x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu: Omicron se transmite deja comunitar în România și va deveni dominantă în 2-3 săptâmâni

Studiu: Omicron se transmite deja comunitar în România și va deveni dominantă în 2-3 săptâmâni

31 Dec 2021   •   16:32
Studiu: Omicron se transmite deja comunitar în România și va deveni dominantă în 2-3 săptâmâni

Tulpina Omicron se transmite deja comunitar în România și, cel mai probabil, va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptâmâni, transmit specialiștii MedLife. 30 de cazuri de infectare cu Omicron au fost descoperite din 85 de probe analizate aleatoriu în ultimele zile prin metoda PCR.

În ultimele cinci săptămâni, MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive. Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină (prin pre-screening PCR), ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce privește răspândirea acesteia. Contactul oamenilor prilejuit de Crăciun a dus la o răspândire comunitară semnificativă a noii tulpini, potrivit unui comunicat de presă.

Specialiștii companiei medicale anunță o creștere accelerată pentru tulpina Omicron și iminența valului 5 în România.

MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României.

Dacă în săptămânile trecute nu au existat suspiciuni de infecție cu noua tulpina, pe lotul de 85 de probe studiat zilele trecute, pe baza probelor alese aleatoriu din 8 orașe mari, specialiștii au identificat un număr de 30 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Probele cu noua tulpină sunt din București (14), Cluj (8), Timișoara (4) și Brașov (4).

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă. O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeași traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de această companie.

„Datele pe care le raportăm azi sunt cu adevărat îngrijorătoare. Sunt cel putin 2 factori care au influențat această creștere abruptă de cazuri. Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă și pe de altă parte, de petrecerile organizate de Crăciun care au favorizat o interacțiune interumană crescută. Urmează o perioadă și mai dificilă. Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă și cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO al Grupului MedLife.

Marcu spune că, matematic vorbind, o tulpină care se transmite foarte ușor ajunge rapid la un număr mare de persoane, imunizând populația pe „fast forward”.

„Așa se poate explica de ce în Africa de Sud, țara de origine a tulpinii Omicron, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultima perioadă. În plus, față de valul anterior, avem avantajul unui număr mai mare de români vaccinați și chiar trecuți prin boală, ceea ce s-a dovedit că reprezintă un scut important în lupta cu această pandemie. Sper ca tot mai mulți oameni să înțeleagă faptul că, deși fiecare dintre noi poate intra în contact cu acest virus la un moment dat, avem șansa să ne ferim de formele grave de boală dacă alegem să ne vaccinăm”, a adăugat Marcu

Identificarea celor 30 de probe cu tulpina Omicron din cele 85 studiate de MedLife în aceste zile s-a efectuat prin pre-screening, dar analiza a fost repetată pentru o siguranță mai mare cu două kituri diferite. Probele urmează să fie și secvențiate pentru o confirmare de 100% în cursul săptămânii viitoare, însă nu există dubii că rezultatul va fi același sau foarte apropiat.

Ministerul Sănătății a anunțat vineri că numărul cazurilor cu varianta Omicron a crescut în România la 43. Persoanele infectate au vârste cuprinse între 20 și 52 de ani. Din cele cinci cazuri noi apărute vineri, patru au schema completă de vaccinare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: omicron