x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

21 Noi 2009   •   00:00

21 noiembrie 2009



LOCURI DE MUNCĂ
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a înregistrat 9.715 locuri de muncă disponibile pentru perioada 19-26 noiembrie. Cele mai multe oferte sunt în Bucureşti (565) şi în judeţele Iaşi (1.015), Timiş (478), Caraş-Severin (459), Satu Mare (455), Teleorman (430), Cluj (417), Dolj (400), Buzău (393), Hunedoara (390), Prahova (369), Bihor (332) şi Arad (316). De asemenea, ANOFM anunţă că alte peste 29.000 de locuri de muncă vor fi disponibilizate, la nivelul întregii ţări, în perioada noiembrie 2009-aprilie 2010.

JANDARMI, ACUZAŢI DE VIOL
Trei jandarmi ai unei unităţi speciale de asigurare a pazei din Bucureşti au fost audiaţi, ieri, la Secţia 1 Poliţie din Capitală, după ce două tinere au susţinut că au fost agresate sexual de ei. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, ne-a precizat că femeile, în vârstă de 22 şi, respectiv, 23 de ani, au spus că joi noapte cei trei jandarmi ar fi încercat să le fure telefoanele mobile şi că, apoi, le-ar fi agresat sexual. Jandarmii vor fi suspendaţi din funcţie numai dacă împotriva lor va fi începută urmărirea penală. Până la închiderea ediţiei, anchetatorii nu luaseră o decizie în acest sens (V. Fotache)

RĂNIŢI ÎN AFGANISTAN
Trei militari români au fost răniţi ieri în Afganistan, în urma unui atac cu rachetă, informează MApN. Potrivit sursei citate, cei trei militari din Elementul Naţional de Sprijin (NSE) dislocat în Kandahar, Afganistan, au fost răniţi în jurul orei 15.30, ora României, în urma unui atac cu rachetă. Sergentul major Cristian Mostoc şi sergenţii Marian Muscăloiu şi Marius Bertoni Taifas au suferit răni în urma suflului exploziei. Militarilor li s-au acordat primele îngrijiri medicale, iar din datele preliminare reiese că starea lor este stabilă.

AVERTISMENT EUROPEAN
România a fost avertizată, alături de alte şapte state membre ale Uniunii Europene, cu privire la eşecul de a îmbunătăţi calitatea aerului. Problema concretă semnalată de Comisia Europeană se referă la emisiile de particule minuscule în suspensie, aşa-numitele PM10. Deşi a fost avertizată că trebuie să trimită o notificare pe această temă până la sfârşitul lunii martie 2009, România "nu s-a achitat de această obligaţie", astfel că CE a trimis un prim avertisment scris.

TEMPERATURI RIDICATE

Cu toate că am trecut de jumătatea lunii noiembrie, vremea este ca în luna martie. Ieri s-au înregistrat 20°C, temperatură neobişnuită pentru această dată. În zilele ce vor urma, valorile vor mai scădea uşor, dar nu atât cât ar trebui. Ploile vor fi absente inclusiv luni, când maximele vor fi de 17°C, iar minimele de -2°C. Cea mai afectată este agricultura, despre care specialiştii spun că este într-un continuu declin. Dovadă stau şi statisticile, care arată că producţia la grâu şi la porumb a scăzut cu 26% din 1989 până în prezent. Seceta este şi ea luată în calcul, pentru că se estimează o scădere a precipitaţiilor de până la 20% în 2030. (Dan Panaitescu)

SĂRBĂTOARE
Astăzi sărbătorim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, unul dintre cele patru praznice dedicate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În această primă zi de mare sărbătoare în Postul Naşterii Domnului, slujbele bisericii noastre amintesc de momentul istoric în care Fecioara Maria, copil de trei ani fiind, a fost dusă de părinţii săi la templu, aşa cum promiseseră înainte de a o avea. Fecioara a petrecut acolo până la vârsta 15 ani, când Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea că a fost aleasă să îl poarte în pântece pe Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Sărbătoarea este marcată prin Sfânta Liturghie, dar şi prin dezlegare la peşte, untelemn şi vin. (Daniela Cârlea Şontică)

NOI CETĂŢENI ROMÂNI
334 de viitori cetăţeni români au depus ieri jurământul de credinţă faţă de România, în prezenţa ministrului Justiţiei care le-a semnat ordinul. Ceremonialul a fost organizat în aula Institutului Naţional al Magistraturii. În ultimele 11 luni, Comisia pentru Cetăţenie a soluţionat 20.148 de cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei române (aproape de trei ori mai mult decât aceeaşi perioadă a anului trecut, din care numai în 409 cazuri este vorba despre cererile unor "cetăţeni străini sau persoane fără cetăţenie", informează Ministerul Justiţiei. (Violeta Fotache)

ARESTARE LA TIMIŞ
Tribunalul Timiş a arestat încă o persoană în cazul creditelor luate cu acte false de la BCR Curtici - Arad, în care sunt implicate aproximativ 200 de persoane. Procurorii DNA l-au prins pe cel care racola persoanele dispuse să obţină pentru alţii credite, pe bază de documente false, şi care ducea sumele obţinute către alte persoane, "curierat" pentru care primea câte 1.500 de euro de fiecare dată. Ghelbează Ionuţ Marius a fost reţinut 24 de ore şi arestat preventiv pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Prejudiciul BCR este de peste 2,6 milioane de euro. (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator