x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu: Venitul pe cameră de hotel a scăzut cu 13,2% faţă de 2008

Studiu: Venitul pe cameră de hotel a scăzut cu 13,2% faţă de 2008

18 Noi 2009   •   00:00

Venitul pe cameră disponibilă al hotelierilor europeni a scăzut în anul încheiat în septembrie cu 19,2%, la 58 de euro, pe fondul unei reduceri a tarifului mediu şi a gradului de ocupare, România fiind printre ţările cele mai afectate, cu un declin de peste 20%.

O scădere de peste 20% a tarifului pe cameră disponibilă a fost raportată şi de hotelierii din alte ţări est-europene, precum Cehia, Slovacia, Rusia, Estonia, Letonia şi Lituania, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă Deloitte.
În anul încheiat în septembrie, tariful mediu pe cameră a scăzut în Europa cu 12,3%, la 108 euro, iar rata de ocupare s-a redus la 61,6%.

"Industria hotelieră europeană a traversat un an agitat, în contextul în care criza s-a adâncit. Creşterea ratei şomajului, răspândirea virusului de gripă A/H1N1 şi creşterea euro faţă de alte monede au avut un impact serios asupra performanţei operatorilor de profil din Europa. Mulţi oamenii au preferat să stea acasă, în loc să călătorească peste hotare, iar numărul călătoriilor de afaceri s-a redus, ceea ce a atras scăderea vânzărilor şi a rezultatelor operatorilor hotelieri, a companiilor aeriene şi a agenţiilor de turism", a declarat, într-un comunicat, Alex Kyriakidis, global managing partner Tourism Hospitality&Leisure Deloitte.

Cel mai mare grad de ocupare a fost înregistrat de Londra (79,8%), chiar dacă operatorii au raportat o scădere cu 7,6% a venitului pe cameră, iar Glasgow şi Edinburgh au fost singurele oraşe europene care au consemnat creşteri.

În zona euro, tariful pe cameră disponibilă a scăzut cu 16,8%, în contextul în care aprecierea monedei euro faţă de lira sterlină a descurajat călătoriile către destinaţii tradiţionale precum Franţa, Italia sau Spania, care a fost lovită cel mai puternic.
Barcelona şi Madrid au raportat o scădere de 22,5%, respectiv 30,5% a venitului pe cameră disponibilă, în timp ce gradul de ocupare a scăzut cu 8,1%, la 64,4%. Potrivit Deloitte, valul de noi hoteluri care vor fi inaugurate în acest an ar putea îngreuna şi mai mult eforturile operatorilor de a ieşi din recesiune.

Declinul s-a resimţit puternic şi în ţările din afara zonei euro, unde preţurile au coborât cu peste 20%, pe fondul unei scăderi semnificative a tarifelor medii pe cameră. Cel mai semnificativ declin, de 30,5%, a fost înregistrat de Rusia, iar principalul factor care a generat această evoluţie a fost reducerea cererii pentru turismul de afaceri.

În ceea ce priveşte ţări precum Germania, Franţa, Grecia şi Portugalia, consultanţii Deloitte consideră că acestea vor ieşi curând din recesiune datorită creşterii încrederii consumatorilor.

"Am asistat deja la primele semne de redresare economică în Europa. Încrederea consumatorilor se îmbunătăţeşte, iar ţări precum Germania, Franţa, Grecia şi Portugalia ies din recesiune. Pentru operatorii de hoteluri urmează câteva luni dificile până vor reveni pe o pantă ascendentă. Cu toate acestea, ce-a fost mai rău pare să fi trecut, iar Anul Nou ar putea aduce în unele cazuri redresarea indicilor revPAR (venitul pe cameră disponibilă ­ n.r.)", a spus Marvin Rust, hospitality managing partner în cadrul Deloitte.

Hotelierii din Praga au înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale veniturilor pe cameră disponibilă pentru anul încheiat în septembrie, de 26,4%, în condiţiile în care în acest an a scăzut numărul de turişti şi au fost lansate hoteluri noi pe piaţă. Pentru perioada următoare ar putea fi înregistrate semne de revenire, în condiţiile în care pieţe-cheie pentru Praga, cum este Germania, încep să se redreseze.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator