x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Noi 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt
Sursa foto: Bogdan Cristel/Reuters

11 noiembrie 2009



SUA NU AU FAVORIT
Statele Unite nu susţin un candidat anume în alegerile prezidenţiale din România, a declarat ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein (foto). El a spus, într-un interviu publicat pe un blog găzduit de ediţia online a Wall Street Journal, că "noi nu avem un candidat (favorit)", întărind apoi: "Statele Unite nu sprijină un candidat anume". Ambasadorul SUA a precizat că încearcă să menţină apariţiile sale publice la un  nivel scăzut până la alegeri.

DRUM BLOCAT

Drumul Naţional 57 a fost blocat pe un sens, ieri dimineaţă, între localităţile mehedinţene Dubova şi Şviniţa, în urma căderilor de pietre de pe versanţi. Incidentul a avut loc în noaptea de luni spre marţi, în urma precipitaţiilor abundente care au căzut în judeţul Mehedinţi. Probleme au apărut şi în Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, unde în urma ploilor apa s-a acumulat sub pasarela de la intrarea în vamă. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, Adrian Drăghici, a declarat că apele sunt în retragere pe râurile aflate, cu o zi în urmă, sub avertizare cu "cod roşu" şi "cod galben". Autorităţile judeţene au emis, luni, "cod roşu" pe râul Motru.

CONSTRUCŢII ILEGALE
"Platforma pentru Bucureşti" a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge propunerea legislativă adoptată de Camera Deputaţilor care modifică Legea 50/1991 privind autorizarea construcţiilor. Aceasta prevede ca orice autorizaţie de construcţie sau de desfiinţare la care nu s-a răspuns în 30 de zile să fie considerată ca "aprobată tacit". Cele 44 de ONG-uri care s-au înscris în "Platforma pentru Bucureşti" susţin că propunerea legislativă "este deosebit de periculoasă", fiind posibil ca, în cazul în care autoritatea locală, "din neglijenţă sau în complicitate", nu răspunde în termen, în următoarea zi să poată fi demolate imobile cu valoare arhitecturală sau demarate construcţii ilegale. Totodată, reprezentanţii ONG-urilor şi asociaţiilor profesionale au precizat că Senatul a respins această propunere legislativă, iar Guvernul României a dat aviz negativ.

LICEE ÎNCHISE
Numărul cazurilor de gripă nouă din ţara noastră a ajuns la 1.001, după ce în ultimele 24 de ore s-au înregistrat alte 94. În Bucureşti, alte trei unităţi de învăţământ au fost nevoite să înceteze activitatea din cauza cazurilor de gripă A/H1N1 confirmate. Astfel, Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", Colegiul German "Goethe" şi Liceul "Marin Preda" vor sta închise pentru următoarea săptămână. Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii pentru prevenirea şi controlul gripei noi a decis ca numai cazurile cu adevărat severe să ajungă la Institutul Matei Balş din Capitală.

FURT DIN BENZINĂRIE
Un bărbat a jefuit, ieri, o benzinărie din Mediaş, judeţul Sibiu. El a ameninţat-o pe angajată cu un pistol cu capse şi a reuşit să fugă cu 1.300 de lei, bani proveninţi din încasările de peste noapte. După ce a luat banii, bărbatul s-a urcat într-o maşină şi a fugit.
Poliţiştii verifică dacă benzinăria este dotată cu sistem de supraveghere.

BECHTEL, AMENDATĂ
Bechtel a fost amendată de ITM Cluj cu 10.000 de lei, pentru că nu a pus la dispoziţie documente necesare anchetei în cazul muncitorului care a murit pe şantierul Autostrăzii Transilvania. Şeful ITM Cluj, Emilian Roşca, a declarat corespondentului Mediafax că nu poate infirma, nici confirma aplicarea amenzii, spunând că ancheta este în desfăşurare. Un angajat al companiei Bechtel, care lucra pe şantierul autostrăzii, a murit, la începutul lunii octombrie.

ACCIDENT PE DN 1
O persoană a murit, ieri, după ce o autoutilitară şi un tir s-au ciocnit pe DN 1, în zona localităţii Miraslău, judeţul Alba. Traficul a fost blocat timp de o oră. Accidentul s-a produs în timp ce tir-ul a ieşit dintr-o parcare şi nu a acordat prioritate autoutilitarei, cele două autovehicule ciocnindu-se, iar în urma impactului şoferul autoutilitarei a rămas încarcerat.

