x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

31 Ian 2009   •   00:00

31 ianuarie 1989



BÂSESCU A PIERDUT
Judecătoria Sectorului 1 a respins ieri cererea preşedintelui Traian Băsescu de a fi despăgubit de trustul Realitatea, ca urmare a unui articol din ziarul Cotidianul. Şeful statului ceruse daune simbolice, de 100 de lei, pe motiv că un articol semnat de jurnalistul Cristian Oprea i-ar fi lezat onoarea şi reputaţia. Instanţa a considerat acţiunea preşedintelui neîntemeiată. Hotărârea nu este definitivă.   

ÎMPROPRIETÂRIRI
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei va fi împroprietărită cu 3.500 de hec­ta­re de pădure, pe baza unei sentinţe definitive şi irevocabile dată de Curtea de Apel Iaşi. Direcţia Silvică Vaslui va întocmi documentaţia necesară, astfel încât Mi­tro­polia Moldovei şi Bucovinei să intre în po­sesia suprafeţei împădurită, pe care
a deţinut-o înainte de 1946. (A.I.)

MILIOANE LA 6/49
Loteria română estimează că fondul de câştiguri de la categoria I a ex­tra­gerii de mâine loto 6/49 se ridică la aproximativ două milioane de euro. De altfel, la această categorie se înre­gis­trează un report de peste 6,5 mili­oa­ne de lei.  Ultima dată premiul de categoria I la Loto 6/49 s-a câştigat în data de 14 decembrie 2008 şi a fost în valoare de 1.131.529,41 lei.

CAZUL PUWAK

Soţul fostului ministru al Integrării Hildegard Puwak a scăpat ieri de exe­cutarea pedepsei de doi ani şi ju­mă­tate  închisoare pentru deturna­re de fonduri europene. Tribunalul Bu­cureşti a menţinut în apel con­dam­narea primită de Iosif Mihai Pu­wak în prima fază a procesului, dar a dispus suspendarea executării. De­ci­zia poate fi atacată cu recurs. (M.P.)

HUNEDOĂRA
Poliţiştii hunedoreni au prins ieri un bărbat care ascundea în maşină un pistol cu glonţ marca TT calibrul 7,62 milimetri şi două cartuşe. Arma era deţinută fără permis, însă po­li­ţiş­tii spun că descoperirea nu are legă­tu­ră cu arsenalul furat de la Ciorogârla, şi nici cu atacul de la Braşov. Pistolul a fost găsit în urma unui control de rutină efectuat în trafic, în mu­ni­ci­piul Hunedoara.  Anchetatorii in­ten­ţio­nau să percheziţioneze aseară do­mi­ciliul bărbatului, pentru a vedea dacă acesta deţine şi alte arme. (Monalise Hihn)

MIOVENI
Un argeşean de 42 de ani, fost consilier local al Primăriei Mioveni, e cercetat în stare de libertate pentru trafic de influenţă. Adrean Curcă a pretins bani de la mai mulţi oameni pentru a interveni pe lângă un ju­de­cător din cadrul Tribunalului Argeş în vederea facilitării achi­zi­ţio­nării unui apartament din fondul locativ al Primăriei Oraş Mioveni la un preţ avantajos. Fostul consilier i-a lăsat să creadă că are influenţă pe lângă judecătorul respectiv. (E. Cîrstea)

BANCNOTE FALSE
Locuitorii din Alba sunt sfă­tuiţi să verifice bancnotele româneşti din cupiura de 100 şi 50 lei pe care le pri­mesc. Recomandarea survine des­coperirii pe raza judeţului de bancnote false de 50 şi 100 de lei. (L.D.)

