x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Mar 2009   •   00:00

27 martie 2009



ÎNTORŞI DE LA VAMĂ
O delegaţie de la CJ Iaşi şi Vaslui care mergea la o reuniune în R. Moldova a fost întoarsă de la graniţă. Potrivit preşedintelui CJ Iaşi "au reuşit să treacă graniţa doar vicepreşedintele CJ Iaşi, Victor Chirilă, şi încă o persoană. Restul delegaţiei nu a fost lăsată să intre în Republica Moldova. După o oră de aşteptare, li s-au înapoiat paşapoartele şi li s-a spus că nu pot trece graniţa pe la Vama Leuşeni din Republica Moldova", a afirmat Simirad. El a mai spus că vameşii moldoveni nu le-au oferit nici o explicaţie. (C.P.)

ORA DE VARĂ
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest an în noaptea de 28 spre 29 martie. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3:00 devine 4:00. CFR Călători spune că această schimbare nu va afecta mersul trenurilor în vigoare. Trenurile vor pleca din staţii la ora oficială de iarnă până la ora 3:00, care devine ora 4:00. Trenurile vor pleca apoi după programul în vigoare, respectând ora de vară.

MITING PENTRU CODURI
PC va organiza mâine un miting "pentru normalitate" la Ministerul Justiţiei. Scopul protestului este acela de a atrage atenţia ministrului de resort că termenul stabilit de Guvern pentru dezbaterea asupra Codurilor (penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă) în Parlament este insuficient. Deputatul PC Sergiu Andon a arătat că asumarea răspunderii asupra celor patru coduri ar fi "nesăbuită" şi neconstituţională, precum şi adoptarea lor la grămadă. Andon a mai spus că în cazul în care Codurile vor trece prin asumarea răspunderii ele ar trebui contestate la Curtea Constituţională. (Dana Piciu)    

CAZUL CIOROGÂRLA
Tribunalul Militar Bucureşti a decis, ieri, să trimită la Parchet dosarul furtului de arme de la Ciorogârla. Parchetul Militar a declarat deja recurs. Ieri, un avocat a plecat în fugă din sala în care se judeca acest furt, pentru că i se ridica maşina. Avocatul a recunoscut că parcase neregulamentar într-un spaţiu în care era interzisă staţionarea.

JANDARMI LA SPITAL
Şase jandarmi dâmboviţeni au ajuns la spital după ce în timpul unui antrenament au căzut de la o înălţime de trei metri. Potrivit unor reprezentanţi ai Centrului de Pregătire şi Perfecţionare de Jandarmi Ochiuri, jandarmii se aflau pe o pistă a zonei de antrenament, unde participau la exerciţii, iar la un moment dat au căzut de pe o bară aflată la o înălţime de aproape trei metri. Toţi cei şase jandarmi au suferit contuzii, unul dintre ei, aflat în stare gravă, fiind preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

PORTRET-ROBOT
Poliţia a întocmit portretul-robot al posibilului autor al jafului care a avut loc la o benzinărie din Cluj. Din cauză că nu are certitudinea că este al persoanei care a comis jaful din noaptea de 20 spre 21 martie, portretul a fost difuzat doar poliţiştilor.  Comisarul-şef Ioan Păcurar, comandantul IJP Cluj, declara luni că trei persoane sunt suspecte în cazul jafului. (Lacrima Andreica)

GOSPODĂRIE ANTICRIZĂ
Angajaţii Primăriei Azuga au semnat un acord prin care renunţă la plata unor sporuri. Din acest motiv, în 2009 ei vor primi mai puţini bani la salariu. Conform lui Adrian Purcaru,  primarul staţiunii Azuga, decizia a fost luată pentru că bugetul pe anul acesta este mult mai mic faţă de cel din 2008. Suma pe care funcţionarii nu o mai primesc diferă de la un salariu la altul, însă este cuprinsă între 100 şi 500 de lei. (Laura Calciu)

POLIŢIST GĂSIT MORT
Un fost purtător de cuvânt al IJP Olt a fost găsit spânzurat în locuinţa sa din Slatina. Fostul comisar Florin Niculescu, în vârstă de 59 de ani, nu a lăsat nici un bilet în care să-şi justifice gestul. Bărbatul a fost până în 2003 purtător de cuvânt al IJP Olt, după care, până în 2005, a lucrat la revista Pentru Patrie.

ORADEA
Un orădean i-a ameninţat cu un pistol de jucărie pe colegii de grădiniţă ai fiului său. În urma incidentului care a avut loc ieri-dimineaţă, bărbatul este cercetat de Poliţia Oradea. Nemulţumirea orădeanului a fost legată de faptul că fiul său i-ar fi spus că este marginalizat de colegi. Identitatea bărbatului nu a fost dezvăluită. (Teodora Ivan)

PROTESTE CFR
Sindicaliştii CFR au anunţat ieri că, în prima săptămână din aprilie, vor organiza proteste la care vor participa peste 10.000 de oameni. Sindicalişti sunt nemulţumiţi de disponibilizările anunţate în programul de restructurare a sectorului care vizează 12.000 de persoane.

GREVĂ LA METROU
Salariaţii de la Metrou ameninţă cu greva în preajma Sărbătorilor Pascale. Ei sunt nemulţumiţi că reprezentanţii firmei Alstrom refuză să aplice legea, respectiv să încheie un nou contract colectiv de muncă în care sunt prevăzute majorări de 23% pentru angajaţii metroului. Conform preşedintelui Sindicatului Metrorex, Ion Rădoi, conflictul de muncă a fost deja declanşat. În două săptămâni, Ministerul Muncii trebuie să concilieze cele două părţi.

SANCŢIUNI
Trei poliţişti au fost amendaţi zilele trecute de magistraţii vrânceni în două procese. Doi dintre ei au fost sancţionaţi pentru că nu s-au prezentat la un proces în care erau chemaţi în calitate de martori la un accident rutier mortal. Potrivit expertizei, poliţiştii au găsit într-una dintre maşinile implicate în accident un pachet de ţigări în care se afla canabis. Şi agentul-şef de la postul de poliţie Vârteşcoiu, Florin Manole, a fost amendat pentru că nu a pus în aplicare un mandat de aducere pentru doi tineri. (Dana Lepădat)

DREPTURI CETĂŢENI
Cea de-a a doua ediţie a Conferinţelor Societăţii Civile organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a avut loc ieri. Printre temele discutate s-au numărat neplata burselor speciale Guvernul României către studenţii români din străinătate, dar şi obţinerea recunoaşterii de facto a infertilităţii ca boală - fapt ce ar presupune acoperirea costurilor prin bugetul asigurărilor de sănătate. Un alt subiect a fost înfiinţarea Consiliului pentru Protecţia Drepturilor Pacienţilor, care ar trebui să suplinească lipsa unei instituţii în sprijinul pacienţilor din România.

×
Subiecte în articol: observator