INUNDAŢII ÎN SUD-VEST

Începând de azi de la ora 14:00, pe râurile Caraş, Nera, Cerna, Jiu, pe afluenţii Oltului inferior şi ai Mureşului inferior avem un cod galben pentru scurgeri de apă de pe versanţi cu caracter de inundaţii locale, precum şi creşteri de niveluri şi debite cu depăşiri ale cotelor de apărare. Un cod portocaliu este instituit pe râurile Motru (sector Tărmigani-Broşteni), Orlea, Coşuştea şi Jiu (sector aval Filiaşi-Răcari), aferente judeţelor Mehedinţi, Gorj şi Dolj. Codul e valabil până mâine la ora 16:00.

DIGITAL TV

Aproape jumătate din abonaţii de televiziune din România au optat pentru platformele digitale. Numărul total de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale a crescut, în primul semestru, cu 1,4%, la 5,72 milioane. Aproximativ 2,6 milioane de abonaţi recepţionau, la sfârşitul lunii iunie, programele audiovizuale în format digital. Cei mai mulţi, peste 2,3 milioane, au ales reţele DTH (direct-to-home, prin satelit). (Alexandru Rădescu)

ŞCOLI IGIENIZATE ZILNIC
Toate unităţile de învăţământ de pe raza Sectorului 1 vor fi dezinfectate zilnic, după confirmarea primelor cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal la Colegiul german "Goethe". Şcolile, grădiniţele, liceele sunt dotate cu echipamente de dezinfectare a mâinilor, care sunt folosite de elevi şi cadre didactice la intrare. "Nu vrem să stârnim panică în rândul cetăţenilor. Am luat însă măsurile necesare prevenirii răspândirii virusului gripal. Starea de sănătate a elevilor va fi evaluată şi de personalul medical al Complexului Multifuncţional «Caraiman»". (M.A.C.)

AMENINŢATĂ DE CIOACĂ
Avocata familiei Ghinescu, Crina Marinela Radu, a depus, ieri, o plângere la Poliţia Piteşti şi una la Parchetul Tribunalului Piteşti, susţinând că a fost agresată fizic şi verbal de Cristian Cioacă. El a ameninţat-o că se va "ocupa" de ea. Marinela Radu a povestit că s-a întâlnit cu Cioacă şi cu sora lui într-o benzinărie de la intrarea în Piteşti, însă poliţistul s-a repezit la ea şi i-a smuls telefonul din mână. "Am motive să mă tem de el, deoarece a fost foarte violent", a mai spus avocata.

PISCINA DE PE BLOC
Un bucureştean ar putea primi o amendă de până la 100.000 de lei pentru că a început să construiască o piscină pe terasa blocului în care locuia, din zona Piaţa Unirii. Inspectoratul de Stat în Construcţii va stabili dacă lucrările au afectat structura de rezistenţă a imobilului. Asociaţia de proprietari a sesizat Primăria Sectorului 4. Cristian Popescu-Piedone, primarul Sectorului a verificat ieri terasa blocului şi a constatat că lucrările au fost începute fără acceptul celorlalţi proprietari.

SĂRĂCIE DIGITALĂ
Guvernul nu va subvenţiona populaţia săracă, circa 1,5 milioane de familii, pentru achiziţionarea echipamentelor de recepţionare a televiziunii digitale. Anunţul a fost făcut ieri de Radu Teodorel, director în cadrul CNA. Ar fi vorba de aproximativ 623 milioane de lei, a_a cum prevedea, iniţial, un proiect al Executivului. Echipamentele ar putea fi oferite de companiile care vor câştiga licitaţiile organizate pentru atribuirea primelor sisteme de retransmisie digitală.

OHANESIAN, AUDIAT

Audiat de senatorii comisiei de apărare, Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a cerut ieri declasificarea dosarului răpirii din Irak. "Am adus clarificări în principal legate de dosarul «Armamentul», care arată că în spatele răpirii din Irak au stat cu totul alte interese, adică trafic şi contrabandă internaţională cu armament făcute de Omar Hayssam cu persoane din instituţii importante ale ţării, politicieni şi oameni de afaceri", a declarat Ohanesian. El a susţinut că "politicienii" la care a făcut referire sunt "oameni care vor să ajungă preşedinţi ai ţării". (A Nine)

BOTOŞANI
Legiştii au stabilit că bărbatul despre care familia sa susţinea că ar fi murit de gripă porcină a decedat din cauza unei pneumonii. Conform medicilor, afecţiunea nu era de natură virală. Potrivit raportului necropsiei, decesul a fost urmare a unei "pneumonii lobare cu tendinţe abcedare şi pleurezie dreapta". "Aceste două afecţiuni conduc spre o pneumonie bacterială şi nicidecum una virală", a declarat, directorul adjunct al DSP, dr. Gheorghe Apetroaie. Decesul botoşăneanului a stârnit suspiciunile autorităţilor medicale din Botoşani după ce familia acestuia a declarat că avea gripă în ultimele sale trei zile de viaţă. (Magda Colgiu)

×
Subiecte în articol: observator