x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statuia Lupoaicei s-a întors din nou acasă

Statuia Lupoaicei s-a întors din nou acasă

de Iulia Barbu    |    15 Ian 2012   •   21:00
Statuia Lupoaicei s-a întors din nou acasă

Ieri, la un pas de kilometrul zero al Capitalei, Pasajul Latin isi primea primii oaspeti. Evenimentul nu s-a bucurat de vreo publicitate speciala, si cu toate acestea, zeci de oameni s-au apropiat timizi de statuia Lupoaicei de la intrarea de pe Lipscani. Sorin Oprescu, edilul Capitalei, alaturi de fostul presedinte Emil Constantinescu, academicienii Constantin Balaceanu Stolnici si Razvan Theodorescu, au spus cateva cuvinte despre pasajul reabilitat si transformat intr-o atractie turistica. S-a vorbit despre istoria Bucurestilor, si fiecare dintre cei prezenti au memorat vremuri demult apuse. Statuia Lupoaicei a fost plimbata de cel putin patru ori prin Capitala. De la locul care i se cuvine, langa pasajul Latin, a fost dusa initial pe dealul Mitro­poliei, mai apoi, in vremea comunismului, a fost dusa in Piata Dorobanti, pentru ca in final sa ajunga in Piata Romana. Acum s-a intors acasa. Si marcheaza acolo ani de istorie. Este simbolistica Pasajului Latin! Practic, ieri a fost redata o mica parte din istoria Bucurestiului: reasezarea Pietei Ro­ma si a statuii Lupoaicei acolo unde, in trecut, ea a fost initial amplasata.

Sorin Oprescu a recunoscut ca avea un discurs pregatit, dar l-a lasat deoparte. Ieri a fost o zi aparte, cu doar cateva ore inainte, in Piata Universitatii protestele pareau sa nu se mai termine. "Dimineata mi-au spus binevoitorii: domnule primar, nu e momentul. Nu e momentul sa ce, sa traim cateva clipe de normalitate, asa cum incercam sa traim de mult timp? Altii mi-au spus ca nu e o mare scofala ca inaugurati un pasaj. Nu inaugurez nimic. Nu este pasajul meu, este pasajul cetatenilor, este locul de normalitate, locul de trecere dintr-o parte in alta in ceea ce a insemnat si ceea ce va insemna Centrul Istoric al Capitalei", a spus edilul.

Si a fost normalitate ieri. La un moment dat, un tanar a strigat de pe marginea strazii: "Sa traiasca domn primar!". Si-a scos telefonul si a facut repede doua poze cu Sorin Oprescu care cobora in pasaj, urmat de oameni de rand si de un sobor de preoti. O parte dintre pensionari a mai ramas o vreme langa satuie. Vorbeau de anii tineretii si de drumul spre facultate, care trecea pe langa Piata Roma. "Ce vremuri erau atunci. Nu aveam alte grij: scoala si iubirea din tinerete... Ma bucur ca au adus statuia, o sa trecem mai des pe aici", si-a amintit un barbat ce a ajuns insotit de cativa vecini la statuie.

Oamenii l-au urmat pe edil in in­teriorul pasajului. "Este emo­tio­nant, ma bucur ca ne-am nimerit in zona. Pasajul pare acum si mai mare decat era inainte", i-a marturisit o fe­meie sotului care o tinea strans de brat.

In pasaj sunt expuse basorelie­furi decorative cu portretul imparatului Traian si al regelui Decebal, harta Imperiului Roman in timpul impara­tului Traian, harta Daciei, harta Bucurestiului in vremea lui Constantin Brancoveanu si harta tarilor Romane din aceeasi perioada, reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian, precum si un panou cu un scurt istoric al formarii poporului roman. Pentru reabilitarea "Pasajului pietonal Lipscani – Pasajul Latin", primaria Capitalei a semnat, in ianuarie 2011, un protocol cu primaria Sectorului 3. Pe langa rolul sau cultural, Pasajul Latin face legatura intre Centrul Vechi frecventat de turisti (zona Lipscani) si cel din jurul Bisericii Sf. Gheorghe.

×
Subiecte în articol: lupoaica pasajul latin