x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statuia lui Eliade va trona lângă Biserica Mântuleasa

Statuia lui Eliade va trona lângă Biserica Mântuleasa

27 Mar 2009   •   00:00

O statuie cu chipul lui Mircea Eliade va fi dezvelită sâmbătă, de primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, în prezenţa mai multor membri ai Academiei Române şi a unor personalităţi culturale, lângă Biserica Mântuleasa din centrul Capitalei.



Este ultima lucrare a celui care a fost sculptorul Vasile Gorduz. Cu acest prilej deosebit, personalitatea lui Mircea Eliade va fi evocată de primarul Neculai Onţanu, Silvia Radu, soţia regretatului sculptor Vasile Gorduz, prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, nepot al scriitorului, Dan C. Mihăilescu şi Dan Hăulică, preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă. Locul în care se va afla statuia este foarte drag scriitorului care şi-a făcut şcoala primară chiar pe strada Mântuleasa şi, de asemenea, a dat numele acestei artere de circulaţie uneia dintre nuvelele sale - 'Pe strada Mântuleasa'- publicat în 1968 în limba română.

În ultimii ani, în sectorul 2 au mai fost amplasate şi alte statui: cea a filosofului Petre Ţuţea, a marelui revoluţionar paşoptist Nicolae Bălcescu şi a regizorului de film Alexandru Tatos. Mircea Eliade, scriitor, filozof şi istoric al religiilor, este unul dintre cei mai de seamă exponenţi ai culturii româneşti, recunoscut în mediile academice internaţionale. El este autorul a peste 30 de volume ştiinţifice, opere literare şi eseuri traduse în 18 limbi şi a peste 1.200 de articole şi recenzii cu o tematică extrem de variată.

×
Subiecte în articol: observator