x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Subvenţia pentru căldură, eliminată

Subvenţia pentru căldură, eliminată

de Carmen Dragomir    |    30 Aug 2011   •   21:00
Subvenţia pentru căldură, eliminată

In aceasta iarna doar persoanele considerate vulnerabile vor beneficia de ajutoare la caldura. Guvernul a aprobat miercuri nivelul noilor plafoane pentru care se vor acorda ajutoare de la bugetul de stat pentru incalzirea in aceasta iarna. Printr-o ordonanta de urgenta, in locul subventiei guvernamentale la energia termica care se acorda pana acum, persoanele considerate vulnerabile vor primi ajutoare de incalzire. Potrivit or­do­nan­tei, consumatorul vulnerabil este cel care nu poate sa-si mentina locuinta la cel putin 21 grade C si al carui venit net mediu lunar pe membru de fa­milie este de pana la 786 lei in cazul familiilor si 1.082 lei in cazul persoanei singure.

Potrivit noilor reglementari, vor fi taiate de la ajutoare de caldura persoanele care detin 'obiecte de lux': camere video, amplificatoare audio, copiatoare, tablouri, bijuterii din materiale pretioase. Nici cei care au instalate centrale termice nu au dreptul la ajutoare de caldura.

Premierul Boc a declarat dupa sedinta de guvern ca autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa asigure acordarea de sprijin cumulat pentru energie termica, din bugetele locale, de cel putin 10% din maximul compensarii procentuale acordate de la bugetul de stat. 'Daca autoritatile locale acorda doar jumatate din cei 700 de milioane pe care i-au acordat anul trecut, factura cetateanului care se afla in acest transe de venit (pentru care Guvernul acorda ajutor - n.r.) nu va creste, cu aceasta conditie ca autoritatile locale sa acorde ajutoarele de incalzire stabilite de Guvern', a declarat premierul Boc. El adaugat ca, in functie de resursele proprii, autoritatile administratiei publice locale pot aproba ajutoare pentru energia termica peste transele si procentele stabilite de Guvern.

Impozitare suplimentara pe case si masini
Boc a mai spus ca Executivul a aprobat mentinerea, si pentru 2012, a impozitarii suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini 'sofisticate', respectiv a caror capa­citate cilindrica depaseste 2.000 de cm. 'Am decis in Guvern sa men­ti­nem si in 2012 sistemul actual de im­po­zitare a cladirilor si mijloacelor de transport. Altfel spus, cei care au mai multe case, mai multe proprietati, sau masini sofisticate platesc mai multi bani la bugetul de stat. Mentinem acelasi regim de impo­zitare asa cum a fost in 2011', a declarat Emil Boc. El a aratat ca in legea trimisa Parlamentului impo­zitarea suplimentara a fost prevazut sa se aplice doar pentru anul in curs, dar Coalitia si Guvernul au decis mentinerea acesteia si pentru anul viitor. (Carmen Dragomir)

Citeste si Pretul la caldura se dubleaza. Subventia la gigacalorie ameninta deficitul bugetar si va fi eliminata

×
Subiecte în articol: eliminarea subventie caldura