Sute de plângeri au fost depuse la Protecţia Consumatorilor din cauza scumpirilor apărute înainte de tăierea TVA.
Oamenii reclamă faptul că, în ultima perioadă, în unele magazine, carnea, fructele şi legumele s-au scumpit de la o săptămână la alta, potrivit ANTENA 3.
În plus, au adus drept dovadă bonuri fiscale. Culmea, s-a scumpit până şi pâinea, care are deja TVA de 9%.
Guvernul are obligaţia şi preocuparea ca scăderea TVA la alimente să nu fie diluată de măsuri anticoncurenţiale de creştere a preţurilor, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Situaţiile de acest gen trebuie sesizate la ministerul Finanţelor, a mai spus ministrul.
Citeşte şi: Unele hipermarketuri iau măsuri ciudate, înaintea reducerii TVA
"Categoric, ca şi Guvern, ne dorim foarte mult ca această măsură benefică pentru piaţă să se reflecte într-adevăr la consumatori şi să nu fie, ca să spun aşa, prin astfel de măsuri anticoncurenţiale să fie diluată. Aceasta este obligaţia noastră şi preocuparea noastră ca şi Guvern", a spus Teodorovici, după discuţia avută cu deputaţii PSD pe tema Codului Fiscal
Eugen Teodorovici a precizat că Ministrul Agriculturii monitorizează foarte atent piaţa şi a arătat că trebuie sesizate autorităţile competente în cazul în care se sesizează creşteri de preţuri nejustificate, inclusiv Consiliul Cncurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
Citeşte şi: De ce se teme Banca Naţională de o scădere a preţurilor pe termen lung
"Acolo unde această situaţie se întâmplă, ea trebuie sesizată. Şi noi (Ministerul Finanţelor-n.r.), chiar şi ANAF, chiar şi Consiliul Concurenţei, Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, vom acţiona fiecare pe zona de care răspunde", a mai arătat ministrul, potrivit ANTENA 3.
Guvernul a decis ca taxa pe valoarea adăugată (TVA) să scadă la 9% pentru produse alimentare şi băuturi non-alcoolice, începând cu 1 iunie.
Astfel, mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA.