x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Mar 2009   •   00:00

26 martie 2009



PROTEST
Pensionarii din toată ţara pichetează astăzi sediile Guvernului, Parlamentului şi sediile prefecturilor. Oamenii sunt nemulţumiţi că punctul de pensie nu va creşte la 45% din salariul mediu brut pe economie de la 1 aprilie, prevederile Legii 250/2007 nefiind respectate. Din aprilie, când va intra în vigoare noul buget, punctul de pensie va deveni 42,2%.

900.000 DE ŞOMERI
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, numărul şomerilor va creşte la 900.000 până la sfârşitul lui 2009. După ce ministrul Marian Sârbu anunţa luni că 800.000 de oameni şi-ar putea pierde locurile de muncă anul acesta, ieri s-a revenit asupra estimărilor, adăugându-se 100.000 de oameni care se pot întoarce după ce au muncit în străinătate.

ACCIZE MAJORATE

Guvernul a decis majorarea accizelor la tutun cu 7 euro/1.000 ţigarete începând cu 1 aprilie şi cu încă 7 euro începând cu 1 septembrie, în vederea creşterii veniturilor la bugetul de stat. Executivul a decis totodată ca accizele pentru băuturi fermentate spumoase să crească într-o singură etapă. "Nu vor fi majorate accizele la carburanţi, gaze
sau energie", a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

DIPLOME LA CONTROL
Universitatea "Constantin Brâncuşi" le-a interzis susţinerea licenţelor studenţilor universităţilor particulare din ţară. Măsura a fost luată în urma scandalului diplomelor false. O altă decizie luată de conducerea Universităţii din Târgu-Jiu este aceea de a verifica toate diplomele de absolvire ale propriilor studenţi, dar şi cele obţinute de studenţii de la facultăţile particule care au susţinut examen la Târgu-Jiu. Din 2000 până în 2006, studenţi din 27 de universităţi particulare au dat licenţa la Târgu-Jiu. (Gabriela Mladin)

OCTOGENAR GORJ
Bătrânul de 81 de ani aflat în Penitenciar pentru a ispăşi o pedeapsă pentru tulburare de posesie a fost internat la infirmerie. El a anunţat autorităţile din Penitenciarul Târgu-Jiu că nu se simte bine şi le-a rugat să-i aducă o lumânare. Slăbit şi cu gândul mereu acasă, Ion Truşcă se topeşte pe zi ce trece. La începutul lui 2009, conducerea Penitenciarului din Târgu-Jiu a solicitat şefului statului Traian Băsescu graţierea bătrânului Truşcă, însă n-a primit nici un răspuns. (Gabriela Mladin)

POLIŢIST ÎMPUŞCAT
Un poliţist vrâncean s-a împuşcat din greşeală, la tragerile efectuate de Ziua Poliţiei. Poliţistul e angajat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Vrancea, Detaşamentul pentru Intervenţie Rapidă (DPIR). Incidentul s-a petrecut luni într-un poligon, nefiind făcut public de reprezentanţii IPJ Vrancea. Potrivit unor surse din Poliţie, subofiţerul s-a împuşcat în momentul introducerii pistolului în tocul pe care îl avea la picior. (Dana Lepădat)

MILITARI FĂRĂ SLUJBĂ
Un număr de 380 de posturi de militari şi personal civil din MApN vor fi reduse, începând de luni. Potrivit Mediafax care citează Ministerul Apărării Naţionale (MApN), reducerea personalului MApN se face conform hotărârilor CSAT şi Guvernului României şi se va aplica începând de la 30 martie.

GRĂDINIŢĂ DĂRÂMATĂ
Tavanul unei clase dintr-o grădiniţă din municipiul Bistriţa s-a prăbuşit, ieri dimineaţă, peste băncuţele copiilor. Incidentul s-a petrecut cu trei ore înainte ca micuţii să ajungă la cursuri, astfel că nimeni nu a fost rănit. Grădiniţa este, de fapt, o casă revendicată de foştii proprietari, însă autorităţile nu mai investesc în clădire tocmai din acest motiv. Cârpelile făcute de-a lungul timpului s-au dovedit insuficiente. Cursurile la grădiniţă nu s-au desfăşurat ieri.

