x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stephenson spune ca n-a primit citatie: "N-am incredere in procurori!"

Stephenson spune ca n-a primit citatie: "N-am incredere in procurori!"

de Magda Colgiu    |    01 Mar 2006   •   00:00
Stephenson spune ca n-a primit citatie: "N-am incredere in procurori!"

Americanul Phil Stephenson, partenerul de afaceri al lui Dinu Patriciu si vicepresedinte al Rompetrol NV Olanda, nu a primit citatie pentru a se prezenta la tribunal la data de 3 martie. Declaratia a fost facuta intr-un interviu acordat de american postului de radio Romania Actualitati.

Aflat in Olanda, americanul, acuzat si el in "dosarul Patriciu", vorbeste despre justitia romana, despre comparatia dintre cazul Rompetrol si Iukos, dar si despre faptul ca nu a fost citat la tribunal la data de 3 martie, cand se va judeca solicitarea de arestare preventiva a sa.

CAZ STANJENITOR. Legat de actiunile justitiei romane in cazul Rompetrol, Stephenson afirma ca, la fel ca si Dinu Patriciu, are incredere in judecatori, nu si in procurori. "Au dovedit ca sunt gata sa foloseasca metode ilegale, cum ar fi arestarea lui Dinu din mai 2005. Noi credem ca ilegal au fost interceptate convorbiri telefonice, sigur ale domnului Patriciu, dar si ale altora. Am cerut SRI sa cerceteze aceasta situatie. Cred ca acest caz a fost de la inceput foarte stanjenitor pentru justitia romana, dar sper ca toata lumea sa continue sa lucreze respectand litera legii."

El considera desele audieri ale lui Patriciu la Parchet niste "jocuri, in care se pare ca este mult mai important ca Dinu sa fie arestat, decat de a se demonstra vinovatia sau nevinovatia lui si a altora".

COMPARATIA CU IUKOS. Stephenson vorbeste si despre comparatia facuta de presa olandeza intre cazul Rompetrol din Romania si Iukos din Rusia. El spune ca "pe undeva este logic: esti intr-o tara ex-comunista, ai o persoana in industria petrolului cu influente politice, politica se simte peste tot in acest caz. Da, la suprafata, poate sa semene cu Iukos. Dupa parerea mea insa, difera, si am sa va dau trei argumente. Primul este ca Romania este diferita de Rusia. In al doilea rand, nu exista un personaj de tipul lui Putin. In Romania nu exista o persoana care detine puterea absoluta, iar in al treilea rand, sper si cred ca rezultatul va fi unul diferit".

DESPRE CITATIE. Americanul infirma faptul ca a fost citat de procuror pentru data de 3 martie si spune ca "i-am facut cunoscut procurorului in scris ca in calitate de cetatean american, care nu are rezidenta in Romania, ma voi supune tuturor procedurilor legale pentru a coopera. Din fericire, SUA si Romania au semnat in 1999 un acord de asistenta legala, asa ca daca procurorii vor sa discute cu mine, le sugerez sa deschida cartile si sa citeasca termenii acordului dintre cele doua tari". El spune insa ca, "nu prea inclin sa sar acum in avion ca sa ma intalnesc din nou cu aceste persoane", dar afirma ca va coopera la investigatie, "dar in modul cel mai legal cu putinta".

CSM O VERIFICA PE TRIPADUS
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) verifica daca judecatoarea Maria Tripadus, cea care a judecat cererea de arestare a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, s-a aflat in vreo situatie de incompatibilitate. Potrivit presedintelui CSM, Iulian Gilca, doi judecatori ai Inspectiei Consiliului s-au dus ieri la sediul Tribunalului Bucuresti pentru a demara cercetarile. Concluziile inspectiei vor fi prezentate, cel mai probabil, in sedinta plenului CSM din 8 martie. CSM a luat act de articolele aparute in presa, potrivit carora o fundatie a fiului judecatoarei Tripadus ar fi primit, in urma cu aproximativ un an, o sponsorizare guvernamentala de 100 de milioane de lei, chiar in timp ce numele premierului Tariceanu incepuse sa fie vehiculat in dosarul Rompetrol. Judecatoarea a negat orice legatura intre sponsorizare si activitatea sa. Asociatia Magistratilor din Romania a respins de asemenea atacurile la adresa Mariei Tripadus si a sustinut ca aceasta a fost repartizata aleatoriu pentru judecarea arestarii lui Dinu Patriciu. Vinerea trecuta, in cadrul dezbaterilor pe tema incarcerarii presedintelui Rompetrol, reprezentantul Parchetului a cerut recuzarea judecatoarei. Solicitarea procurorului a fost insa respinsa ca netemeinica, iar cazul Patriciu a continuat sa fie judecat de Maria Tripadus. Aceasta a decis la finalul discutiilor ca cererea de arestare preventiva a fost formulata cu incalcarea procedurii de ascultare anterioara a inculpatului. (Miruna Pasa)

LA BURSA
Tranzactionarea actiunilor Rompetrol Rafinare (simbol RRC) a fost reluata ieri la Bursa, cu o crestere de 11,6% a pretului de inchidere pana la 10,6 bani/actiune. Lichiditatea a fost remarcabila: s-au tranzactionat 78 de milioane actiuni in valoare de 8,1 milioane RON, iar pachetele transferate nu au asteptat mult in piata, nefiind foarte mari. RRC a fost cea mai activa actiune cotata, contand pentru 26% din valoarea totala a tranzactiilor, de peste 30,9 milioane RON. Actiunea Rompetrol Well Services (PTR), compania de servicii petroliere industriale din cadrul grupului, a crescut cu 7,17% pana la 26,9 bani/ actiune, pe fondul unei lichiditati limitate. Vineri, tranzactiile cu titlurile Rompetrol au fost sistate pe fondul eventualitatii arestarii lui Dinu Patriciu. Acesta si-a oficializat renuntarea la functiile de conducere din companiile romanesti ale grupului, pentru a le proteja interesele. Analistii cred ca decizia lui Patriciu a incurajat revenirea pe crestere a actiunilor. (Adrian N. Ionescu)

×