x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Dec 2009   •   00:00

3 decembrie 2009

RECENSĂMĂNT ÎN 2011
Noul recensământ în România privind populaţia şi locuinţele va fi derulat în perioada 12-21 martie 2011. Costurile totale aferente procesului de organizare şi desfăşurare se vor ridica la 192 milioane de lei, conform unei hotărâri aprobate ieri de Guvern. Datele colectate vor fi prelucrate şi publicate până în 2014. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a arătat că acest recensământ este primul efectuat de România în calitate de stat membru al UE, conform cerinţelor Parlamentului European.

POSTURI PENTRU MEDICI
Numărul de posturi vacante care pot fi ocupate de absolvenţii concursului de rezidenţiat va fi suplimentat cu până la 1.500 de locuri. "Vom suplimenta numărul de locuri, astfel încât toţi absolvenţii de medicină să poată rămâne în ţară", a declarat ieri premierul interimar, Emil Boc. El a precizat că hotărârea de guvern prin care va fi stabilit numărul exact de posturi vacante, în limita celor 1.500 de locuri, va fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern.

PIVNICERU, PROMOVATĂ
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a fost promovată la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme, alături de Eugenia Puşcaşiu şi Alina Sorinela Trandafir. Plenul CSM a decis ieri, cu unanimitate, promovarea Monei Pivniceru, în timp ce în cazul celorlate două judecătoare, Eugenia Puşcaşiu şi Alina Sorinela Trandafir decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Pentru aceste posturi au candidat 19 magistraţi.

TARTOUSI RĂMÂNE
După o săptămână de deliberări, Curtea de Apel Oradea a anunţat ieri că omul de afaceri Tartousi Mustafa nu va părăsi România. El ceruse acest lucru săptămâna trecută în cadrul procesului în care este implicat şi Omar Hayssam. Tartoussi, proprietarul vasului Iman T, cu care se presupune că Omar Hayssam a părăsit România, are interdicţie de a părăsi România încă de la 21 februarie 2008, decizia fiind luată de Curtea de Apel Bucureşti. (Teodora Ivan)

PĂPUŞA NADIA
Fundaţia Nadia Comăneci lansează duminică, 6 decembrie, păpuşa Nadia. Evenimentul va avea loc începând cu ora 14:00, în centrul Băneasa Shopping City. Prin achiziţionarea unei păpuşi Nadia, fiecare cumpărător devine susţinător al gimnasticii româneşti, întrucât sumele strânse în urma comercializării produsului vor fi destinate programului "10 pentru gimnastică". "Pentru mine lansarea acestei păpuşi este o onoare şi mă bucură faptul că pot oferi în această perioadă de sărbători un cadou special tuturor celor care iubesc sportul şi gimnastica românească", a declarat Nadia Comăneci (foto). (Ioana Bugean)

DOSARE PENALE
Poliţia Română a întocmit în urma incidentelor electorale din primul tur al alegerilor prezidenţiale peste 650 de dosare penale. Numărul total al dosarelor penale înregistrate a ajuns la 666, dintre care 60 au fost deja soluţionate de poliţişti şi trimise la parchete. Dintre cele peste 1.000 de persoane cercetate, faţă de 13 s-a dispus începerea urmăririi penale, cinci au fost reţinute, iar două au fost arestate preventiv. Poliţiştii continuă verificările în celelalte cazuri.

OK PENTRU BUGET
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri actul normativ care permite Guvernului demis să trimită Parlamentului bugetul pentru 2010 şi Legea responsabilităţii fiscale. Actul normativ completează în acest sens art. 26 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. La 11 noiembrie, actul normativ a trecut de plenul Senatului, care a fost Camera decizională.

×
Subiecte în articol: observator