x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Sep 2009   •   00:00

30 septembrie 2009



VREME CU EXTREME
În următoarele zile, vom avea parte de variaţii mari de temperatură, lucru specific mai degrabă trecerii de la iarnă la primăvară. Vineri va fi cald în toată ţara, foarte cald în regiunile sudice şi de sud-est. În Câmpia Română şi în Lunca Dunării sunt prognozate maxime termice de 30°. Sâmbătă însă, în aceleaşi regiuni, nu vor fi mai mult de 21°C. Schimbările bruşte de temperatură sunt foarte periculoase pentru organismul uman.

VACCINURI AUTORIZATE
Comisia Europeană a autorizat ieri punerea în vânzare în Europa a primelor două vaccinuri împotriva virusului gripal AH1N1. Unul din vaccinuri e produs de laboratorul elveţian Novartis, iar al doilea de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK), se arată într-un comunicat oficial citat de AFP. Potrivit datelor OMS, gripa A H1N1 a provocat moartea a cel puţin 3.917 persoane în 191 de ţări şi teritorii, de la apariţia noului virus, în martie-aprilie.

PROTEST SINDICAL
Federaţia sindicală "Spiru Haret" cere demisia premierului Emil Boc şi a miniştrilor Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea şi denunţă strategia pentru Educaţie, retrăgându-şi semnătura de pe acest act şi solicitând modificarea legilor Educaţiei şi Salarizării unice. Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat ieri că oamenii pe care-i reprezintă se vor alătura colegilor de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, recomandând tuturor membrilor să nu pună note în catalog elevilor în semestrul I.

AVIZ RAPORTUL RIDZI

Deputaţii din Comisia Juridică au avizat favorabil raportul Comisiei de anchetă Ridzi, cerând plenului să se pronunţe pentru începerea urmării penale a fostului ministru PD-L pentru delapidarea semnalată. Raportul a fost adoptat cu 12 voturi "pentru" şi opt "împotrivă", aparţinând deputaţilor PD-L. Monica Iacob Ridzi a declarat că deputaţii jurişti PSD şi PNL au legitimat un abuz.

ZILE "SIMBOLICE"
Deputaţii au decis ieri ca Ziua mamei şi Ziua tatălui să fie sărbătorite, pe rând, în prima şi, respectiv, a doua duminică din luna mai. Doi dintre iniţiatori au spus că proiectul de lege este "simbolic" şi "nu implică nici un consum financiar" şi nici nu acordă zile libere, ci are drept obiectiv "asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie". Proiectul de lege a fost votat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

ACHITARE DEFINITIVĂ

Deputatul PSD Ion Dumitru, trimis în judecată de procurorii anticorupţie, a fost achitat definitiv în dosarul privind achiziţiile Romsilva de uniforme, armament şi accesorii de vânătoare. Completul instanţei su-preme s-a pronunţat ieri validând verdictul dat de Secţia penală a instanţei supreme încă din 19 februarie. Magistraţii Secţiei penale şi-au motivat decizia cu faptul că toate cele opt contracte de achiziţie derulate de Romsilva au fost legale, necesare şi nu au dus la prejudicierea regiei. (V.F.)

REŢETĂ ELECTRONICĂ
O policlinică din Arad, inaugurată ieri, a lansat primele reţete medicale electronice, dar şi un card privat de sănătate cu cip. Acesta conţine fişa completă a pacienţilor şi istoricul medical. Sistemul, primul din România, permite stocarea tuturor datelor despre un pacient: istoricul său medical, tratamentele pe care le urmează, dar şi prescrierea reţetelor şi a biletelor de trimitere la investigaţii.

×
Subiecte în articol: observator