Mai mult de jumatate dintre romani nu se implica in cauze caritabile, 36 % pentru ca nu isi pot permite, iar 19 % pentru ca nu sunt interesati, rezulta dintr-un studiu realizat de GfK Verein in 14 tari, citat de Mediafax.
Initiatorii studiului apreciaza ca, desi peste 50% din populatie nu se implica in cauze caritabile, romanii sunt generosi, mai mult de 38% din ei donand bani si facand voluntariat in timpul lor liber in fiecare an.
"Mai mult de jumatate nu se implica in cauze caritabile. Atunci cand au fost intrebati de ce, 36% din romani spun ca nu isi pot permite, in timp ce 19% sustin ca nu sunt interesati de aceste cauze. Dintre cei care doneaza bani, doua treimi ofera intre un euro si 200 de euro pe an. ONG-uri pentru copii, de ajutor umanitar si organizatii religioase, dar, de asemenea, proiecte de ajutorare a zonelor calamitate sau cu dezastre sunt cele mai populare cauze sustinute de romani", rezulta din studiu. O treime dintre romani spun ca doneaza bani pentru cauze caritabile in fiecare an, ceea ce inseamna ca, in ciuda situatiei economice, Romania se situeaza la mijlocul clasamentului mondial atunci cand vine vorba despre donatii in bani. In Europa si SUA, procentul persoanelor care ofera bani anual este relativ asemanator, de 35%. De asemenea, numarul celor care renunta la o parte din timpul lor pentru a sustine cauze nobile este mai mic in Romania decat in alte tari, fiind de doar 2%. Cei mai multi donatori sustin cauzele de ajutorare a copiilor si combaterea saraciei. Printre romani, copiii in dificultate si organizatiile umanitare sau religioase sunt, de asemenea, cauzele catre care s-au indreptat cele mai multe donatii (79% si respectiv 30%), urmate indeaproape de campanii in caz de dezastre (29%). "Acest lucru pozitioneaza Romania in fata tuturor tarilor europene atunci cand vine vorba despre implicarea in cauze religioase. Doar Germania si Statele Unite ale Americii mai inregistreaza un nivel apropiat de generozitate in acest domeniu, cu 27% si respectiv 35%. Doua treimi dintre romanii care doneaza bani pentru cauze sociale ofera intre un euro si 200 de euro pe an. Doar 6% doneaza de la 200 la 500 de euro", arata studiul. Initiatorii afirma ca procentul romanilor care doneaza mai mult de 200 de euro anual este de trei ori mai mare decat cel din Europa Centrala. "Doar un numar mic de europeni doneaza mai mult de 500 de euro: 0,55 % in Romania, 2% in Germania si 4% in Europa, in timp ce in Statele Unite se ajunge la 17%", se arata in comunicatul remis Mediafax.
Studiul care a investigat disponibilitatea oamenilor de a dona bani pentru cauze caritabile a fost realizat in primavara acestui an, pe un esantion de 13.950 de persoane de peste 15 ani din 14 tari diferite.