Interceptările convorbirilor dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar scot la iveală un plan elaborat şantajare a grupului KazMunai Gaz pentru recuperarea datoriilor Rompetrol. Reamintim că la acel moment ANAF instituise sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare. Grupul KazMunai Gaz cumpărase Rompetrol de la Dinu Patriciu şi căzuse în capcana datoriei de 600 de milioane de euro pe care Patriciu se angajase să o plătească.
Vezi toate STENOGRAMELE din Dosarul Blejnar
La 4 septembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a declara la Şcoala de vară a OTPDL că dosarul Rompetrol ar trebui închis, "cu datoriile pe care le are". "Rompetrol un alt proiect care stă blocat. Îl tergiversăm, deşi ne este clar că ordonanţa prin care s-a făcut este prost scrisă. Bine, prost scrisă, închide odată subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are", a spus Traian Băsescu. În sală se aflau premierul Emil Boc, miniştrii Valerian Vreme şi Valeriu Tabără, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
La începutul lunii decembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire, la Astana, cu preşedintele Republicii Kazahstan, căruia i-a cerut onorarea integrală a creanţei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Băsescu a discutat cu o delegaţie a KazMunaiGaz despre modalităţile de plată a datoriilor şi a afirmat că astfel de întâlniri cu autorităţile române vor mai avea loc şi la începutul anului viitor.
Băsescu declara, la jumătatea lunii decembrie a anului 2010, o întâlnire cu reprezentanţi ai KazMunaiGaz, cu care a avut o primă discuţie tehnică. Alte întâlniri au avut loc în 2011, începând din luna ianuarie.
La precedenta vizită în Kazahstan, în martie 2010, preşedintele Traian Băsescu a spus, la o întâlnire cu oameni de afaceri, că este necesară respectarea angajamentelor şi obligaţiilor asumate de către companiile care activează în România.
În mai 2010, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a susţinut că Executivul nu ar fi nevoit să reducă pensiile mici dacă omul de afaceri Dinu Patriciu şi-ar plăti datoriile către statul român, în valoare de 600 de milioane de dolari. Udrea a menţionat, într-o emisiune la B1 TV, că termenul pentru plata datoriei expiră toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achiziţionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu îşi poate plăti datoria.
"Dacă domnul Dinu Patriciu, mentorul şi finanţatorul domnului Crin Antonescu (...), şi-ar plăti datoria către statul român, de 600 de milioane de dolari, nu ar mai trebui să tăiem pensiile mici", a spus Elena Udrea.
În august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR, că "magnaţii", deşi au datorii la stat, sunt "cei mai împotriva taxelor şi dau lecţii", invocându-i aici pe Dinu Patriciu, Răzvan Temeşan sau Ion Nicolae.
Traian Băsescu a afirmat că "magnaţii", cei care datorează destul de mult României, "sunt cei mai împotriva taxelor". "Cei mai împotriva taxelor îl vedem de domnul Nicolae, îl vedem pe domnul Patriciu, care încă n-a dat banii înapoi, cei 600 de milioane, ci i-a transferat la KazMunai", a spus şeful statului.
Întrebat de ce nu este executată compania KazMunai, Traian Băsescu a replicat: "Va fi executat".
Premierul Emil Boc i-a mandatat în noiembrie 2010 pe reprezentanţii Guvernului implicaţi în litigiul cu Rompetrol Rafinare privind datoriile să continue procesul pentru a încasa întreaga sumă care trebuie recuperată şi să nu accepte transformarea în acţiuni a acestor restanţe.
Judecătoria Sectorului 5 a respins în noiembrie contestaţia Rompetrol Rafinare la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a institui sechestru asigurător asupra unor active ale companiei, pentru a preveni înstrăinarea respectivelor bunuri, în condiţiile în care compania are de plătit datorii istorice de peste 500 milioane euro.
ANAF a instituit, în septembrie anul trecut, sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor respective, în condiţiile în care compania are de achitat datorii istorice reprezentând obligaţiuni ajunse la maturitate.
Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legată de o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.
Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie 2010, conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, care ar urma să redevină acţionar, însă cu un pachet minoritar.
Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă decizia Rompetrol.
Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni.
Băsescu: "Vezi să nu dăm de belea, Sorine"
Din convorbiri reiese că Băsescu şi Blejnar împreună cu Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, au stabilit măsuri concrete de şantajare fiscală a companiei din Kazahstan.