ACCIDENTE UŞOARE
Un nou sediu al Biroului Accidente cu Avarii, care va soluţiona accidentele de circulaţie produse în Sectoarele 4 şi 5 ale Capitalei, funcţionează de ieri în incinta centrului Auto Cobălcescu - Splai. Poliţia Capitalei a anunţat că deschiderea acestui birou într-un spaţiu pus la dispoziţie de un centru auto permite şoferilor care trec prin procedurile de constatare să beneficieze de condiţii confortabile în zona de întocmire a documentelor, de spaţiu generos de parcare, precum şi de o gamă largă de servicii. (Mara Răducanu)

FILTRE ÎN GUTÂI
Poliţiştii din Maramureş au organizat ieri filtre, pentru a interzice accesul tirurilor care sunt neechipate de iarnă în Pasul Gutâi. Filtrele au fost instalate în localităţile Baia Sprie şi Deşeşti. Drumarii au restricţionat şi marţi accesul maşinilor de mare tonaj care nu erau echipate de iarnă pe DN 18, în Pasul Gutâi, însă, pe măsură, de carosabilul a fost curăţat, tirurile erau lăsate să treacă.

INCENDIU LA ŞCOALĂ
Circa 400 de elevi de la o şcoală din Deva au fost evacuaţi ieri dimineaţă din cauza unui incendiu. Focul s-a declanşat la un panou de siguranţe dintr-un corp de clădire al Şcolii "Andrei Şaguna". Întrucât flăcările au fost stinse cu un extinctor, cursurile s-au reluat după un sfert de oră. Deşi două autospeciale de pompieri s-au deplasat la faţa locului, intervenţia acestora nu a fost necesară.

MILITAR EXPLOZIE
Un militar gorjean a ajuns în stare gravă la spital după ce o capsă electrică i-a explodat în mâini. Incidentul a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri la un depozit de muniţie din Filiaşi. Conform unor surse din cadrul Parchetului Militar Craiova, militarul Ionel Adam, în vârstă de 32 de ani, este angajat al unei unităţi militare din judeţul Gorj, iar marţi seară venise la Filiaşi, la depozitul de distrugere a muniţiei. (Mihai Gavrilă)

RĂU DE LA FORMOL
Şase elevi de la o şcoală constănţeană au ajuns la spital după ce au spart, din greşeală, eprubete cu formol. Apoi, după ce au inhalat vaporii emanaţi de substanţă, li s-a făcut rău, motiv pentru care au fost transportaţi la spitalele din Medgidia şi Cernavodă. Cei şase elevi au fost externaţi ieri.

CU MAŞINA ÎN PÂRÂU
Un avocat a fost la un pas de moarte după ce a plonjat cu maşina, de la 6 metri înălţime, în pârâul Bâtca Doamnei. Poliţiştii rutieri susţin că accidentul s-a produs ca urmare a vitezei excesive, fapt pentru care avocatul nu a observat la timp o curbă la dreapta şi a derapat. Maşina a căzut de pe pod în albia pârâului şi a rămas cu roţile în sus. Şoferul a rămas blocat între fiarele contorsionate şi risca să se înece, deşi apa nu avea decât 30 de centimetri. Victima a fost transportată imediat la spital cu mai multe fracturi, însă este în afara oricărui pericol.

CRIZĂ LA SUPRAPREŢ
Primăria Focşani cumpără 32 de camere video la suprapreţ, în ciuda crizei financiare. Mai mult, deşi pe piaţă pot fi găsite şi camere cu un preţ de 400-500 de RON, aleşii locali focşăneni au decis să plătească 4.960 de euro pe o bucată. Camerele video vor fi montate în zonele în care au fost semnalate cele mai multe acte de violenţă. (Dana Lepădat)

SPIONII, TOT ÎN AREST
Românul şi bulgarul acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj rămân în arest. Curtea de Apel Bucureşti a prelungit ieri mandatele de arestare subofiţerului Floricel Achim şi cetăţeanului bulgar Marinov Zikolov. Ei au fost arestaţi preventiv la 2 martie de Curtea de Apel Bucureşti, pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională.

Olt  / Fost purtător de cuvânt al IJP, găsit spânzurat
Un fost purtător de cuvânt al IJP Olt a fost găsit spânzurat joi în locuinţa sa, din Slatina. Fostul comisar Florin Niculescu, în vârstă de 59 de ani, nu a lăsat nici un bilet în care să-şi justifice gestul. Bărbatul a fost, până în 2003, purtător de cuvânt al IJP Olt, după care, până în anul 2005, a lucrat la "Revista pentru Patrie" a Ministerului Administraţiei Internelor.


×
Subiecte în articol: observator