GEOANĂ, DESPRE POSIBILE LEPŞE PSD-PD-L
Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat ieri la Sinaia unde are loc pentru două zile reuniunea grupurilor parlamentare ale Alianţei PSD+PC, că, având în vedere condiţiile de criză, nu este exclusă probabilitatea ca între PSD şi PDL să aibă loc "concursuri de frumuseţe" sau ca unul dintre cele două partide din coaliţie să "îi dea leapşa" celuilalt. "În condiţii dificile, există tentaţia aproape naturală a omului politic de a găsi scuze şi acuze. Va fi foarte facil ca, în interiorul Guvernului, cele două partide să fie tentate să-şi dea leapşa unul celuilalt, să fie concursuri de frumuseţe", a precizat Geoană, făcând referire la posibilitatea existenţei unor acuze reciproce între cele două partide de la guvernare. De altfel, în strategia grupurilor parlamentare ce urmează a fi discutată astăzi la Sinaia, se arată că"inerentele fricţiuni induse de politica de co-guvernare specifică dreptei, algoritmizarea, posibilitatea apariţiei unor incongruenţe tipice guvernelor de coaliţie pot lăsa impresia unei guvernări lipsite de coerenţă sau de reacţie la teme de interes general. Prin urmare, în măsura în care vor fi vizibile astfel de lucruri, intervenţiile publice ale PSD trebuie să explice extrem de limpede aceste elemente. În aceeaşi strategie se menţionează că, din punctul de vedere al contextului politic, PSD se află într-o perioadă "destul de complicată", în calitatea sa de partener egal într-o guvernare de mare coaliţie."Riscurile induse de diminuarea rolului şi identităţii doctrinare a partidului trebuie corect calculate şi evitate, în vederea consolidării credibilităţii şi imaginii publice a partidului", se mai arată în strategie.

VADIM, OBAMA DE ROMÂNIA
Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, consideră că şansele sale de a ajunge preşedintele României sunt similare cu cele pe care le-a avut Barack Obama de a deveni preşedintele SUA. "Dacă în America a fost posibilă o asemenea realitate ieşită din comun, să iasă un preşedinte de culoare, cu numele Hussein, nume musulman, de ce n-ar fi posibil să ajungă şi un patriot la Palatul Cotroceni", a spus ieri Vadim Tudor. El a mai precizat că o carte de versuri scrisă de el, "Poems" a fost dăruită cu autograf noului preşedinte al Americii, Barack Obama, precum şi vicepreşedintelui Joseph Biden, prin intermediul prinţului Paul. Pe de altă parte, Vadim s-a plâns că PRM are restanţe mari la plata chiriei pentru sediul central al partidului, dar a adăugat că, în cazul în care nu va mai avea sediu, va ţine conferinţele de presă în Parcul Cişmigiu, iar dacă se va întâmpla să nu mai aibă nici ziar o să scrie "pe pereţi". (Dana Piciu)

ASPC ŞI-A ALES CONDUCEREA
Vlad Nistor, profesor al Universităţii Bucureşti, a fost ales preşedinte al Asociaţiei specialiştilor în comunicare politică, iar printre membrii aleşi ai Comitetului Director al ASPC se numără Dan Andronic, Radu Enache (consultanţi politici), Andrei Bădin (jurnalist), Camelia Spătaru (fost purtător de cuvânt al Guvernului). Asociaţia îşi propune să reunească cele mai importante voci din domeniul consultanţei şi comunicării politice, în vederea stabilirii unor repere legitime în acest domeniu. ASPC şi-a propus şi un calendar de acţiuni, printre care elaborarea unui Cod deontologic al consultantului politic precum şi o dezbatere publică pe tema consecinţelor şi impactului votului uninominal în societatea românească.

COLECTARE

În Sectorul 2 al Capitalei se va desfăşura astăzi programul de colectare al electrocasnicelor vechi. Locuitorii pot lăsa în faţa imobilelor aparatele nefolositoare. Acţiunea se va desfăşura între orele 9:00 şi 14:00. Deşeurile vor fi transportate la depozitul din zona Pieţei Obor. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a decis ca acţiunea de debarasare să aibă loc în ultima sâmbătă din fiecare lună a anului.


×
Subiecte în articol: observator