x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Iun 2009   •   00:00

18 iunie 2009



RAHOVA
Directorul Penitenciarului Rahova va fi amendat, a decis ieri judecătorul Mihaela Creţu de la Curtea de Apel Târgu-Mureş. Subcomisarul de penitenciare Alexandru Denis Darie este acuzat că nu a transferat în Mureş persoane inculpate în dosarul permiselor, la termenul de la 11 iunie, motiv pentru care Curtea de Apel Târgu-Mureş a amânat procesul. De altfel, judecătorul a fost la un pas de a-l amenda şi pe şeful IJP Dolj, pentru neaducerea cu mandat de executare a unui investigator sub acoperire.

HARGHITA
Harghitenii îşi pot face cunoscute nemulţumirile faţă de funcţionarii publici cu ajutorul unor cutii poştale. Acestea vor fi amplasate în toate localităţile judeţului, astfel că localnicii pot depune mai uşor scrisorile de nemulţumire sau sesizările privind comportamentul necorespunzător al unor funcţionari publici. Sesizările se pot face chiar şi sub protecţia anonimatului. În acelaşi sens se pot depune sesizări şi la adresa office@prefecturahr.ro

PRAHOVA
Încă şase urşi au fost prinşi marţi noapte în zona Sinaia şi mutaţi în alte fonduri de vânătoare din Argeş sau din Prahova. Printre animale
s-au numărat o ursoaică cu patru ursuleţi, lucru considerat surprinzător de silvicultori, întrucât un astfel de animal are cel mult doi pui. Acţiunea s-a desfăşurat în zona Castelului Peleş, unde silvicultorii au amplasat două cuşti. (Laura Calciu)

ŞI-A INCENDIAT MAŞINA
Un târgoviştean şi-a incendiat maşina, supărat că autovehiculul nu mai pornea. Deşi pompierii au intervenit imediat, autoturismul parcat pe Bulevardul Eroilor din Târgovişte a fost distrus în proporţie de 90%. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, Ioana Preda, a declarat că nu era de competenţa Poliţiei să intervină, incidentul fiind provocat de proprietar, iar evenimentul nu a perturbat circulaţia rutieră.

TURDA
Un fost procuror din Turda a fost condamnat, ieri, la şapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală. El este acuzat că alături de alte trei persoane a păgubit statul cu peste 1,7 milioane de euro din activităţi de vânzare ilegală a alcoolului. Grigore Dănuţ Dragoste, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, şi tatăl acestuia, Gligor Dragoste, administrau o fabrică de alcool care, deşi îşi închisese activitatea în 2005, continua să producă şi să vândă clandestin băuturi. Decizia Curţii de Apel poate fi contestată la Instanţa Supremă.

GRĂDINIŢĂ LA POLIŢIE
Primarul municipiului Iaşi intenţionează să extindă o grădiniţă în sediul unei secţii de poliţie. Gheorghe Nichita a declarat ieri că a purtat discuţii cu şefii Inspectoratelor Judeţene de Poliţie şi Şcolar, comisarul-şef Liviu Zanfirescu şi respectiv Seryl Talpalaru, privind înfiinţarea a 80 de locuri pentru preşcolarii care ar trebui să meargă la grădiniţă, dar nu au unde din cauza lipsei de spaţiu. Pentru a remedia situaţia, în spaţiul ocupat în prezent de Secţia 1 Poliţie vor fi create spaţii adecvate pentru copii.

POLIŢIŞTI PE LIBER
În perioada următoare, 29 de poliţişti comunitari din Focşani vor fi disponibilizaţi. Decizia a fost luată în şedinţa ordinară a Consiliului Local Focşani. Reducerea numărului de personal de la Poliţia Comunitară a fost motivată de pierderea unor contracte de pază pentru diferite instituţii. Disponibilizarea se va aplica personalului contractual, nu funcţionarilor publici din Poliţia Comunitară.

CONSTANŢA
Aproape 200 de poliţişti din diferite localităţi constănţene sunt detaşaţi pe litoral până la 1 iulie. De la această dată ei vor fi înlocuiţi de forţele de ordine detaşate de la inspectoratele de poliţie din ţară, a declarat ieri şeful adjunct al IPJ Constanţa, comisar-şef Adrian Rapotan.

CHIRIILE ANL, MĂRITE
Municipalitatea suceveană va actualiza nivelul chiriilor plătite pentru locuinţele din blocurile ANL din Suceava. Astfel, chiriaşii care au depăşit vârsta de 35 de ani vor plăti chirii de aproximativ patru ori mai mari, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu. În noile condiţii, chiriaşii vor plăti pentru o garsonieră 200 de lei faţă de 55 de lei, iar pentru apartamente, 270-280 de lei faţă de 80 de lei. Chiria va creşte
în funcţie de numărul de camere.(Nicu Amurăriţei)

TIMIŞOARA
Un israelian dus la instanţă pentru a i se ridica dreptul de şedere în România a fugit din Tribunalul Timiş. El a împins un gardian şi a fugit chiar printre jandarmii postaţi lângă filtrele de la intrare, dotate cu detectoare de metale. Pentru prinderea lui în Timişoara au fost organizate mai multe filtre. Bărbatul, în vârstă de 27 de ani, era cazat la Centrul pentru Imigranţi Arad. (Mircea Opriş)

ADJUNCT LA DPR
Comisarul-şef Cristian Călin a fost numit ieri director adjunct la Direcţia Poliţiei Rutiere din IGPR. Potrivit Poliţiei Române, comisarul-şef de Poliţie Călin lucrează în cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere (DPR) din anul 1994, unde a desfăşurat activităţi pe linia sistematizării traficului rutier, a legalităţii transporturilor rutiere şi a stării tehnice a vehiculelor.

