Anunţată ca un mare eveniment şi popularizată ca atare, campania “Marea debarasare” arată că are multe probleme. În ciuda eforturilor media, autorităţile nu sînt pregătite pentru evenimentul de astăzi.
Anunţată ca un mare eveniment şi popularizată ca atare, campania “Marea debarasare” arată că are multe probleme. În ciuda eforturilor media, autorităţile nu sînt pregătite pentru evenimentul de astăzi.
O furibundă campanie me-diatică a fost lansată în această săptămînă de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Machete publicitare, articole în presă, reclame la televizor anunţau românii că în această sîmbătă sînt aşteptaţi să coboare în faţa casei electronicele pe care nu le mai folosesc, astfel încît acestea să fie ridicate de firmele de salubritate. A fost pus la dispoziţia românilor şi un site al campaniei. Cu toate acestea, oamenii nu ştiu prea multe despre această campanie. Cît despre autorităţi, nici ele nu sînt atît de sigure cînd vine vorba să-i informeze pe cetăţeni.
SEMNALE. Am primit la redacţie sesizări ale cetăţenilor cu privire la stîngăciile campaniei. Majoritatea celor care ne-au contactat au reclamat faptul că nu au înţeles prea bine de la autorităţi dacă şi în zonele în care locuiesc ei vor veni echipele firmelor de salubritate. “Am încercat să aflu dacă la mama mea în Giuleşti va veni cineva să ia electrocasnicele. Am acolo mai multe obiecte. Voiam să arunc şi un vechi aragaz, dar nu ştiam dacă intră în aceste categorii, pentru că nu e electric. De pe site nu m-am putut lămuri, aşa că am sunat la numerele de telefon afişate. Mi-au răspuns nişte doamne care m-au pasat de la un birou la altul, pentru ca în final să îmi recomande să mă adresez Ministerului Mediului. Nu e normal aşa ceva”, ne-a spus unul dintre cititorii care ne-au contactat. Surse din Ministerul Mediului au precizat pentru Jurnalul Naţional că astfel de scăpări este normal să apară, pentru că “Marea debarasare” este un proiect aflat încă la început. Oficialii au declarat că au avut foarte multe de învăţat de la precedenta ediţie a evenimentului şi că pe viitor vor avea grijă să îmbunătăţească felul în care se desfăşoară campania. Un lucru care se va schimba în comparaţie cu prima ediţie este acela că se vor forma echipe mixte de jandarmi şi comisari ai Gărzii de Mediu, care să patruleze în oraşele în care are loc acţiunea. În acest fel se încearcă evitarea situaţiilor în care deşeurile electrice şi electronice lăsate la tomberoane sînt luate de persoanele nevoiaşe, în special romi, pentru valorificarea componentelor metalice.
CATEGORII. Lista deşeurilor care pot fi scoase în stradă este următoarea: frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, uscătoare de haine, maşini de spălat vase, maşini de gătit, sobe electrice, plite electrice, cuptoare cu microunde, aparate electrice de încălzit, radiatoare electrice, ventilatoare, aparate de aer condiţionat, aspiratoare, aparate de curăţat covoare, aparate de cusut, tricotat, ţesut şi alte prelucrări ale textilelor, fiare de călcat, aparate de prăjit pîine, friteuze, maşini de măcinat cafea, filtre de cafea şi echipamente de deschis sau sigilat recipiente ori ambalaje, cuţite electrice, aparate de tuns părul, uscătoare de păr, periuţe de dinţi electrice, aparate de ras, aparate pentru masaj şi alte aparate de îngrijire corporală, ceasuri deşteptătoare, ceasuri, cîntare, unităţi centrale, minicalculatoare, imprimante, calculatoare, fotocopiatoare, maşini de scris electrice şi electronice, calculatoare de buzunar, faxuri, telexuri, telefoane, roboţi telefonici, aparate de radio, televizoare, camere video, aparate de înaltă fidelitate, amplificatoare, instrumente muzicale, maşini de găurit, ferăstraie, maşini de cusut, echipamente industriale, trenuri electrice sau maşini de cursă în miniatură, console portabile, jocuri video.