x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

12 Noi 2009   •   00:00

12 noiembrie 2009



FĂRĂ PLATĂ ÎN ARMATĂ
Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a anunţat ieri că personalul civil şi funcţionarii publici din MApN vor avea, în noiembrie şi decembrie, patru zile lucrătoare de concediu fără plată. Totodată, personalul militar va avea, în aceleaşi luni, câte şase zile. Stănişoară a spus că nu există încă un ordin al ministrului pentru aprobarea dispoziţiilor legislative. El a mai spus că ministerul caută o soluţie de aplicare a dispoziţiilor legislative pentru militarii aflaţi în misiune în teatre, legea neacoperind astfel de excepţii.

AVOCAT ARESTAT
Un avocat din Baroul Cluj a fost arestat pentru că a scos bani negri din procedura de insolvenţă. Avocatul Baroului Cluj Mircea Dorin Mischian a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pentru luare de mită. Potrivit comunicatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la 10 noiembrie 2009, avocatul practician în insolvenţă a fost prins în flagrant delict în timp ce primea 1.000 de euro de la administratorul unei firme din Turda aflată în lichidare judiciară. (Violeta Fotache)

DAR DE LA FELICIA
Astăzi, 12 noiembrie, Revista Felicia ţi-a pregătit un dar de suflet, care îţi va reaminti de una dintre cele mai îndrăgite interprete pop-rock din România, Laura Stoica. CD-ul "Vino", produs de Roton, este ultimul album semnat de Laura Stoica, album pe care artista nu a mai reuşit să-l lanseze pe piaţă. Majoritatea pieselor sunt compuse de Laura şi o reprezintă în totalitate. CD-ul cuprinde 10 melodii printre care: "Aş fi vrut", "S-a schimbat ceva", "Aş vrea să le ştiu pe toate", "Vino".

CONSILIER ACUZAT

Cornel Constantin Poteraşu, consilier general în cadrul Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti, a fost ieri dat pe mâna procurorilor sub acuzaţia de fals în declaraţii. Inspectorii de integritate din cadrul ANI au constatat că datele cuprinse în declaraţiile de avere şi de interese, aferente anilor fiscali 2007 şi 2008, sunt incomplete şi inexacte. Poteraşu fie a declarat mai puţin decât a câştigat, fie a declarat şi banii câştigaţi "la negru", cum se zice. Poteraş a declarat că a copiat greşit nişte cifre, el precizând că nu este vorba de fals în declaraţii. (V.F.)

CREŞTE ŞOMAJUL

Rata şomajului în Capitală a fost în octombrie de 2,1%, fiind înregistrate 23.892 de persoane fără loc de muncă, cu 2.532 mai multe decât în luna septembrie. Potrivit Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, din numărul total de şomeri înregistraţi în Capitală, în luna octombrie, 12.506 sunt femei. Numărul şomerilor indemnizaţi în septembrie a fost de 17.124, din care 8.886 sunt femei.

CONCURS DE MATEMATICĂ
Un număr de 32.000 de elevi ai claselor IV-VIII se vor confrunta sâmbătă, 14 noiembrie, la cea de-a XIII-a ediţie a Concursului Naţional de Matematică "LUMINA MATH", organizat de LUMINA Instituţii de învăţământ, în colaborare cu Ministerul Educaţiei. Concursul, susţinut în toate judeţele şi în municipiul Bucureşti se va desfăşura între orele 09:00 şi 11:00. Elevii care în urma competiţiei vor ieşi pe primele 20 de locuri în clasamentul pe ţară pentru fiecare nivel de clasă vor primi premii în bani şi diplome. (E.M.)

BUCUREŞTI - 550 DE ANI
ArCuB a lansat un volum aniversar de istorie şi fotografie în cadrul manifestărilor dedicate celor 550 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei. Albumul a fost coordonat de Radu Oltean. Lucrarea reproduce peste 400 de gravuri, acuarele şi fotografii vechi din colecţiile mai multor muzee, ale Arhivelor Naţionale şi din Cabinetul de Stampe al Academiei Române. Imaginile sunt completate de articole ale cunoscuţilor istorici Constantin Rezachevici, Adrian Silvan Ionescu, Emanuel Bădescu şi Cezara Mucenic. (Monica Andrei Capatos)

PROIECT BNS
Lucrătorii străini din România vor fi ajutaţi să se integreze printr-un proiect derulat de Blocul Naţional Sindical (BNS). Proiectul "Reprezentare sindicală pentru muncitorii imigranţi din România", cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a fost lansat de BNS ieri, la Bucureşti şi vizează consolidarea capacităţii administrative a partenerilor sociali în vederea unei implicări active şi durabile a acestora pe piaţa forţei de muncă din România.

LEGEA CETĂŢENIEI
Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul pentru promulgarea legii de aprobare a OUG care modifică şi completează Legea cetăţeniei române. Şeful statului a anunţat încă de marţi că va promulga Legea cetăţeniei, promovată prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, precizând că în 2009 s-au acordat cetăţenii în baza Ordonanţei de Urgenţă "cât nu s-au acordat din '90 până acum". El a reamintit că în lege este stipulată obligaţia autorităţilor de a acorda cetăţenia solicitată în maximum cinci luni.

NEMULŢUMIRI LA METROU
Guvernul a avizat aseară bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al companiei Metrorex. Executivul a păstrat majorarea salarială de 23% din anii trecuţi, dar reducând cu 40% cheltuielile materiale, printre care tichetele de vacanţă şi cadou. Angajaţii nu sunt mulţumiţi de această decizie, declarând că majorarea salarială de anul trecut nu înseamnă nimic pentru ei. Sindicaliştii ameninţă că de la 17 noiembrie vor declanşa greva generală pe termen nelimitat.

STRAUS A PIERDUT APELUL

Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri apelul inculpatei Anamaria Straus împotriva hotărârii de condamnare pentru uciderea din culpă a Tatianei Duplei. Instanţa a respins şi apelul formulat de firma asigurătoare a cărei clientă este Straus. Ambele apeluri au fost respinse ca nefondate. Verdictul poate fi atacat cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şI Justiţie. "Probabil că doamna Straus va declara recurs, fiindcă nu-i convine să se prezinte săptămânal la Serviciul de Probaţiune al Tribunalului Bucureşti", ne-a declarat avocatul Rareş Matei, apărătorul rudelor victimei. (Violeta Fotache)


×
Subiecte în articol: observator