x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statuia lui Carol I, repusă în faţa Palatului Regal

Statuia lui Carol I, repusă în faţa Palatului Regal

de Monica Andrei Capatos    |    06 Dec 2010   •   20:56
Statuia lui Carol I, repusă în faţa Palatului Regal
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Statuia Regelui Carol I, din faţa Pala­tului Regal, a fost dezvelită aseară, la ceremonie participând primarul general, Sorin Oprescu, din partea Casei Regale: prinţul Radu Duda şi principesa Margareta, precum şi Ion Iliescu, Răzvan Teodorescu, Emil Constantinescu, Călin Popescu Tăriceanu, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, istorici, personalităţi marcante ale societăţii româneşti şi ale diplomaţiei. Momentul solemn a fost marcat de Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazu” prin intonarea imnului naţional. După dezvelirea statuii lui Carol I, primarul general, Sorin Oprescu, Răzvan Teodorescu şi prinţul Radu de România au ţinut câte un discurs în care au evocat personalitatea şi rolul regelui Carol I în istoria României. Evenimentul s-a încheiat cu in­to­na­rea marşului lui Carol I.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I are o înălţime de 13 metri (dintre care şase piedestalul) şi este din bronz. In­vestiţia Primăriei Ca­pi­ta­lei a fost de aproximativ trei mi­li­oa­ne de euro, fiind achitată integral înainte de 2008. Ea a fost realizată de sculptorul Florin Co­dre, după mo­de­­lul statuii iniţiale crea­te de artistul croat Ivan Mestrovic în 1939 şi to­­pită de comunişti în 1948. Atunci, bron­zul a fost folosit pentru turnarea sta­­tuii lui Lenin. Ide­ea realizării mo­nu­mentului a apărut în 2006, când s-au împlinit 140 de ani de la urcarea pe tronul Ro­mâ­niei a Principelui Carol I de Hohenzollern, 125 de ani de la Proclamarea Rega­tu­lui Ro­mâ­niei şi 100 de ani de la organizarea Ex­poziţiei Generale din 1906. Un an mai târziu, Florin Codre a început lucrarea.

Carol I s-a născut la Sigma­rin­gen, fiind al doilea fiu al Principelui Ca­rol Anton de Hohenzollern-Sig­ma­ringen şi al soţiei sale, Josefina. La 10 Mai 1866, Carol a sosit la Bu­cu­­reşti, întâm­pinat de mulţimi entuziaste. Acest moment a reprezentat naş­terea Dinastiei şi în acelaşi timp în­ceputul unei perioade de profunde schim­bări în societatea românească. În 1881, Carol I pri­meş­te titlul de Re­ge, iar România devenea Regat. La 10 Mai 1939, în Piaţa Pala­tului din Bucureşti, Carol al II-lea dezvelea sta­tuia ecvestră a lui Carol I, unchiul şi predecesorul său pe tronul României.

×
Subiecte în articol: observator