Conform money.ro, discuţia a avut loc în septembrie 2010 şi se regăseşte la dosarul în care Blejnar a fost trimis în judecată, de procurorii DIICOT, pentru favorizarea infractorului. Fostul şef al ANAF este în continuare cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, întrucât mai multe convorbiri interceptate în acest dosar conduc la ideea că ar fi comandat subalternilor săi fie stoparea, fie declanşarea unor controale. În dosarul care se judecă la Braşov, Sorin Blejnar a cerut judecătorilor să asculte conversaţiile invocate de procurori. Iată transcrierea singurei interceptări dintr-un dosar penal în care apare Traian Băsescu.
Femeie: Cabinet preşedintele României
Sorin Blejnar: Sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.
Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.
SB: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.
F: Rămâneţi pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.
SB: Am înţeles.
F: Mulţumesc.
Bărbat: Alo.
SB: Să trăiţi, domnu preşedinte!
Traian Băsescu: Salut, Sorine.
SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.
TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da’ nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.
TB: Da.
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni.
TB: Aha.
SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CNADNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.
TB: Îhî.
SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control.
TB: Da, aha.
SB: Subiectul doi.
TB: Da.
SB: Am primit o hârtie de la Rompetrol.
TB: Da.
SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ălea pe care le-am emis noi.
TB: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc.
SB: Ştiu. Asta e opinia mea.
TB: Da, e un truc. Dă 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar.
SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a Consiliului Concurenţei din 2005.
TB: Da.
SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie.
TB: Da.
SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.
TB: Aha.
SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.
TB: Mă, sfătuieşte cu jurişii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.
SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu Ministerul Justiţiei să modificăm ordonanţa.
TB: Da.
SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, Curtea de Arbitraj Internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula.
TB: Da.
SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei.
TB: Da.
SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare.
TB: Da.
SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că... eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu Chiriţoiu... să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe Comisia Europeană, cu notificare, cu...
TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.
SB: Da, am înţeles.
TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit...
SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pentru că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut.
TB: Da.
SB: Da, în 2003. Deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înţeles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresă, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia Consiliului Concurenţei şi care la momentul respecti.v
TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.
SB: Nu, am înţeles.
TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.
SB: Din păcate, asta o să fie.
TB: Mă, vorbeşte cu ministrul Justiţiei. Găsiţi o soluţie să...
SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte.
TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.
SB: Am înţeles.
TB: Bine.
SB: Bine, cu mult respect.
"N-am eu atribuţiuni. Pot să-ţi dau un sfat"
A altă stenogramă redă o discuţi din 18.08.2010 între Sorin Blejnar cu preşedintele Traian Băsescu
S. Blejnar: Domnule preşedinte, aş dori să vorbesc şi eu cu dumneavoastră un minut, două, trei azi, mâine în problema Rompetrol. M-au căutat ăia astăzi şi veneau cu nişte idei şi voiam să mă consult…
T. Băsescu: Măi, oricum trebuie discutat cu premierul, măi, că n-am eu atribuţiuni. Eu pot să-ţi dau un sfat…
SB: Pentru un sfat, desigur.
TB: E esenţial să discuţi cu premierul subiectele astea.
SB: Am înţeles.
TB: Deci discută neapărat cu premierul, cu ministrul de Finanţe şi după ce au ei o idee, dacă vreţi o părere şi de la mine, bine, dacă nu…
SB: O părere voiam.
TB: Da, dar întâi discută cu oamenii care pot lua decizii.
SB: Am înţeles.
TB: Bine, la revedere!
Preşedinţia recunoaşte trei interceptări
Traian Băsescu, interceptat în dosarul lui Blejnar. Preşedinţia admite existenţa a trei interceptări telefonice
Referitor la apariţia în presă a interceptării unor convorbiri telefonice dintre preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări:
(1) - este vorba despre trei interceptări telefonice dintre domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul Sorin Blejnar;
(2) - discuţiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are faţă de statul român în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 28 iunie 2010, iar preşedintele României este şi preşedintele CSAT;
(3) - recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român a constituit şi subiect de discuţii la cel mai înalt nivel între preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi preşedintele Republicii Kazahstan, domnul Nursultan Nazarbaev, în cadrul celor două vizite pe care şeful statului le-a făcut la Astana (Kazahstan) în anul 2010 (2-3 martie 2010 şi, respectiv, 1-2 decembrie 2010), în condiţiile în care compania Rompetrol a fost achiziţionată de compania KazMunayGas, deţinută de statul Kazahstan;
(4) - o lectură onestă a discuţiilor indică faptul că domnul preşedinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român.
