x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stop defrişărilor: 2 milioane de euro, pentru Cadastrul verde

Stop defrişărilor: 2 milioane de euro, pentru Cadastrul verde

de Monica Andrei Capatos    |    17 Noi 2009   •   00:00
Stop defrişărilor: 2 milioane de euro, pentru Cadastrul verde
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Cadastrul verde al Capitalei, cu alte cuvinte, o bază de date care să conţină clar numărul copacilor, precum şi starea lor, dar şi a spaţiilor verzi, atâtea câte au mai rămas, revine în centrul atenţiei. Primăria Capitalei dă peste 2 milioane de euro pentru realizarea acestuia. Proiectul a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe încă din 2007, de primarul de atunci, Adriean Videanu. Însă a fost abandonat repede, nimeni n-avea interesul să ţină sub control defrişările.

Până acum nu s-a făcut nici o inventariere a spaţiilor verzi din Capitală şi nici a copacilor scăpaţi de la defrişare. Evident că nu s-a vrut acest lucru, nu de alta, dar era mult mai uşor să distrugi un parc, declarând cu zâmbetul pe buze că nu e parc. Sau să tai un copac spunând că era deja uscat. În ultimii ani au fost tăiaţi peste un milion de arbori, iar situaţia a ajuns şi la urechile Uniunii Europene, care a cerut să se facă de urgenţă o inventariere.

Acest lucru a revenit Primăriei Capitalei, iar în 2007 trebuia finalizat. Însă totul s-a rezumat doar la nivel declarativ. "Cadastrul verde al Bucureştiului înseamnă inventarierea fiecărui copac, vom monitoriza inclusiv starea lui de sănătate. Va fi o hartă GIS, pe care atât autorităţile, cât şi toti cei interesaţi o vor putea accesa, astfel încât să putem întreţine în condiţii de bună calitate spaţiul verde", promitea atunci Adriean Videanu. Timpul a trecut, copacii s-au mai împuţinat, la fel şi spaţiile verzi, iar Cadastrul verde n-a mai apărut.

PATRU FIRME CÂŞTIGĂTOARE
După doi ani, însă, revine în prim-plan, Primăria Capitalei anunţând că investeşte peste 2 milioane de euro pentru realizarea Cadastrului verde al Bucureştiului, precum şi a Registrului spaţiilor verzi, care vor fi finalizate într-o perioadă de 20 de luni. În acest sens, s-a făcut şi o licitaţie la sfârşitul lunii octombrie, aceasta fiind câştigată de patru firme: Theotop, Blominfo Geonet SRL, Geoter Proiect SRL şi Corne&Cornel Topoexim. Probabil pentru a împăca pe toată lumea.

"Se doreşte inventarierea suprafeţelor verzi publice, a arborilor protejaţi de lege şi a vegetaţiei existente şi transpunerea acestei situaţii într-o hartă GIS", a declarat Monica Nazare, directorul Direcţiei de Mediu din Primărie. Valoarea contractului este de 9.332.898 de lei (aproximativ 2.100.000 de euro) fără TVA, cele patru firme cărora le-a fost atribuit contractul neavând posibilitatea de a subcontracta aceste lucrări. "Pe lângă Cadastrul verde vom avea şi un Registru al spaţiilor verzi, urmând ca spaţiile verzi publice să fie intabulate", a mai spus Nazare. Vor fi efectuate servicii de topografie, de cadastru, urmând a fi realizate hărţi de cadastru digitale.

×
Subiecte în articol: observator