x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu GfK: Românii – generoşi, dar nu şi filantropi

Studiu GfK: Românii – generoşi, dar nu şi filantropi

30 Iun 2011   •   21:00

Mai mult de jumatate dintre romani nu se implica in cauze caritabile, 36 % pentru ca nu isi pot permite, iar 19 % pentru ca nu sunt interesati, rezulta dintr-un studiu realizat de GfK Verein in 14 tari, citat de Mediafax.

Initiatorii studiului apreciaza ca, desi peste 50% din populatie nu se im­plica in cauze caritabile, romanii sunt generosi, mai mult de 38% din ei donand bani si facand volunta­riat in timpul lor liber in fiecare an.

"Mai mult de jumatate nu se im­pli­ca in cauze caritabile. Atunci cand au fost intrebati de ce, 36% din ro­mani spun ca nu isi pot permite, in timp ce 19% sustin ca nu sunt interesati de aceste cauze. Dintre cei care do­neaza bani, doua treimi ofera intre un euro si 200 de euro pe an. ONG-uri pentru copii, de ajutor uma­ni­tar si organizatii religioase, dar, de ase­­menea, proiecte de ajutorare a zo­ne­­lor calamitate sau cu dezastre sunt ce­le mai populare cauze sustinute de ro­­mani", rezulta din studiu. O treime dintre romani spun ca doneaza bani pen­tru cauze caritabile in fiecare an, ce­ea ce inseamna ca, in ciuda situatiei eco­­nomice, Romania se situeaza la mij­­­locul clasamentului mondial atunci cand vine vorba despre donatii in bani. In Europa si SUA, procentul per­soa­­­nelor care ofera bani anual este re­la­­tiv asemanator, de 35%. De ase­me­nea, numarul celor care re­nunta la o par­­te din timpul lor pentru a sustine ca­u­­­ze nobile este mai mic in Romania decat in alte tari, fiind de doar 2%. Cei mai multi donatori sustin ca­u­­­ze­le de ajutorare a co­pii­lor si com­ba­­terea saraciei. Printre ro­mani, co­p­­iii in dificultate si organi­za­tiile uma­ni­­tare sau religioase sunt, de asemenea, cauzele catre care s-au indreptat cele mai multe donatii (79% si res­pec­tiv 30%), urmate in­de­a­proa­pe de cam­panii in caz de dezastre (29%). "Acest lucru pozitioneaza Ro­ma­nia in fata tuturor tarilor eu­ro­pene atunci cand vine vorba despre im­pli­ca­rea in ca­u­­ze religioase. Doar Germania si Sta­tele Unite ale Ame­ricii mai inregis­treaza un nivel apro­pi­at de generozi­ta­te in acest domeniu, cu 27% si res­pectiv 35%. Doua treimi dintre ro­ma­nii care doneaza bani pentru cau­ze sociale ofera intre un euro si 200 de euro pe an. Doar 6% do­n­eaza de la 200 la 500 de euro", ara­ta studiul. Ini­tiatorii afirma ca pro­centul ro­manilor care doneaza mai mult de 200 de euro anual este de trei ori mai mare decat cel din Europa Cen­­trala. "Doar un numar mic de eu­ro­­peni doneaza mai mult de 500 de euro: 0,55 % in Romania, 2% in Ger­ma­nia si 4% in Europa, in timp ce in Statele Unite se ajunge la 17%", se ara­ta in comunicatul remis Mediafax.

Studiul care a investigat disponibilitatea oamenilor de a dona bani pentru cauze caritabile a fost reali­zat in primavara acestui an, pe un esantion de 13.950 de persoane de peste 15 ani din 14 tari diferite.

×
Subiecte în articol: studiu generozitate