x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu - O nouă centrală nucleară din 2020

Studiu - O nouă centrală nucleară din 2020

de Jurnalul National    |    31 Ian 2008   •   00:00

Autorităţile vor începe în acest an realizarea de studii în vederea găsirii unui amplasament pentru o nouă centrală nucleară, a cărei construcţie este estimată să înceapă în jurul anului 2020.



Autorităţile vor începe în acest an realizarea de studii în vederea găsirii unui amplasament pentru o nouă centrală nucleară, a cărei construcţie este estimată să înceapă în jurul anului 2020. Construcţia unei noi centrale nucleare, pe lângă cea de la Cernavodă, a fost anunţată de premierul Călin Popescu Tăriceanu în toamna anului trecut.

Noua centrală ar putea să nu mai utilizeze tehnologie canadiană tip CANDU, ci tehnologii mai avansate şi care să fie disponibile la acel moment, a declarat miercuri directorul Direcţiei Politici Energetice din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Alexandru Săndulescu.
El a adăugat că în procesul de construcţie a reactoarelor nucleare trei şi patru ale centralei de la Cernavodă, autorităţile continuă negocierile cu toate cele şase companii care au fost selectate anul trecut pentru formarea unei companii de proiect. Companiile care au fost selectate anul trecut pentru negocieri în vederea formării societăţii mixte care să construiască reactoarele trei şi patru sunt CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal (Galaţi), RWE (Germania) şi Iberdrola (Spania).
Alexandru Săndulescu a mai spus că în cazul în care după formarea societăţii mixte una din companii ar dori să se retragă, participaţia acesteia în proiect ar putea să fie împărţită între celelalte companii. O altă alternativă a situaţiei în care o companie se retrage este atragerea unui partener agreat de toate celelalte firme implicate.

×
Subiecte în articol: observator