x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Iun 2009   •   00:00

11 iunie 2009



BAIA MARE: SPITAL ÎN CRIZĂ
Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare riscă să fie închis din luna august din cauza resurselor financiare insuficiente alocate prin Casa de Asigurări de Sănătate. Potrivit directorului acestui spital, Ion Blăjan, citat de Mediafax, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate decontează serviciile doar pentru 2.600 de cazuri de internare, însă numărul internărilor ajunge şi la 3.700 pe lună. "Datoriile care existau în momentul preluării conducerii spitalului, în urmă cu aproximativ două săptămâni, se ridicau la 15,5 milioane de lei. Este cel mai greu să ieşi din impas, când nu poţi da afară nici oameni, nu poţi micşora nici salariile. Prin contractarea cu CAS atragem venituri de 5,6 milioane de lei, din care cinci milioane de lei reprezintă cheltuieli de personal. Cu aceşti bani nu se poate întreţine nici spitalul, nici nu putem plăti utilităţile, darămite să le mai dai hrană şi medicamente", a explicat Ion Blăjan. Pentru a scoate profit, spitalul trebuie să facă patru mii de externări pe lună, faţă de 2.200 în prezent.(Violeta Fotache)

CAMERA DEPUTAŢILOR: PARLAMENTARII AU LIBER SĂ FIE RECTORI
Deputaţii din Comisia juridică au respins ieri o sesizare a Asociaţiei Profesionale pentru Educaţie şi Cercetare (EDU CER) privind incompatibilitatea parlamentar-rector. Legea nu prevede că această calitate de deputat este incompatibilă cu funcţia de rector, a declarat vicepreşedintele comisiei, Florin Iordache (PSD). EDU CER a cerut, în 18 mai, conducerilor celor două Camere ale Parlamentului să se autosesizeze privind incompatibilitatea parlamentarilor Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Iosif Drăgulescu şi Nicolae Robu, care îndeplinesc şi funcţiile de rectori.(Violeta Fotache)

CLUJ NAPOCABRĂŢARĂ VECHE DE 7000 DE ANI, EXPUSĂ LA MUZEU
O brăţară de os, veche de peste şapte mii de ani a fost expusă, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în cadrul unei expoziţii intitulate "Metamorfozele Evei", care prezintă moda feminină din epoci preistorice până în Evul Mediu, potrivit Mediafax.
Expoziţia "Metamorfozele Evei" încearcă reconstituirea portului feminin de-a lungul câtorva epoci istorice, mai exact din preistorie până în evul mediu.
Piesele reprezentând obiecte de podoabă şi vestimentaţie din epocile amintite sunt împrumutate din expoziţia permanentă a muzeului şi din depozit.
Propusă şi realizată de studenţii din anul I de la masteratul de Arheologie şi Studii Clasice din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 10 iulie.(Violeta Fotache)

BUCUREŞTI: CAZUL STĂNESCU, ÎNCHIS
Procurorii au închis cazul fostului deputat Mircea Stănescu, care s-a sinucis în urma uciderii unui pieton cu maşina. Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au dispus încetarea urmăririi penale faţă de fostul deputat, motivul acestei decizii fiind decesul celui pe care îl cercetau pentru ucidere din culpă. Totodată, Marinela Aurelia Molnar, cea care şi-a asumat accidentul produs în decembrie 2008, a fost scoasă de sub urmărire penală sub aspectul infracţiunii de favorizare a infractorului. Anchetatorii au luat această măsură faţă de ea, pe motiv că aceasta nu prezintă un pericol social concret şi că declaraţia pe care a dat-o iniţial în faţa organlor de anchetă a fost făcută sub "imperiul tulburării produse de urmările grave ale accidentului".(Violeta Fotache)

PICHET LA PRIMĂRIE
Sindicaliştii din Administraţia Publică anunţă că vor picheta vineri Primăria Capitalei, invocând conflictul de interese. Sindicatul Forum, afiliat la CNS Cartel Alfa, din care fac parte 450 de salariaţi ai Primăriei Capitalei, va picheta sediul instituţiei mâine, între orele 9:00-11:00. Sindicaliştii solicită o poziţie clară a primarului general privind negocierea contractului şi a acordului colectiv de muncă la nivel de unitate, precum şi a modalităţilor de sancţionare a celor care şi-au încălcat atribuţiile.

