Sute de tiruri asteaptă la intrarea în ţară dinspre Ucraina, la punctul de trecere a frontierei Siret. Cozile interminabile s-au format din cauza unor defecţiuni apărute la sistemul de scanare a tirurilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Vămii, regionala Iaşi, Liliana Barbu, în prezent sunt cozi la toate punctele de trecere a frontierei cu spaţiul extra-comunitar, în urma unei acţiuni de combatere a traficului de ţigări. Practic nu se mai scanează aleatoriu tirurile în urma analizelor de risc şi se verifică toate camioanele care intră în ţară. La Siret se pare că din cauza “funcţionării îndelungate” scanerul a suferit mai multe defecţiuni care au paralizat practic activitatea pentru maşinile de tonaj.
Astfel s-a ajuns ca pe partea din Ucraina, cozile să măsoare să fie lungi de câţiva kilometri, iar timpii de aşteptare au ajuns chiar şi la 30 de ore.
Şoferii de tir spun că nu i-a anunţat nimeni cu privire la motivele întârzierilor şi se gândesc că trebuiau să fi ajuns deja la destinaţie. Arată cu degetul spre autorităţile române şi spun că nu este normal să aştepte atât de mult la intrarea în UE.
“Este a treia zi de când stau aici (n.a. la coadă pentru a intra în România). Nu ştim ce se întâmplă...partea ucraineană nu ne-a spus nimic, iar la români încă nu am ajuns. Acum suntem între ţări”, ne-a spus Ion Gavca, un şofer de tir ucrainean. “ Anul trecum am mai stat puţin, dar atât de mult nu am mai stat niciodată, dar ce să-i faci. Trebuia să fiu ajuns în Turcia. Şefii au sunat, însă tahografele arată că stau pe loc. În Ucraina coada nu se vede...e de vreo 4-5 kilometri. Dimineaţă erau vreo 120 de camioane, iar acum au tot mai venit”, ne-a mai spus şoferul de tir.
Toată noaptea de marţi spre miercuri prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret au trecut doar 16 tiruri. Dimineaţă au apărut din nou defecţiuni la scaner, care s-au remediat după câteva ore. Practic tirurile au fost verificate cu scanerul cu “viteza melcului”.
“Am înţeles şi eu că s-a defectat scanerul şi a fost contactată firma care are scanerul în service şi lucrurile se rezolvă. (...)Până acum nu s-a defectat atât de des. Probabil că a fost flux continuu la scanare şi de asta au intervenit mici probleme care se vor remedia”, ne-a declarat Liliana Barbu, purtatoarea de cuvânt din cadrul Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale Iasi .
Scanerul a fost achiziţionat pentru securizarea frontierelor pentru aderarea la spaţiul Schengen.