x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stavros Dimas - Biocarburanţii nu mai sînt o prioritate

Stavros Dimas - Biocarburanţii nu mai sînt o prioritate

18 Apr 2008   •   00:00
Stavros Dimas - Biocarburanţii nu mai sînt o prioritate

Comisarul european pentru mediu Stavros Dimas a apreciat că Uniunea Europeană va fi nevoită să-şi reconsidere priorităţile în materie de biocarburanţi dacă se va dovedi că obiectivele fixate anterior vor avea repercusiuni negative asupra mediului şi asupra ţărilor sărace, potrivit unui interviu publicat ieri în cotidianul german Die Welt, transmite AFP.

Comisarul european pentru mediu Stavros Dimas a apreciat că Uniunea Europeană va fi nevoită să-şi reconsidere priorităţile în materie de biocarburanţi dacă se va dovedi că obiectivele fixate anterior vor avea repercusiuni negative asupra mediului şi asupra ţărilor sărace, potrivit unui interviu publicat ieri în cotidianul german Die Welt, transmite AFP. “Obiectivul Uniunii Europene de a obţine pînă în 2020 zece la sută din carburanţi din culturi alimentare şi biomasă nu trebuie să fie o prioritate absolută, dacă preţul plătit pentru acest obiectiv este ca natura şi oamenii să sufere”, a declarat Dimas pentru Die Welt.

 

 

Obiective. În plus, obiectivele fixate de UE în materie de biocarburanţi nu trebuie să aibă drept consecinţă foametea în lume sau degradarea naturii, adaugă Stavros Dimas. “Trebuie să facem totul pentru ca nevoile crescute de materii prime agricole să nu conducă la o defrişare a pădurilor tropicale, la transformarea fără limite a suprafeţelor agricole, la distrugerea diversităţii speciilor şi la creşterea preţului alimentelor”, a mai afirmat oficialul comunitar. Biocarburanţii sînt din ce în ce mai criticaţi pentru creşterea vertiginoasă a preţului produselor agricole, care provoacă violenţe în ţările sărace. Producţia masivă de biocarburanţi constituie în acest moment “o crimă împotriva umanităţii”, avînd în vedere impactul ei major asupra creşterii preţurilor la alimente, a apreciat Jean Ziegler, raportor special al Naţiunilor Unite pentru dreptul la alimentaţie, într-un interviu acordat luni postului de radio german Bayerischer Rundfunk. (Rompres)

×
Subiecte în articol: verde!