x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sterling Resources şi Gabriel Resources au un acţionar comun

Sterling Resources şi Gabriel Resources au un acţionar comun

12 Feb 2009   •   00:00

Compania canadiană de petrol şi gaze Sterling Resources are un acţionar comun cu firma Gabriel Resources, tot din Canada, care vrea să dezvolte proiectul de exploatare a aurului la Roşia Montană. Este vorba de Fondul canadian de investiţii Sprott Asset Management, care are participaţii atât la Sterling Resources, cât şi la Gabriel Resources, informează Mediafax.



Sprott Asset Management deţine 23,6% din acţiunile Sterling Resources, iar Trapeze Capital are o participaţie de 14,9% din capitalul companiei, potrivit datelor Sterling. Gabriel Resources intenţionează să exploateze aur şi argint, prin firma Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), timp de aproape 20 de ani zona de la Roşia Montană, susţinând că ar putea extrage câteva mii de tone. în luna decembrie a anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat certificatul de descărcare arheologică acordat RMGC în 2004. Totodată, Sprott Asset Management are acţiuni şi la Carpathian Gold, care are ca obiect de activitate extragerea aurului, şi are concesiuni în România şi Ungaria. Concesiunea din România este situată în Munţii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roşia Montană. Compania Sterling Resources a intrat în atenţie după ce au apărut suspiciuni prind contractul încheiat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) privind explorarea a două perimetre din Marea Neagră. Subiectul dezbaterii politice în privinţa companiei Sterling este suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina.
România şi Ucraina şi-au disputat timp de mai mulţi ani proprietatea unei porţiuni din platoul continental al Mării Negre. CIJ a decis, la 3 februarie, că României îi revine 79,34% din teritoriul aflat în litigiu, reprezentând 9.700 kilometri pătraţi, zonă unde se presupune că există rezerve de gaze naturale şi petrol.  Un alt motiv al dezbaterii este legalitatea tranformării contractului încheiat între Sterling şi ANRM, de explorare şi împărţire a producţiei, într-unul de exploatare a zăcămintelor. Sterling Resources a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut o pierdere netă de 51.441 dolari, faţă de o pierdere de 1,7 milioane de dolari în perioada similară din 2007. În perioada analizată compania nu a înregistrat venituri, potrivit datelor Sterling.

×