T: Niţă către Scripcaru: Dau un preţ să trăiască primăria 10 ani!
Într-una dintre stenogramele prezentate de România TV ca provenind de la DIICOT, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, alias Zeus, stabileşte afaceri cu liderul PSD Braşov, Constantin Niţă.
Constantin Niţă: Alo, domnu’ presedinte primar, ce faceţi?
Scripcaru: Să trăiţi, domnu’ preşedinte! Cu partidu’ pe aici, mă zbat şi eu pe la Bucureşti.
Constantin Niţă: Auzi excelenţă! Eu am reţinut atunci seara că tu ai avea posibilitatea să închiriezi reţeaua aia subterană pentru un anumit operator. Întrebarea mea este următoarea, cât luaţi voi pentru km? (...) Că facem un contract de închiriere pe ce ştiu eu 10 ani, aşa, dar un preţ care să trăiască primăria 10 ani! Adică noi venim şi luăm tot, tot ce ai!
Scripcaru: Da, da, tronsoane.
Constantin Niţă: E treaba bună, 10 ani de zile stai şi tai factura, nu faci nimic altceva. Şi chiria anuală. N-ai treabă, îţi vine la sfârşitul anului.
Certat de Boc, Zeus şi-a dat demisia
În interceptările din dosarul Blejnar apar şi discuţii între Mircea Hava, primarul din Alba Iulia, şi George Scripcaru, cei doi plângându-se de situaţia din PDL şi de modul în care Emil Boc îl tratează pe Scripcaru. Discuţia a avut loc la 9 august 2010.
Zeus: Am plecat şi mi-am dat demisia.
Domn: Pe cuvântul tău?
Zeus: Da, pi din preşedinte de la Braşov.
Domn: Nu fi nebun acuma, nu-mi f... ziua!
Zeus. Băăăăăăă! Du-te-n p... mă-tii!
Domn: Ce s-a întâmplat, mă?
Zeus: Partidul nostru care... cu domnul premier al nostru care... băi care-i... Care-i parcursul, care-i drumul ăsta al nostru, ce facem, cum te duci la oameni să argumentezi, să spui uite dom’le trebuie să faci aia, să faci aia, să facem aia când nici noi nu ştim sau când ceva nu ai voie să zici nimic, trebuie să taci din gură, atunci cel mai bine aşa este. (...) Ştii şi i-am zis trebuie să discutăm un pic, cu mişcările astea, zic, ăştia de la UDMR rămân peste tot, noi reducem tot, zic, trebuie rediscutată 100 la sută.
Domn: Deci a strigat Boc la tine?
Zeus: Da, parcă dacă crezi că la modul asta trebuie să te comporţi, îmi pare rău dar eu nu mai vreau să am de-a face.
Domn: Nici măcar un telefon nu ţi-a dat nimeni?
Zeus: M-a sunat Vasile de trei ori (Vasile Blaga n.r.).
Printre convorbirile telefonice interceptate la cererea DIICOT în dosarul lui Sorin Blejnar se numără şi una care aduce în discuţie protecţia oferită de Adriean Videanu unui tânăr candidat pentru un post în ANAF. Interlocutori sunt primarul din Videle şi şefa de cabinet a lui Sorin Blejnar, informează portalul money.ro.
Primar Lucian Militaru: Săru-mâna, Militaru sunt, primaru de la Videle.
Femeie: Bună dimineaţa, domnu primar!
Primar: Cu domnul ministru, vă rog, dacă se poate.
Femeie: Nu este acum în sediu, a fost deviat apelul, nu v-a putut răspunde.
Bărbat: Am o mare rugăminte la dvs., cine sunteţi?
Femeie: Şefa de cabinet.
Primar: Eu am fost la dumnealui acum vreo jumătate de an cu un băiat de la Teleorman, din partea domnului Videanu. Ştie despre ce este vorba...
Femeia: Da.
Primar: Şi în sfârşit... s-a refăcut situaţia şi va apărea un document de la Garda Financiară, de numire a acestui domn la dumnealui.
Femeia: O să ajungă la noi documentul?
Primar: Da, da. Am o mare rugăminte, dacă aş putea să schimb şi eu două vorbe cu dumnealui. Dacă nu se poate şi dacă este aglomerat, vă rog frumos transmiteţi-i dvs.
Femeia: Sigur că da, îi transmit. Numele probabil că îl ştie.
Primar: Lucian Militaru, ştie, da.
Femeia: Numele persoanei, colegului de la gardă...
Primar: Arendaşu, Iulian Arendaşu.