x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Feb 2009   •   00:00

10 februarie 2009



NICA, LA LOC COMANDA!
Noul ministru al Internelor, Dan Nica, nu va fi validat de plenul reunit al Parlamentului. Hotărârea a fost luată ieri de conducerea celor două Camere. Săptămâna trecută premierul Boc susţinea că numirea lui Nica schimbă structura Guvernului şi ca atare e nevoie de aprobarea Parlamentului pentru ca acesta să poată cumula funcţia de vicepremier cu cea de ministru al Internelor.

MUNIŢIE ÎN TREN
O grenadă şi zece cartuşe au fost găsite ieri dimineaţă ascunse în bazinul cu apă dintr-o toaletă a unui tren care circula pe ruta Bucureşti-Viena. Descoperirea a fost făcută de poliţiştii de frontieră în staţia Curtici. Cele opt cartuşe de calibru 7,62, alte două de 7,65 şi toată muniţia era protejată de o folie. Pasagerii şi personalul au fost audiaţi ieri, dar până acum nu a fost formulat clar un cerc de suspecţi.

CULCER VS TVR
Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia de destituire a Rodicăi Culcer (foto) din funcţia de director al Direcţiei de ştiri, luată de conducerea Societăţii Române de Televiziune. Curtea de Apel a admis recursul formulat de Culcer, ca urmare a deciziei Tribunalului Bucureşti, care, în iunie 2008, a respins contestaţia acesteia la decizia directorului general al SRTv, Alexandru Sassu. Decizia Curţii de Apel este irevocabilă. (C.S.)

DACIA LA MUNCĂ
Salariaţii uzinei Dacia au reluat lucrul ieri, după cea de-a cincea vacanţă forţată din ultima perioadă. Dacia şi-a suspendat producţia în perioada 26 ianuarie-8 februarie 2009, ca urmare a scăderii dramatice şi continue a pieţelor auto, în special a celei din România. Angajaţii care au stat acasă, în şomaj tehnic, au fost plătiţi cu 85% din salariul individual brut, aşa cum prevede Contractul colectiv de muncă Dacia pe 2008. (E.C.)

MUSCA VS CNSAS
Fostul deputat Mona Muscă rămâne cu verdictul de colaborare cu fosta Securitate. Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de Muscă împotriva hotărârii judecătoreşti care confirmase verdictul CNSAS. Fostul parlamentar a primit verdictul de colaborare cu fosta Securitate în 2006. Acesta a fost validat în Justiţie un an mai târziu. (M.Pasă Petru)

INCIDENT ÎN MINĂ
O aprindere de metan a avut loc ieri dimineaţă la Exploatarea Minieră Paroşeni. Muncitorii au fost evacuaţi şi nu au existat victime. Incidentul a avut loc la peste 450 de metri adâncime. După producerea incidentului s-a dispus oprirea activităţii în zona abatajului respectiv, cât şi la locurile de muncă din apropiere. (M. Hihn)

INTERPELARE
Senatorul Dan Voiculescu i-a adresat ieri o interpelare ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind situaţia dosarelor aflate la DNA. El i-a cerut acestuia să comunice următoarele date: numărul total al dosarelor aflate în cercetarea DNA la 1 ianuarie 2009, numărul dosarelor de cercetare penală finalizate cu trimiterea în judecată în 2008 şi numărul total de dosare aflate în lucru de mai mult de un an. Potrivit Regulamentului Senatului, ministrul este obligat să răspundă la interpelare în termen de două săptămâni.

OMUL CU PANTOFUL, IERTAT
Un tănâr care a aruncat cu un pantof în premierul Chinei, Wen Jiabao, se prezintă astăzi în faţa instanţei din Cambridge (Marea Britanie). Prim-ministrul Jiabao i-a iertat lui Martin Jahnke (27 de ani) gestul de a fi aruncat un pantof în direcţia sa, după modelul “galoşului” primit “în freză” de fostul preşedinte american George W. Bush. Martin riscă o pedeapsă de şase luni de închisoare şi o amendă de 5.730 de euro.

LA MUNCĂ ÎN ELVEŢIA

În cursul acestui an, 400 de cetăţeni români vor avea acces pe piaţa muncii din Elveţia. Potrivit ambasadorului elveţian la Bucureşti, Livio Hurzeler, citat de Mediafax, doritorii sunt obligaţi să aibă un contract cu un angajator elveţian, iar intrarea lor pe piaţa muncii se va face “în valuri”, conform unor cote care vor creşte de la an la an. Măsura face parte dintr-o serie de dispoziţii tranzitorii valabile până în 2016. Întrebat dacă vor exista restricţii şi în ceea ce priveşte categoriile de locuri de muncă, Huerzeler a spus că acest amănunt va fi decis de cererea economică.

PRINŢESA AMIRA VREA LA VOLAN
Este măritată cu unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume şi nu trebuie decât să pocnească din degete pentru ca orice dorinţă să-i devină realitate. Prinţesa saudită Amira al-Taweel a descoperit însă că există şi excepţii de la această regulă. Într-un interviu acordat cotidianului al-Watan şi preluat de AFP, ea s-a arătat extrem de nemulţumită de faptul că nu are dreptul de a şofa în ţara sa natală. “Am pregătirea necesară. Am un permis de conducere internaţional şi şofez peste tot pe unde călătoresc. (...) Aş vrea să pot proceda la fel şi în ţara mea, având alături pe sora mea sau pe o prietenă”, a spus Amira, care este obligată să se deplaseze într-o maşină cu şofer. În Arabia Saudită, femeile nu au dreptul să conducă. Amira al-Taweel este căsătorită cu un nepot al regelui Abdallah, prince Al-Walid, cunoscut susţinător al drepturilor femeilor saudite.
 

×
Subiecte în articol: observator