UNIFORMA ELENEI
În timp ce IPJ Cluj s-a autosesizat în legătură cu uniforma purtată de Elena Băsescu la un concert, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) spune că nu este vorba despre o uniformă în termeni militari. Potrivit MApN, ţinuta purtată de Elena Băsescu la un concert din timpul campaniei pentru europarlamentare nu poate fi asimilată uniformei militare, deoarece îi lipsesc accesoriile, precum gradele, însemnele de armă sau steagul de identificare.

REGISTRU TELECOM
Câştigătorul licitaţiei pentru crearea şi administrarea unui registru al abonaţilor de telefonie din România a fost anunţat ieri. Compania InfoClick, în asociere cu Newsphone Hellas, trebuie să realizeze şi să administreze baza de date completă, care să includă numerele de telefon şi fax, precum şi anumite date de identificare a abonaţilor serviciilor de telefonie destinate publicului (inclusiv utilizatorii de cartele preplătite) care acceptă acest lucru. Serviciile trebuie să fie disponibile cel mai târziu la 31 octombrie 2009.

COD GALBEN DE PLOI
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben pentru vânt puternic şi ploi. Atenţionarea este valabilă începând cu ora 3:00 a nopţii de miercuri spre joi până mâine, la ora 15:00, şi vizează Banatul, Crişana, Maramureşul, Transilvania, nordul Moldovei şi vestul şi nordul Olteniei. În total, este vorba despre 18 judeţe ale ţării unde intensificările vântului vor lua aspect de vijelie, iar cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi izolat, în zonele mai înalte, 40-45 l/mp.

AU FURAT CLOPOTUL
Clopotul de bronz din biserica oraşului Baia Sprie a fost furat de persoane rămase deocamdată necunoscute. Din primele cercetări efectuate de poliţişti reiese că hoţii au distrus uşa capelei, apoi au furat clopotul în greutate de 60 de kilograme. Acesta poate fi valorificat doar dacă este topit sau predat la una dintre firmele care colectează fier vechi. Valoarea clopotului este de 30.000 de lei.

POLIŢIST ACCIDENTAT
Un poliţist a fost rănit în timp ce făcea cercetări la locul unui accident rutier. Accidentul s-a produs în jurul orei 5:20, pe E 85, în localitatea buzoiană Potârnicheşti. Poliţistul, în vârstă de 43 de ani, care este ajutorul şefului de post din comuna Poşta Câlnău, se afla la locul unui accident rutier, produs în jurul orei 3:00, şi dirija o autospecială platformă care încerca să ridice dintr-un şanţ un autoturism avariat. În timp ce îl dirija pe şoferul autospecialei, poliţistul a fost lovit în plin de o autoutilitară din Republica Moldova. (M. Bunăziua)

SEACĂ LACUL SĂRAT
Staţiunea Lacu Sărat de lângă Brăila riscă să rămână fără turişti. Seceta aspră a făcut ca lacul cu proprietăţi balneare să ajungă la un nivel critic, îndreptându-se spre evaporarea completă. Dacă în anii trecuţi se putea intra în apă direct de pe plajă, în prezent trebuie să parcurgi circa 15 metri pe nămolul uscat rămas în urma retragerii lacului. Concentraţia de sare în apa rămasă este atât de mare încât cristalele saline sunt deja grunjoase, provocând iritaţii ale pielii. (F.C.)

MAGISTRAŢII, AMĂNAŢI

Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu mai-marii justiţiei pentru o discuţie legată de restanţele financiare ale sistemului judiciar. S-a vorbit despre reeşalonarea plăţii restanţelor către magistraţi, dar şi despre suspendarea executării deciziilor irevocabile privind plata sumelor de către MJ şi MP. (Violeta Fotache)

TĂRG DE UNIVERSITĂŢI
Tinerii interesaţi să urmeze o facultate pot afla ofertele de studii ale principalelor universităţi din Bucureşti, în cadrul ExpoAkademika. Evenimentul va începe astăzi  în Foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti şi se va termina pe 14 iunie. Târgul este adresat şi studenţilor care vor să urmeze o altă facultate. (E.M.)

FĂRĂ BONURI DE SĂNGE

Criza lasă donatorii de sânge vrânceni fără bonurile de masă. Deşi situaţia economică ar fi putut fi în avantajul Centrului de Transfuzii din Focşani, deoarece crescuse numărul donatorilor, tot criza blochează donarea. Astfel, din cauza lipsei banilor, donatorii nu vor mai primi bonurile de masă în valoare de 58 de lei pentru o pungă de 400 de grame de sânge. Reprezentanţii centrului se tem că numărul donatorilor va scădea drastic. (Dana Lepădat)

×
Subiecte în articol: observator