x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Feb 2009   •   00:00

7 februarie 2009



BIG BROTHER, LA CCR
Constituţionalitatea Legii 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de telefonie mobilă – Legea Big Brother – va fi analizată de Curtea Consti­tuţională. Tribunalul Bucureşti a admis o excepţie ridicată într-un proces dintre o ONG şi o companie de telefonie. Astfel, Comisariatul pentru Societatea Civilă (CSC) a invocat faptul că Legea Big Brother încalcă art. 28 din Constituţie referitor la inviolabilitatea secretului corespondenţei.

PREOT PISTOLAR
Un preot din Olt este cercetat după ce ieri a tras cu pistolul cu bile înspre două persoane. Potrivit poli­ţiş­tilor, ieri, comuna Colenşti, unde urmează să se desfăşoare alegeri locale, un grup de persoane pregătea un miting electoral. Şoferul şi pasa­ge­rul unei maşini care trecea prin zonă s-au arătat deranjaţi de faptul că grupul se deplasa pe carosabil. Între membrii grupului şi pasagerii ma­şi­nii a izbucnit un conflict, moment în care preotul a tras cu pistolul în di­rec­ţia celor doi. Cazul e cercetat de poliţişti.

POLIŢIST ÎMPUŞCAT
Un agent din trupele speciale de intervenţie ale Poliţiei de Frontieră Timiş s-a împuşcat în cap ieri dimi­nea­ţă cu pistolul din dotare. Agentul prin­cipal Laszlo Nagy, de 34 de ani, a fost găsit în maşina sa de un coleg. Nagy, campion în arte marţiale şi poliţist cu experienţă, şi-a început cariera la Poliţia Militară, de unde s-a transferat în urmă cu şapte ani la Poliţia de Frontieră. Procurorii au început investigaţiile şi încearcă să stabilească de ce s-a sinucis poliţistul. Conducerea Direcţiei Poliţiei de Frontieră Timişoara a demarat o anchetă internă. (Mircea Opriş)

ANCHETĂ LA LICEU
Cazul unui profesor acuzat că a îndrumat mai mulţi elevi să bea este anchetat de conducerea Liceului "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Şapte părinţi ai elevilor clasei a IX-a E din cadrul liceului au reclamat că în timpul unei excursii la Izvorul Muntelui profesorul Liviu Aruxandei îi îndemna pe copii să bea alcool, în timp ce elevelor le făcea aluzii sexuale explicite. Directorul unităţii de învăţământ, Alexandru Guţă, a declarat că profesorul Aruxandei nu este la primul incident de acest gen.

ŞEF NOU LA METROU
Gheorghe Udrişte (foto) este noul director al Metrorex. Udrişte a mai fost director general al Metrorex în perioada 1997-2001, iar din 2001 până în iulie 2008 a fost şef al Direcţiei Infrastructură şi Servicii Publice din Primăria Capitalei. Noul director a fost numit prin Adunarea Generală a Acţionarilor şi l-a înlocuit pe Gabriel Mocanu, eliberat din funcţie în decembrie 2008 de mi­nistrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, pe motiv că are salariu prea mare. (E.S.)

SE CAUTĂ MARTORI
Duminica trecută, la ora 11:30, o maşină Ford Focus, cu număr de înmatriculare E0995 CDP, de cu­loare gri metalizat, a accidentat un biciclist în localitatea Bragadiru. Şoferul a fugit imediat de la locul accidentului fără a vedea măcar ce s-a întâmplat. Deşi au trecut câteva zile, poliţia spune că nu a fost identificat, deşi a fost dat în urmărire ge­nerală. Cei care recunosc maşina sau numă­rul sunt rugaţi să sune la 112.

ALCOOLEMIE DE 5,47 ‰
O ieşeancă a fost internată ieri la Spitalul de Urgenţă din Iaşi, în stare critică, având o alcoolemie de 5,47 ‰. Medicii susţin că este un record al alcoolemiei întâlnită la femei. După măsurile terapeutice necesare, starea clinică a femeii este în curs de ameliorare, însă pronosti­cul este în continuare rezervat.

ÎNSCRIERI ÎN CLASA I
Inspectoratele şcolare trebuie să urgenteze înscrierile pentru clasa I, pentru ca până la 1 mai să se ştie care este numărul aproximativ de elevi, conform unei note a Ministerului Educaţiei. Fiecare unitate şcolară are obligaţia să afişeze numărul de locuri disponibile şi situaţia înscrierilor actualizată săp­tămânal. Potrivit legii, înscrierile continuă până la 31 august. (E.M.)

REŢEA PARCHETE
Codruţa Kovesi a participat, ieri, la semnarea Convenţiei de constituire a Reţelei Parchetelor Generale sau instituţiile echivalente care func­ţio­nează pe lângă instanţele supreme din ţările UE. Conferinţa – care a avut loc la sediul Curţii de Casaţie din Paris şi la care au participat 26 de procurori generali – a fost deschisă de raportul prezentat de România pri­vind influenţa standardelor euro­pene şi comunitare asupra organi­ză­rii şi funcţionării parchetelor.

ÎNARMAŢI ILEGAL
Patru angajaţi ai firmei care asigură paza Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca au fost surprinşi în timp ce-şi efectuau serviciul având în dotare arme letale şi muniţie fără avizul cerut de Legea 130/2005,
art. 71. Aceştia au fost depistaţi de poliţiştii de la serviciul specializat al IJP Cluj care efectuau un control asupra firmei de pază. (L.A.)

ŢIGĂRI PENALE
Doi indivizi sunt cercetaţi de procu­ro­rii din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Ploieşti, fiind acuzaţi că au pre­­judiciat statul cu patru milioane de euro. Procurorii  au stabilit că cei doi au achiziţionat de la o fabrică de ţigarete din Râmnicu-Sărat 70.881 kg tutun semiprelucrat. Apoi, marfa au vândut-o ilegal, unor societăţi fantomă, fără a calcula accizele. Bărbaţii sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală. (Laura Calciu)

×
Subiecte în articol: observator