x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Iun 2009   •   00:00

26 iunie 2009



VLAHII ÎŞI SCRIU ISTORIA
Primul manual de istorie a românilor de la sud de Dunăre a apărut în ediţii bilingve română-bulgară şi română-sârbă, fiind lansat oficial la Vidin şi Negotin. Cartea "O istorie pentru românii de la sud de Dunăre" are 26 de capitole şi a fost tipărită la Craiova, sub egida Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional şi a Asociaţiei profesorilor de istorie din România. Lucrarea poate fi accesată pe site-urile: http://www.romaniuitati.eu şi http://www.valeatimocului.ro. (Ionela Gavriliu)

BACALAUREAT
Cele mai multe note obţinute de absolvenţii de clasa a XII-a la proba orală de Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat au fost de 10. Acestea au fost obţinute de 59.406 dintre cei 193.008 candidaţi, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Educaţiei. De asemenea, promovabilitatea la proba orală la română, desfăşurată la 22 şi 23 iunie, a fost de 99,84%. Bacalaureatul va continua la 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie şi 2 iulie.

STADION FĂRĂ CUPOLĂ
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ieri că în prezent nu are 14 milioane de euro pentru acoperişul Stadionului Lia Manoliu. Edilul a precizat că întâi vrea să vadă gata stadionul şi că ulterior se vor purta discuţii pentru acoperiş. Stadionul Naţional va avea o clasificare de categoria I şi o capacitate de 55.000 de locuri. Proiectul valorează 120 de milioane de euro (fără TVA) şi ar trebui finalizat în 2010.

NU A SUPRAVIEŢUIT
Tânăra în vârstă de 19 ani care a fost împuşcată accidental joi dimineaţă de fiul unui poliţist de la Secţia 1 Craiova a murit ieri în urma unui stop cardiorespirator. Fiul poliţistului va fi cercetat în libertate pentru vătămare corporală din culpă. Tânărul fusese pus de tatăl său, poliţist la Secţia 1 Craiova, înainte de accident, să ia arma din locul unde o ţinea şi să i-o aducă, arată un comunicat al Parchetului Tribunalului Dolj.

SCHIMBĂRI ÎN PRIMĂRIE
Zilele viceprimarilor generali ai Capitalei sunt numărate. Marţi vor avea loc două şedinţe ale Consiliului General, una convocată de primarul Sorin Oprescu, a doua de aleşii locali. Scopul celei de-a doua este schimbarea celor doi viceprimari, Robert Ionescu, (PNG-CD) şi Mircea Raicu (PD-L). Jocurile au fost făcute, în locul lor fiind propuşi Victor Iovici (PRM) şi Daniel Fuciu (teoretic PNG-CD, practic simpatizant al mai multor partide). Chiar dacă noii aleşi sunt din alte partide, rocada va creşte influenţa PSD şi PNL pe Bucureşti. (M.A.C.)

ŞANTIER DESCHIS
Lucrările de construcţie la Cathedral Plaza vor continua după ce Curtea de Apel Ploieşti a admis joi recursurile declarate de primarul Sectorului 1 Bucureşti şi firma Millenium Building Development. Proiectul vizează construirea lângă Catedrală a unui imobil de 19 etaje. Pentru această construcţie, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie în februarie 2006. Autorizaţia a fost anulată de Tribunalul Dâmboviţa în 2009, dar decizia a fost atacată cu recurs de firma constructoare.

URSARII AU MANDATE
În urma materialelor publicate în Jurnalul Naţional despre "hoţii de case ajutaţi de notari", reţeaua Ursaru a fost decapitată. Astfel, Aurel Ursaru şi Costel Grigore au fost reţinuţi, ieri, pentru 29 de zile. De-a lungul timpului, membrii reţelei Ursaru au reuşit să păcălească zeci de bătrâni din Bucureşti, care au rămas pe drumuri. (Petru Zoltan)

×
Subiecte în articol: observator