ORAŞ FĂRĂ VICEPRIMARI
Municipiul Focşani este singura reşedinţă de judeţ din ţară care funcţionează fără viceprimari!
Asta pentru că grupurile politice din Consiliul Local, PSD şi PD-L, nu s-au înţeles nici acum, la un an de mandat, pe cine să pună pe cele două funcţii.
Consilierii focşăneni au votat o dată pentru cei doi viceprimari la 26 iunie 2008, imediat după alegerile locale, însă votul de atunci a fost anulat de instanţă, pentru că aleşii locali au votat pe buletinele de vot cu carioci de culori diferite. (Dana Lepădat)

MODIFICĂRI LA LOTO 6/49
Loteria Română organizează, începând de la 2 iulie, trageri bisăptămânale Loto 6/49 şi Noroc. Acestea vor avea loc în fiecare joi şi duminică. Preţul variantei simple a rămas acelaşi, respectiv 4,4 lei pentru jocul Loto 6/49 şi 2,4 lei pentru jocul Noroc. "Loteria Română se aliniază, cu acest prilej, modelului altor loterii de stat din Europa care organizează trageri bisăptămânale pentru jocurile de tip Loto, se arată într-un comunicat al acestei instituţii.

CLUJ NAPOCA
Un tânăr este urmărit penal de poliţiştii clujeni după ce a încercat să îşi vândă un rinichi. Bărbatul, în vârstă de 23 de ani, a cerut suma de 13.000 de euro, el fiind prins în flagrant în timp ce primea 1.000 de euro de la un cumpărător. Poliţiştii au fost sesizaţi de o persoană că a găsit pe un site un anunţ în care se ofereau spre vânzare organe umane.
Clujeanul este cercetat penal pentru "postarea de anunţuri privind donarea de organe în vederea obţinerii de foloase materialeě. (Lacrima Andreica)

ÎNOT SPRE ROMÂNIA
Doi adolescenţi din Republica Moldova au fost prinşi în timp ce încercau să intre ilegal în România, înotând pe Prut. În urma verificărilor, s-a constatat că cei doi, în vârstă de 14 şi respectiv 16 ani, sunt din localitatea Străşeni, Republica Moldova. Minorii, care le-au declarat poliţiştilor de frontieră că intenţionau să ajungă la rudele care locuiesc în Iaşi, sunt cercetaţi în stare de libertate pentru trecere ilegală a frontierei de stat a României, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. (Mădălina Popa)

URŞI MUTAŢI

Încă şase urşi au fost prinşi  marţi noapte în zona Sinaia şi mutaţi în alte fonduri de vânătoare din Argeş sau din Prahova. Printre animale s-au numărat o ursoaică cu patru ursuleţi, lucru considerat surprinzător de silvicultori, întrucât un astfel de animal are cel mult doi pui. Acţiunea s-a desfăşurat în zona Castelului Peleş, unde silvicultorii au amplasat două cuşti. (Laura Calciu)

FOCURI DE ARMĂ
Persoane necunoscute au tras, aseară, cu un pistol cu bile de cauciuc într-un autoturism aflat în trafic pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei, şoferul maşinii nefiind rănit. Bărbatul spre care s-au tras focuri de armă este membru al clanului Duduianu, iar conflictul ar fi apărut din cauza unei datorii. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat că victima nu a depus, până în prezent, nici o plângere.

CNSAS
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că a început predarea dosarelor foştilor ofiţeri de Securitate din anii '50 către CNSAS. El a făcut această afirmaţie la evenimentul de lansare a primului volum de documente care au stat la baza elaborării raportului Tismăneanu după ce Gabriel Liiceanu i-a spus că este decizia sa dacă şi cum va îndeplini cea de-a treia etapă a delimitării de perioada comunistă, şi anume aducerea în faţa opiniei publice a celor vinovaţi de crimele comunismului. (Dana Piciu)

TAXE MAI PUŢINE
Taxa impusă firmelor care contestă în instanţă licitaţiile pentru contractele de achiziţii publice a fost redusă la mai mult de jumătate faţă de nivelul actual, printr-o ordonanţă de urgenţă. Modificarea vine după ce Comisia Europeană a transmis Guvernului o serie de nemulţumiri legate de noua legislaţie privind achiziţiile publice, adoptată în martie. Comisia a avertizat că introducerea taxei de 2% din valoarea contractului impusă contestatarilor împiedică accesul la justiţie şi a cerut modificarea acesteia. (F. Z.)

×
Subiecte în articol: observator