x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stolojan: Infirm zvonurile privind negocieri politice PDL-PNL

Stolojan: Infirm zvonurile privind negocieri politice PDL-PNL

de Veronica Micu    |    12 Dec 2008   •   00:00
Stolojan: Infirm zvonurile privind negocieri politice PDL-PNL

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, desemnat drept candidat pentru funcţia de premier, a infirmat, astăzi, prin intermediul unui comunicat, zvonurile legate de negocieri politice între PDL şi PNL. Stolojan susţine că discuţia cu PNL, privind participarea în viitorul guvern, este încheiată.



"Infirm categoric zvonurile legate de discuţii sau negocieri politice pe care eu, în calitate de prim-ministru desemnat, sau alţi reprezentanţi ai PDL le-am avea cu membri ai Partidului Naţional Liberal", se precizează în comunicatul de presă semnat de Theodor Stolojan şi remis, astăzi, Mediafax. Stolojan a precizat că "discuţiile pentru crearea unui program de guvernare şi pentru definirea unei echipe guvernamentale au loc între PD-L, PSD şi UDMR". "PNL a refuzat să participe la negocierile privind crearea unei formule de guvernare, prezentându-se de o manieră inflexibilă şi blocând practic orice dialog. Din aceste motive, discuţia cu PNL privind participarea la constituirea viitorului guvern este încheiată", se mai arată în comunicat. Liberalii au discutat în ultimele zile cu democrat-liberalii despre o eventuală colaborare parlamentară, dar şi despre susţinerea unui eventual guvern minoritar PDL-UDMR. Potrivit unor surse liberale, guvernul minoritar s-ar putea forma din cauza neînţelegerilor PDL-PSD. Aceleaşi surse liberale au declarat, pentru Mediafax, că liberalii au fost contactaţi de o parte din liderii PDL care le-ar fi propus, iniţial, continuarea negocierilor şi o "cooptare la guvernare", lăsându-i pe aceştia să înţeleagă că nu au ajuns la o înţelegere clară cu PSD pentru formarea noului guvern. Potrivit surselor citate, discuţiile cu PDL au continuat şi după ce PDL şi PSD au anunţat oficial că vor forma viitorul guvern, dar că în ulimele zile, unora dintre lideri li s-au propus telefonic diverse variante de colaborare.
"Pedeliştii ne-au propus o coptare la guvernare. Noi nu vrem să participăm la guvernare, dar am prefera să avem o colaborare şi o susţinere a noului Guvern în Parlament", au spus sursele citate, menţionând că liberalii nu sunt încă dispuşi să înceapă negocierile în acest sens. În plus, acestea au afirmat că printre liderii PDL care au sunat la PNL se numără Gheorghe Flutur şi Ioan Oltean. Pe de altă parte, unii lideri PNL au afirmat că aceste "propuneri" venite din partea PDL sunt menite să "forţeze mâna PSD", care ar putea ceda mai mult la negocierile pe ministere.
Sursele citate au spus că liberalii ar prefera varianta susţinerii guvernului minoritar, din Parlament, pentru a putea avea un control asupra celor de la putere. Liberalul Adrian Iorgulescu a declarat, pentru Mediafax, că există tatonări din partea PDL, fără a menţiona ce fel de propuneri. "Au fost tatonări din partea democrat-liberalilor. Ni s-au făcut, "cu voci de sirenă", propuneri şi unii lideri PNL au fost contactaţi de PDL", a spus Iorgulescu.

Stolojan: Job-ul meu este programul de guvernare, PDL şi PSD vor discuta despre UDMR şi justiţie


Premierul desemnat a făcut câteva declaraţii şi pe holul Parlamentului, astăzi, după ce a discutat câteva minute, în aşteptarea liftului, cu secratarul general al Camerei Deputaţilor, liberalul Titus Ghiorghiof. Stolojan a spus că job-ul său este programul de guvernare şi că PDL şi PSD vor discuta în cadrul noii runde de negocieri de la Senat despre UDMR şi justiţie, care "este o altă problemă". "Eu mă ocup de programul de guvernare. Cele două partide se întâlnesc la ora 12.00 să negocieze despre UDMR şi justiţie, care este o altă problemă", a precizat Stolojan, la întrebările ziariştilor, referitoare la stadiul negocierilor pentru formarea Guvernului.
Conducerile PSD şi PDL se întrunesc, astăzi, la cabinetul preşedintelui Senatului României, pentru o nouă rundă de negocieri privind formarea unei majorităţi guvernamentale. Senatorul PSD Miron Mitrea a declarat că PSD şi PDL continuă, în acest moment, negocierile asupra proiectului de program de guvernare, el precizând că, în cursul zilei, premierul desemnat de şeful statului, Theodor Stolojan, va veni să vadă forma finală a acestuia. La rândul său, preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat, vineri, că o decizie în ceea ce priveşte UDMR va fi luată în cadrul discuţiilor PSD-PDL de după-amiază, el arătând că, dacă s-ar ajunge la o soluţie care să nu respecte mandatul iniţial al CExN ar implica reconvocarea acestui for de decizie.

×
Subiecte în articol: romania psd stolojan guvernare