x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

13 Noi 2009   •   00:00

13 noiembrie 2009



TRAFIC BLOCAT PE DN 7
Circulaţia rutieră a fost blocată ieri, pe Drumul Naţional 7, în zona localităţii Boiţa, judeţul Sibiu, după ce un tir încărcat cu LCD-uri s-a răsturnat, iar marfa s-a împrăştiat pe carosabil. Nu au existat victime. Mai multe echipaje de Poliţie şi drumari s-au deplasat la faţa locului pentru a degaja carosabilul şi a debloca traficul. DN 7 face legătura între judeţul Sibiu şi Bucureşti, fiind cea mai circulată rută către Capitală.

REŢINUT DE DNA
Şeful Secţiei Penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, a fost reţinut de procurorii DNA. El a fost acuzat de luare de mită, pentru că ar fi luat 37.000 de euro de la două persoane care ar face parte din lumea interlopă. Magistratul este acuzat că ar fi primit banii prin intermediul avocatului celor doi. Procurorii anticorupţie urmează să propună arestarea preventivă a magistratului la Curtea de Apel Ploieşti.

REŢINERI LA BISTRIŢA
Şapte bistriţeni vor fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare, fiind acuzaţi, alături de alţii, de rambursări ilegale de TVA sau deduceri, prin realizarea unor circuite financiare fictive cu produse industriale. Valoarea prejudiciului s-a ridicat la 7 milioane de lei. Bistriţenii au fost reţinuţi în urma a 36 de percheziţii simultane ce au avut loc la domiciliile mai multor suspecţi şi la sediile unor firme din judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Cluj, Mureş, Maramureş şi Bucureşti. La percheziţii au participat poliţişti de la Investigarea Fraudelor, Combaterea Criminalităţii Organizate, Investigaţii Criminale, Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciul pentru Intervenţie Rapidă.

SOLUŢIE LA VACCINARE
Guvernul va utiliza vaccinul împotriva gripei porcine produs de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, dacă nu va reuşi să găsească o soluţie cu compania GlaxoSmithKlein (GSK), a declarat ieri ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu (foto), la un forum economic. "Dacă nu se găseşte o soluţie cu GSK, vom merge pe Cantacuzino", a spus Videanu. El a adăugat că Institutul Cantacuzino are vaccinul gata, dar încă nu l-a testat. "Nu este uşor să găseşti voluntari pentru testări. Vaccinul va intra pe piaţă cât de curând posibil", a mai spus Videanu.

BUGETARII PROTESTEAZĂ
Alianţa Bugetarilor s-a reunit ieri pentru a stabili acţiunile de protest din perioada următoare. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de hotărârea Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea legilor salarizării şi a celei privind reorganizarea instituţiilor statului, promulgate de Traian Băsescu. Bugetarii nu acceptă concediul fără plată, această măsură urmând a diminua cu un sfert salariile din lunile noiembrie şi decembrie.

CRIMA DIN 13 SEPTEMBRIE
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis ieri menţinerea pedepsei de 30 de ani de închisoare stabilită de Tribunalul Bucureşti pentru autorii unei crime din Calea 13 Septembrie.
În noaptea de 1 spre 2 octombrie, victima şi agresorii au urcat în apartamentul unde s-a comis crima, au consumat aproximativ un litru şi jumătate de vin şi s-au jucat la calculator. Ulterior, cei doi, nemulţumiţi că pierd la jocurile de pe calculator, au profitat de neatenţia victimei şi unul dintre ei a lovit-o de două ori în cap cu o vază de lemn. Tânărul a fost legat de mâini şi de picioare, apoi a fost lovit cu pumnii şi picioarele în zona feţei, până a murit.

AFACERI ILEGALE
Şeful Direcţiei de Accize şi Control Vamal Neamţ, Valentin Constantin Ghilea, a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care mai sunt cercetaţi şeful RAR Neamţ şi alte patru persoane, printre care şi lucrători vamali, sub acuzaţia de implicare într-o afacere ilegală cu produse petroliere. În dosar va mai fi judecat şi Ionuţ Ciprian Manea, asociat şi administrator al unei firme, pentru evaziune fiscală, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Combustibilul deţinut ilicit a fost confiscat şi s-au aplicat amenzi contravenţionale.

EVENIMENT LA ACADEMIE
Academia Română organizează astăzi, începând cu ora 10:30, o serie de comunicări dedicate împlinirii a 140 de ani la naşterea lui Nicolae Paulescu. Vor susţine comunicări în Aula Academiei prof. Constantin Ionescu Târgovişte, membru corespondent al Academiei Române, dr Dragoş Cristescu, prof. univ. Mihai Coculescu, prof. Constantin Dumitrescu, prof. Gheorghe Băcanu, dr Sorin Ioacără. Comunicările au ca subiect activitatea lui Nicolae Paulescu (1869-1931), membru post-mortem al Academiei Române, dar şi cei 60 de ani de la înfiinţarea Clinicii de Nutriţie "Academician Ionel Pavel".  

COLINDE DE LA HRUŞCĂ
Ca în fiecare an, Ştefan Hruşcă le aduce românilor, cu bucurie, colindul străbun. Îndrăgitul artist va avea un amplu turneu care va începe la 22 noiembrie la Caracal (Teatrul Naţional). La 30 noiembrie, Ştefan Hruşcă va duce colinda la Suceava, apoi la 1 decembrie la Iaşi. La 2 decembrie, artistul va poposi la Bacău, apoi la 5 decembrie la Cluj-Napoca. "Perioada Crăciunului e specială, există o stare de înălţare. Colinda este ca o identitate a mea. Mă confund cu ea şi pot să o rostesc cum doar mama o făcea când eu eram mic!", ne-a mărturisit Ştefan Hruşcă în interviul acordat în luna iulie a.c.

BANI PENTRU PRIMĂRII
Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate de Guvern cu 100 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară. Banii au fost alocaţi mai multor primării, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital. Suplimentarea de fonduri a fost decisă prin hotărâre aprobată de Guvern la 21 octombrie şi publicată joi în Monitorul Oficial. La 28 octombrie, premierul interimar Emil Boc a declarat că Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pentru anul 2009 mai conţine doar 7 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator