x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Dec 2009   •   00:00

5 decembrie 2009



NOI DECESE DE GRIPĂ
Alte două decese şi 109 cazuri noi de gripă pandemică A/H1N1 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore la nivel naţional. Cele două persoane care au decedat aveau şi alte boli asociate. Numărul total al deceselor au ajuns până ieri la opt, iar al îmbolnăvirilor la 3.660, informează Ministerul Sănătăţii. Astfel, din cele 109 cazuri noi de gripă, cele mai multe sunt din Bucureşti, Bacău, Dâmboviţa şi Botoşani.

PROIECTE IT ÎN SĂNĂTATE
Ministerul Comunicaţiilor a selectat spre finanţare 13 proiecte IT în domeniul sănătăţii. Acestea ar putea primi fonduri europeane nerambursabile în sumă de 32 milioane de lei. Cele 13 proiecte au fost selectate dintr-un număr de 38, valoarea totală a acestora ridicându-se la 139,3 milioane de lei, din care suma solicitată nerambursabilă a fost de 116,7 milioane de lei. "Proiectele de e-sănătate trebuie să contribuie la accesul cetăţenilor la servicii de sănătate de calitate, prelucrarea şi schimbul de informaţii medicale, servicii integrate de sănătate şi colaborare inter-profesională", arată Ministerul Comunicaţiilor.

MOAŞTE LA LICEU
Moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae vor fi duse, astăzi, la Paraclisul Liceului Ortodox din Zalău, care poartă numele acestui sfânt. Racla va fi expusă pentru închinare în unitatea de învăţământ la ora 18:00, când va fi oficiată o slujbă de priveghere, deschisă publicului, iar credincioşii vor putea să se roage în faţa raclei timp de trei zile, acţiunea fiind realizată de conducerea liceului şi de Episcopia Ortodoxă a Sălajului. Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, Gabriel Gârdan, a declarat că moaştele sunt aduse Treznea - Sălaj, biserica de acolo şi un lăcaş de cult din Bucureşti fiind singurele unde se păstrează moaşte ale Sfântului Nicolae.

TÂRG DE SFĂNTUL NICOLAE
Muzeul Ţăranului Român îşi deschide porţile pentru a-l întâmpina pe... Moş Nicolae. Până mâine, 6 decembrie, copiii de toate vârstele, părinţii şi bunicii sunt aşteptaţi într-un loc plin de magie. Un loc unde românii se simt acasă... Meşteresc, vând şi se tocmesc: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari şi iconari. Duminică, la Clubul Ţăranului, va avea loc "O poveste cu umbre", o piesă de teatru pentru copii, susţinută de trupa Tropăiele. Aşadar, Muzeul Ţăranului ne invită la o lume a poveştilor plină de tradiţie şi voie bună. (A. A.)

REBUS-RECORD
Premieră pentru împătimiţii integramelor şi careurilor de cuvinte. Aceştia au avut ocazia să rezolve unul dintre cele mai mari rebusuri din lume: 16 metri pătraţi, informează antena3.ro. Uriaşul puzzle conţine peste 25.000 de cuvinte şi a fost realizat de un mureşean care doreşte să intre în Cartea Recordurilor. Oamenii au avut nevoie de o scară pentru a-l putea completa. Tema rebusului nu a fost aleasă la întâmplare. Alexandru Toth a creat uriaşul puzzle pentru a marca o zi cu semnificaţie deosebită: 1 Decembrie, ziua mondială împotriva HIV-SIDA.

MESAJ PENTRU POLITICIENI
Preşedintele interimar al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Lidia Bărbulescu, a refuzat ieri să comenteze refuzul preşedintelui Băsescu de a o numi şef al instanţei supreme. Lidia Bărbulescu a spus că are satisfacţia propunerii de numire a colegilor săi care o cunosc, adăugând că părerea oamenilor politici nu o interesează. "Părerea oamenilor politici, oricare ar fi ei, nu mă interesează", a declarat Lidia Bărbulescu. CSM a desemnat-o, la 22 octombrie, cu majoritate de voturi, pe Lidia Bărbulescu pentru funcţia de preşedinte al ICCJ, numirea trebuind făcută de şeful statului.

CARNEA SE SCUMPEŞTE
Carnea va fi mai scumpă cu până la 25%, din cauza lipsei ajutoarelor de stat pentru agricultură în 2010, anunţă producătorii. "În condiţiile în care nu se va da subvenţia de la stat, aproape toţi producătorii vor intra în faliment", a declarat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, specificând totodată că scumpirile nu vor avea loc acum, ci începând cu lunile martie-aprilie ale anului viitor. Crescătorii de păsări, ovine sau vite ameninţă şi ei cu scumpiri.

×
Subiecte în articol: observator