitalul recupereaza banii, la finalul proceselor, vireaza in contul CASMB sumele platite de aceasta institutie pe DRG.
Purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Cristina Calinoiu, a declarat ca sumele recuperate de la spitale pentru ingrijirea victimelor accidentelor rutiere a fost in 2010 de 45.172,04 lei.
De asemenea, in 2011, pana in 31 octombrie au fost recuperati de la spitale 28.470,31 lei.
"Cuantumul sumelor recuperate de catre CASMB de la spitale pentru ingrijirea victimelor accidentelor rutiere au fost in 2010 de 45.172,04 lei, iar in 2011, la 31 octombrie erau de 28.470,31 lei", a precizat Cristina Calinoiu.
Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, "persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale, reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata".
Decontarea costurilor medicale pentru victimele accidentelor este facuta de casele de asigurari de sanatate. Legea precizeaza ca sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale de la autorii accidentelor, urmand sa fie virate in contul Casei de Asigurari de Sanatate.